Lifestyle

Zo maak jij jouw fiets winterklaar

Het wordt weer winter en daarvoor treffen we allemaal voorbereidingen. We trekken de dikke truien uit de kast en zorgen voor een extra dikke deken in bed. Maar maak jij ook jouw fiets klaar voor de winter? Niks is erger om met pech langs de weg te staan met een lekke band. In de vrieskou. Verstandig dus om je stalen ros even extra aandacht te geven zodat 'ie helemaal winterklaar is. Hier lees je waar je op moet letten.


Bron 

Vraag eventueel je vader/broer/oom/buurman om hulp als je dat nodig hebt. Succes ladies! ๐Ÿ˜‰ 

– Zet je zadel wat lager zodat je goed bij de grond kan. 

– Het is belangrijk dat de ketting tip top in orde is. Zorg ervoor dat hij helemaal gesmeerd en ontvet is. Gebruik speciale ontvetter (verkrijgbaar bij de fietsenmaker, of misschien heeft een buurman het wel thuis staan). 

– Kijk of alle boutjes nog goed vastzitten. Zijn ze verroest? Vervang ze dan. Vet alle boutjes goed in met vaseline.

– Controleer of je rem(men) het nog goed doen. In de winter is het extra belangrijk dat je goed kunt remmen!

– Kijk naar je banden. Kijk of ze voldoende profiel hebben en op spanning zijn. Pomp de banden voor de zekerheid even op. De beste banden voor de winter? Banden met een grover profiel hebben meer grip. Je kunt dus eventueel je banden vervangen voor banden met meer grip. 

– In de winter wordt het al vroeg donker en wordt het pas laat weer licht, dus controleer je verlichting. Laat kapotte lampen vervangen, je wil niet afhankelijk zijn van losse lampjes (want laten we eerlijk zijn: die vergeten we 9 van de 10 keer). 

– Geef je fiets een grondige wasbeurt. Zorg dat alle vuiltjes van je fiets verdwijnen, gebruik hiervoor een borstel. 

– Droog je fiets goed af met een droge doek. Vergeet vooral de spaken niet! 

– Ga even langs de fietsenmaker om een extra check te doen. De fietsenmaker kijkt dan goed naar je fiets en vervangt wat nodig is. Zo ben je helemaal perfect voorbereid op de koude wintermaanden en sta je niet onverwacht met pech langs de weg met een lekke band. Je wil natuurlijk niet buiten staan in de vrieskou! 

– In de winter wordt er flink met zout gestrooid zodat de wegen niet te glad zijn. Het is belangrijk dat je jouw stalen ros even afspoelt na een ritje. Het zout kan namelijk je fiets beschadigen. Dit kan met de tuinslang of met een sopje. Tip: het zout lost sneller op als je warm water gebruikt. Gaat het zout er niet af? Gebruik dan een borstel en schrob het eraf. 

Ben je na een fietsritje op je winterklare fiets ook helemaal verwaaid? Lees dan even dit artikel, hierin staat hoe je jezelf kunt oppeppen na een fietstocht. 


Bron

Is jouw fiets klaar voor de winter? 

Bron: fietsknooppunten, 123