Beauty

Krul- en kroeshaar: jouw krul is de mijne niet

Vroeger. Misschien zo’n tien jaar geleden. Oké, dat is niet écht écht ‘vroeger’, maar zo voelt het wel. Vroeger was alles anders. Want vroeger waren de haarproducten van de mainstream fabrikanten geschikt voor ‘iedereen’. Ja, je weet wel: iedereen met lang, steil haar. Jouw grote bos vol krullen probeerde je in toom te houden met dat ene topproduct dat zo goed werkte op het steile haar van je beste vriendin. Al gauw kwam je er achter dat ze je krullen geen goed deden. Nee, voor de beste krul- en kroeshaarproducten kon je alleen terecht bij de speciale afroshops.

Wel nu. Nu is alles anders. Jouw krullen krijgen erkenning. Erkenning van al die mainstream merken die ‘vroeger’ geen brood zagen in de productie van producten voor krullend en kroeshaar. Deze erkenning uit zich in speciale krulproducten die als paddenstoelen uit de grond komen: Andrélon Perfecte Krul, Garnier Fructis Style Hydra Krullen Mouse, Andrélon Kroes Control, Aveda Be Curly, Evercurl by L’oréal…

Yep, het is waar: je krullen mogen blijven, gezien worden, perfect in model worden gebracht en met de best mogelijke producten worden verzorgd. Had je dus vroeger nauwelijks keus? Nu weet je – mede dankzij de komst van het internet, waardoor je ook toegang hebt tot merken uit andere landen – niet waar je moet beginnen. Gelukkig kunnen wij je daarbij helpen. De juiste producten voor jouw krullen vind je namelijk door eerst te bepalen wat voor type krul je hebt.

Krul 2,3 of 4?
Van én via Oprah Winfrey leren we heel wat. Zo ook van haar haarstylist André Walker. Hij bedacht een methode om het haar te classificeren. Dit deed hij door haar te rangschikken van type 1 tot type 4: van glad, steil haar tot kroeze krullen. Heb jij steil of golvend haar, dan val je in de eerste of tweede categorie. De haartypes 3 en 4 behoren tot de krullenbollen.

Haartype 3: De springerige krul
Dit haartype wordt, wanneer het nat is, steil. Zodra je haar weer droog is, komen de krullen terug. Je hebt een springerige en elastische krul. Daarnaast merk je een duidelijke S-patroon in je krullen. Verder krijg je het met een haardroger met gemak steil. Haartype 3 kun je vervolgens weer onderverdelen in:
Type 3A: Je hebt grote en glanzende krullen

Beeld: Reporters

Type 3B: Dit zijn krullen die qua structuur wat weg hebben van een kurkentrekker.

Beeld: Reporters

Type 3C: Dit type wordt eigenlijk niet in het classificatiesysteem van André Walker vermeld, maar is volgens velen eentje die er echt tussen hoort. Type 3C staat voor hele strakke, fijne krullen, waarvan de haarstrengen vaak door elkaar verweven zijn. Dit haartype is minder makkelijk glad te krijgen met een föhn dan de haartypes 3A en 3B.

Beeld: Reporters

Zo verzorg je haartype 3
De belangrijkste regel voor dames met krullen – ongeacht het haartype – is dat je ervoor moet zorgen dat je haar altijd voldoende moisture (= vocht) heeft. Krullend haar is van nature namelijk droger dan steil haar. De musthaves voor haartype 3 zijn:
1. Een goede kam/borstel
Krullend haar uitkammen? Doe dit altijd wanneer je haar vochtig is. Dit voorkomt het breken en pluizen van je krullen. Kam je haar dus na een wasbeurt en gebruik daarvoor een kam met wijduitstaande tanden. Ook de Tangle Teezer is erg populair onder meiden met krullen. Deze borstel staat ook wel bekend als de meest pijnloze ontklitter.
2. Leave-in conditioner
Om je krullen van vocht te voorzien, gebruik je na een wasbeurt (of voor het slapen gaan) een goede leave-in conditioner. Er zijn tal van leave-in conditioners te vinden. Probeer op zoek te gaan naar leave-in conditioners op water basis.
3. Oliën
Hoe behoud je nou voldoende vocht in je haar? Heel simpel: gebruik na het aanbrengen van je leave-in conditioner altijd een olie. Dit wordt ook wel het ‘sealen’ van je haar genoemd. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van kokosolie, jojoba olie of amandelolie. Of gebruik een mix van arganolie, tarwekiem olie en cameliazaad olie.

Haartype 4: kroeshaar
Ken je de afkorting TLC? Het staat voor Tender, Love & Care. Nou, als er één haartype is waarop deze afkorting van toepassing is, dan is dat wel haartype 4. Je haar kan variëren van fijn en dun tot juist dik en grof met altijd erg strakke krullen die erg dicht op elkaar zitten. Kenmerkend voor dit haartype is het feit dat het haar heel erg krimpt en dat je haar van nature droger is dan haartype 3.

Ook haartype 4 kan weer worden onderverdeeld:
Type 4A: Strak gekruld haar, dat bij het uitrekken een duidelijk S-patroon heeft.
Beeld: Reporters

Type 4B: dit type kenmerkt zich door een Z-patroon, voelt ‘hard’ aan en heeft een mindere kruldefinitie dan type 4a.

Beeld: Reporters

Type 4C: dit haartype heeft zo een strakke krul, dat de kruldefinitie nauwelijks zichtbaar meer is.
Beeld: Reporters

Zo verzorg je haartype 4
Haartype 4 moet je met extra liefde behandelen. Dit zijn de musthaves voor dit haartype:
1. Proteïne conditioner
Naast je reguliere moisturizers en conditioners heeft dit haartype, vanwege haar breekbaarheid, voldoende proteïne nodig. Proteïne conditioners zorgen namelijk voor extra stevigheid. Ga je liever zelf aan de slag om een proteïne conditioner te maken? Maak dan een mix van ei en Jamaican Black Castor Oil. Je zult versteld staan van het resultaat!
2. Je vingers!
Je zult merken dat het uitkammen van dit haartype geen eitje is. Ontklitten hoef je ook maar wekelijks te doen, na een wasbeurt. Dit ontklitten gaat meestal veel gemakkelijker wanneer je je vingers gebruikt. Smeer na het wassen een beetje leave-in conditioner op je vingers en ontklit je haar dan sectie voor sectie.
3. Haarboters
Haarboters genieten steeds meer bekendheid. Logisch ook, want ze maken je haar heerlijk zacht. Daarnaast worden ze, net als de oliën, vaak ingezet als ‘sealers’ na het gebruik van een leave-in conditioner. Een populaire haarboter is de Shea boter. Deze hydrateert je haar en voedt je haar met vitamine E en F.

Meerdere haartypes?
Nu vraag je je wellicht af: is het nou echt zo zwart-wit? Heb ik nu alleen haartype 3C of 4A? Het antwoord daarop is: nee. Krullend haar bestaat meestal uit een combinatie van verschillende texturen. Het classificatiesysteem biedt je daarom alleen een helpende hand in het bepalen van jouw haartype en de daarbij horende verzorging.

Welk haartype heb jij? En hoe verzorg je het?

Door Megisa