Lifestyle

Oordoppen voor het uitgaan

Ken je dat? Je bent net thuisgekomen van een festival/concert/avondje uit en je oren blijven maar piepen van de harde muziek. ARGH! Zo kun je natuurlijk niet in slaap komen, bovendien ben je een beetje bang dat de piep nooit weg zal gaan… Tijd om je oren te beschermen! Er zijn steeds meer oordoppen op de markt die speciaal ontworpen zijn voor uitgaan. En gelukkig wordt het steeds normaler om ze te dragen! Kijk snel verder voor de beste uitgaansoordoppen.  

Niets is zo fijn als luisteren naar en dansen op je favoriete muziek. Maar de decibellen lopen al snel heel hoog op. De muziek staat harder dan je oren aan kunnen, de kwaliteit van de boxen is regelmatig onder de maat. De cijfers liegen er niet om: in Nederland lopen jaarlijks ruim 21.500 jongeren een blijvende gehoorbeschadiging op als gevolg van te harde muziek.

De gevolgen van een gehoorbeschadiging zijn op z'n zachtst gezegd niet prettig. Je kunt je vrienden minder goed verstaan en je kunt gesprekken moeilijker volgen. Doordat je meer moeite moet doen om alles te verstaan, word je sneller moe. Ook kun je je minder goed concentreren in de les of op werk. Muziek klinkt minder mooi, oren kunnen overgevoelig worden, het kleinste geluid kan al pijnlijk zijn en je kunt een blijvende piep krijgen die nooit meer weggaat…

Tijd om al deze ellende te voorkomen! Ook als je al een gehoorbeschadiging hebt opgelopen is het verstandig om oordoppen te dragen, je gehoorbeschadiging kan namelijk nog erger worden! 

Het is overigens niet zo dat je de muziek niet meer kan horen of je vriendinnen niet meer kan verstaan als je oordoppen in hebt. Party oordoppen zijn speciaal ontworpen om de muziek nog steeds te kunnen horen en om je vriendinnen nog te kunnen verstaan. 


Bron

Welke oordoppen zijn er?
Schuimdoppen
Schuimdoppen zijn goedkoop (soms al voor €1) en niet geschikt voor hergebruik. Ze zijn niet de veiligste geluidsdempers die er zijn. Ze kunnen veel decibel dempen (16 tot 54 dB), als ze maar goed in de gehoorgang passen. En daar zit het 'm in: schuimdoppen passen vaak niet goed, waardoor het toch niet heel veilig is. Bovendien dempen schuimdoppen het geluid, waardoor je vaak je vrienden niet kunt verstaan. 

Oordoppen zonder filter
De demping van deze oordoppen ligt meestal rond de 20 dB. De pasvorm is beter dan bij schuimdoppen, maar doordat er geen filter in zit is het vaak moeilijk om nog een gesprek te kunnen voeren. Oordoppen zonder filter zijn redelijk goedkoop en ze zijn duurzaam. 

Oordoppen met filter
Oordoppen met muziekfilter zijn erg geschikt voor uitgaan. De muziek wordt door de filter niet vervormd en je kunt elkaar goed verstaan. Ze beschermen je oren tegen harde muziek en hebben een goede pasvorm. Oordoppen met filter zijn duurzaam. De kosten variëren van €2 tot €20. 

Otoplastieken met filter
Als je regelmatig naar festivals, concerten of discotheken gaat, dan kun je het beste een paar oordoppen op maat laten maken. Doordat ze speciaal voor jou zijn gemaakt, zitten ze erg lekker. Dankzij de filter blijft de muziek goed klinken en kun je elkaar verstaan. Ze kunnen lang gebruikt worden, maar het is we belangrijk om elk jaar een 'lektest' te doen. De prijs is echter hoog (vanaf €120). 

Waar kun je uitgaansoordoppen kopen?
Wij hebben een paar oordoppen voor je op een rij gezet, maar er zijn erg veel oordoppen tegen hard geluid of muziek op de markt. Je kunt je oordoppen op verschillende aspecten selecteren, zoals dus op situatie (concert, festival, discotheek?), maar ook op muziekstijl (jazz, rock, pop?). Kijk daarom hier voor een volledig overzicht om de juiste oordoppen voor jou uit te kiezen. 


Alpine Party Plug, €10,95 


NoNoise gehoorbeschermers, €19,95 


Noizzez, €24,95 

Pluggerz Custom-Made Music DM, prijs op aanvraag

Draag jij al oordoppen tijdens het uitgaan? Of ga je nu een oordoppen aanschaffen? 

Bron: oorveilig