Lifestyle

Test: Huren of kopen?

Een huisje kopen of huren? Waarschijnlijk denk je in eerste instantie niet meteen aan kopen, zeker als je nog erg jong bent. Maar er zitten wel een heleboel voordelen aan het kopen van huis, maar tegelijkertijd ook weer een heleboel nadelen. Maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? Kun je nu beter huren of kopen? We zetten de voor en nadelen voor je op een rijtje. 


Bron

De voordelen van kopen tegenover huren:
– Je bouwt een vermogen op. De hypotheekrente die je betaalt kun je aftrekken van de belasting. 
– Je kunt doen met je woning wat je wilt, je hoeft je niet over een huisbaas druk te maken als je gaat verbouwen.
– De hypotheeklasten zijn meestal stabiel, mits de rente niet verandert. Huur kan ieder jaar omhoog gaan, hoeveel het precies omhoog kan gaan ieder jaar staat als het goed is in het huurcontract.
– Kopen is op lange termijn voordeliger.
– Een huis is van jou, jouw eigendom.

De nadelen van kopen tegenover huren:
– Je bent een stuk minder mobiel, je kunt niet zomaar verhuizen, je moet eerst je huis verkopen, of je zit met twee hypotheken (en dat is een duur grapje!)
– De woonlasten kunnen wijzigen wanneer de rente omhoog of omhoog gaat. Die veranderingen kun je van tevoren niet vaststellen.
– Je bent zelf aansprakelijk voor het onderhoud van de woning. Als er iets kapot gaat, moet je er zelf voor zorgen dat het gerepareerd wordt. Dat is vooral bij oudere woningen een flinke kostenpost, daarom is het verstandig om een woonhuisverzekering af te sluiten. Als je zo'n verzekering hebt, dan ben je verzekerd voor schade aan je huis door brand, storm, water en inbraak.
– Met alleen een huis kopen ben je er niet, je hebt ook te maken met extra verzekeringen, belastingen, gemeentelijke heffingen..
– Als je een woning wilt kopen heb je een vast contract nodig, anders kun je geen woning kopen. Heb jij geen vast contract en wil je wel graag een woning kopen? Dan zal iemand anders met een vast contract garant voor je moeten staan.
– Een koopwoning is een financiële verplichting voor langere tijd. Nu kun je de kosten misschien betalen, maar stel je voor dat je ontslagen wordt, hoe ga je dan de hypotheek bekostigen?
– Als de woningmarkt instort, kan je woning minder waard worden. Het kan zelfs zo erg zijn, dat de hypotheek hoger wordt dan de waarde van je huis, wil je dan je huis verkopen, dan heb je dus een schuld.

De voordelen van huren tegenover kopen:
– Als huurder heb je wettelijke huurbescherming: de verhuurder kan niet zomaar je contract opzeggen.
– Je kunt in aanmerking komen voor huurtoeslag.
– Je kunt een huurcontract binnen korte tijd opzeggen en bent dus niet afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt. Als je in augustus beslist dat je van Amsterdam naar Rotterdam wilt verhuizen, kan dat zomaar binnen een maand geregeld zijn, heb je een koophuis zit je maanden, soms jaren te wachten totdat iemand je huis koopt.
– Je bent niet aansprakelijk voor het onderhoud van de woning, dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar of verhuurder. Heb je lekkage? Is er iets kapot in je woning? Jij hoeft je geen zorgen te maken, de eigenaar lost het voor je op. Je hoeft je alleen zorgen te maken over de spullen in de woning, maar daarvoor heb je een inboedelverzekering.

De nadelen van huren tegenover kopen:
– Je hebt minder vrijheid om wijzigingen in de woning aan te brengen, soms mag je niet eens je muren een vrolijk kleurtje geven.
– Je geeft alleen geld uit, je spaart niets.
– De huur kan jaarlijks omhoog gaan.
– Je moet goed opletten wat er in je contract staat, sommige contracten kun je niet zomaar opzeggen.

Een huis kopen is niet niks, want er is veel waar je aan moet denken en kennis van moet hebben. Op deze pagina van Rabobank vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief een 5-stappenplan voor je eerste huis. 

Ben je er na deze voor- en nadelen nog niet uit of je wil kopen of huren? Doe dan deze test om te kijken of huren of kopen beter bij je past. 

Wat kies jij: huren of kopen? 

Bronnen: Nibud, Eigenhuis

Pin je inspiratie in Pinbook