Food

Student? 22 tips om te besparen op eten!

Als arme student zwem je natuurlijk niet in het geld. Elke maand moet je weer alle centen bij elkaar sprokkelen om nog te kunnen overleven. Bespaartips zijn dan ook meer dan welkom. In dit artikel lees je hoe je kunt besparen op eten. Want het is uiteraard niet de bedoeling dat je aan het einde van de maand moet leven op water en brood! 


Bron

1. Bewaar brood in de vriezer. Zo wordt je brood nooit oud en verspil je niks. 

2. Ga een keertje bij je ouders eten. Super gezellig en je hoeft geen cent aan het eten uit te geven! Je kunt natuurlijk ook een keer bij je oma/tante/schoonouders aanschuiven. Goedkoper kan niet. 

3. Als je kookt, maak dan altijd grote porties. Vries wat je over hebt in. Dit is vooral slim om te bewaren voor de laatste week tot stufi, dan zit je meestal krap en zo heb je tenminste te eten! 

4. Goedkoop ontbijten? Als je voor 10.00 uur bij HEMA of IKEA komt, dan kun je ontbijten voor één euro. 

5. Eet nooit alleen. Eet altijd met je huisgenoten, dat is een stuk goedkoper en nog gezellig ook! Als jullie zuinig aan doen, dan kun je zo voor 2 tot 3 euro avondeten. En zo ontdek je ook nog eens nieuwe recepten. 

6. Vraag of je moeder/oma/tante misschien wat extra willen koken en voor je willen invriezen. Als je weer eens op bezoek komt, dan kun je het meenemen en in je vriezer doen. Weer een gratis maaltje gescoord! 

7. Als je naar Albert Heijn gaat, let dan op de 35% korting sticker. Dit zijn meestal producten die bijna over de datum zijn, dus het is wel belangrijk dat je het meteen (of de dag erna) op eet. 

8. Download de app 'Reclamefolders'. Hier vind je alle folders op een rijtje en ben je op de hoogte van alle acties (niet alleen van supermarkten, maar ook drogisterijen etc.). Blikken soep in de aanbieding bij Dirk van den Broek? Pindakaas met fikse korting bij Lidl? Inslaan! 

9. Ga naar de winkel met een volle maag. Als je enorme honger hebt en dan naar de supermarkt gaat, kom je meestal thuis met veel te veel eten! Eet dus een boterhammetje voordat je naar de AH gaat. 

10. Lege flessen over? Neem ze mee naar de supermarkt en wissel ze in! Dat bespaart je een hoop geld op je boodschappen. Je kunt ook nog vragen of je ouders/buren nog flessen over hebben die je mag inwisselen. 

11. Haal recepten uit een budget kookboek. Een goed voorbeeld is Jamie Oliver's 'Bespaar met Jamie'. Dit boek staat vol met bespaartips en smakelijke recepten voor een klein prijsje. Op de redactie zijn we al fan! 


Bestellen? Voor €29,95 heb je hem in huis, verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Bol.com. Leuk voor kerst of Sinterklaas! 

12. Maak een boodschappenlijstje. Dit lijkt een inkoppertje, maar de meeste mensen maken geen boodschappenlijstje voor ze naar de winkel gaan. Zo heb je geen overzicht op wat je nodig hebt en wat je nog in huis hebt. Maak dus een boodschappenlijstje (en houd je hier ook aan!). 

13. Pin niet, maar betaal contant. Zo heb je overzicht op je uitgaven. Je kunt jezelf ook een budget voor de week geven in briefgeld. 

14. Controleer de kassabon. Soms is een actie per ongeluk niet aangeslagen of een product dubbel gescand. Je kunt het heel makkelijk oplossen door naar de servicebalie te gaan. Zonde als je hierop geld verliest! 

15. Kijk altijd naar de onderste schappen, hier liggen de goedkope producten. De dure producten liggen altijd op ooghoogte, kijk dus meer naar beneden. 

16. Ga naar de markt. Alles is daar veel goedkoper en meestal zijn de producten nog verser ook! 

17. Neem lunch mee naar je studie, in plaats van dat je lunch koopt in de kantine. 

18. Ga jij ook altijd koffie drinken met je vriendinnen bij het koffietentje om de hoek? Doe dit eens bij iemand thuis! Een stuk goedkoper en net zo gezellig. 

19. Albert Heijn is de populairste supermarkt, maar ga ook eens naar Lidl of Aldi. Je zult merken dat de prijzen hier een stuk lager liggen. 

20. Eet gezond. Hierdoor hoef je alleen het broodnodige te kopen en hoef je geen geld meer uit te geven aan zaken als chips, snoep en borrelnootjes. 

21. Houd actiecodes in de gaten. Kijk hier

22. Op deze website kun je gratis proefpakketjes bestellen. Zo kun je kennismaken met nieuwe producten en je hoeft er geen cent aan uit te geven! 


Bron

Welke tip ga jij gebruiken? En heb jij zelf nog tips om te besparen op eten?