Lifestyle

10x handige ezelsbruggetjes

We gaan naar school of studie om te leren. Dagelijks worden we doodgegooid met informatie… Tja, dan is het ook wel logisch dat we weleens het één en ander vergeten. Eindigt dat woord nou met een -t of een -d? En gaat de klok nou vooruit of achteruit in de wintertijd?! Aiiii, je weet het niet meer. Geen paniek! Girlscene zet een aantal handige ezelsbruggetjes voor je op een rij.

XTC-koffieshop 
Inmiddels weet niemand meer wat 't Kofschip is, maar gelukkig is er nu een moderne versie voor dit handige ezelsbruggetje. Dit trucje kun je gebruiken voor het voltooid deelwoord: eindigt het nou op een -t of een -d? Deze vraag hoef je jezelf met de komst van XTC-koffieshop niet meer te stellen. Als de laatste letter van de stam van het werkwoord ook in het woord XTC-koffieshop zit, dan eindig je het voltooid deelwoord met een -t. 

Smurfen
Weet jij ook nooit of een woord eindigt met -d of -dt? Dan kun je het 'werkwoord' smurfen gebruiken. Zo gaat het in zijn werk: 'ik smurf' en 'jij smurft', dus dat betekent ook 'ik vind' en 'jij vindt'. Dit ga je dus nooit meer fout doen in een essay! 

Die jongen en dat meisje
Pffff, Nederlands is soms zo'n lastige taal. Is het nou 'het meisje die zingt' of 'het meisje dat zingt'? Nou, simpel! Zet gewoon die of dat voor het woord en je weet het! Het is 'dat meisje' dus ook 'het meisje dat zingt'. Kat in het bakkie! 

Akelige Morgen & Prettige Middag
De Amerikanen geven de tijd aan met AM en PM. Niet zo handig voor ons, want het is ons vaak een raadsel of ze met 8AM nou de ochtend of de avond bedoelen. Met het ezelsbruggetje Akelige Morgen en Prettige Middag is dit verleden tijd! AM = Akelige Morgen (dus van 00.00 uur tot 12.00 uur) en PM = Prettige Middag (dus van 12.00 uur tot 00.00 uur). 

TV-TAS
Je kent het misschien nog van de basisschool: TV-TAS. Deze ezelsbrug kan je helpen bij de Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. 


Bron

L voor links
Je zou denken dat iedereen dit wel weet, maar geef eerlijk toe: soms moet je twee keer nadenken wat nu ook alweer links of rechts is. Om nooit voor paal te staan omdat je dit niet weet, bestaat er een handig ezelsbruggetje. Met je linkerhand kun je namelijk met je duim en wijsvinger de 'L' maken… Voor links dus! En zo weet je natuurlijk ook dat je andere hand rechts is ;-). 

Wintertijd: wint-er-tijd mee! 
Het wordt wintertijd… Gaat de klok dan vooruit of achteruit?! Het volgende ezelsbruggetje geeft hier antwoord op: van wintertijd kun je wint er tijd mee maken, dus klok achteruit! In de zomertijd gaat de klok dus vanzelfsprekend een uurtje vooruit. 
Nog een handig ezelsbruggetje: als de zomertijd ingaat, dan is het VOORjaar. De klok gaat duur vooruit! 

Knokkels van je hand
Als je wil weten of de maand nou 30 of 31 dagen heeft: bal je handen tot een vuist en ga je knokkels af. Begin bij januari en tel vanaf je knokkel bij je pink van je rechterhand door naar je linkerhand. Een knokkel heeft 31 dagen, een kuiltje 30 (met uitzondering van februari). Juli en augustus hebben dus allebei 31 dagen. 

Op in het Oosten, Weg in het Westen
Je ouders weten het vast uit hun hoofd, maar tegenwoordig weten nog weinig mensen waar de zon nou opkomt en weer ondergaat. Met het ezelsbruggetje 'Op in het Oosten, Weg in het Westen' vergeet je dit nooit meer! 

DROL
Weet jij ook nooit de draairichting van schroeven of de meeste deksels? Onthoud DROL: dicht = rechts en open = links. Problem solved! 

Welk ezelsbruggetje vind jij het handigst?

Bron: scholieren, ezelsbruggetje

Pin je inspiratie in Pinbook