Lifestyle

Help… vlekken verwijderen!

Oh nee, hè?! Je kunt het wel uitschreeuwen dat je zo onoplettend was, want je shirt/blouse/jas/broek zit onder de vlekken. In plaats van jezelf voor je hoofd te slaan is het beter om de vlek te verwijderen nu het nog kan. Shit happens, stains happen. Girlscene redt je in noodgevallen en tijdens ongelukjes. Lees snel verder hoe je het beste vlekken verwijdert.

Wax of kaarsvet
Oepsie, wax of kaarsvet op je kleding gekregen? Laat de wax dan hard worden of leg het 20 minuten in de vriezer. Schraap daarna zoveel mogelijk vet van het kledingstuk af. Leg de kleding over een kom of bak en giet er rustig kokend water over om de restjes te verwijderen.

Mag de kleding niet gewassen worden? Herhaal dan de eerste stappen, maar skip het gedeelte waar kokend water van pas komt. In plaats daarvan een olie oplosmiddel om de restjes te verwijderen en spoel na met koud water.


Bron

Inkt
Je kent het vast nog wel van (de basis)school: schrijven met inkt. Maar hoe verwijder je inkt van je mooie broek of shirt? Spuit haarspray (of glycerine) op de inktvlek en gebruik daarna wasmiddel op de vlek met een klein beetje water. Wrijf de stof voorzichtig tegen elkaar en de inkt verdwijnt. Spoel na met water.

Kledingstukken die niet in de wasmachine mogen kun je op dezelfde manier behandelen, dep alleen het water op het kledingstuk als je het zeepsop weg wilt halen.

Vet van machines
Dit is vast herkenbaar als je vader, broer of vriend met machines werkt. Vet en viezigheid! Gelukkig is het handig op te lossen. Het kledingstuk leg je met de vieze zijde of plek op een stuk keukenpapier. Gebruik daarbij een olie oplosmiddelproduct. Laat de kleding aan de lucht drogen en spoel het daarna af. Daarna moet de kleding op het heetste/hoogste programma gewassen worden.

Bomen (hars)
Er komt best wat viezigheid van bomen af wat soms plakt. Het meeste haal je weg met een bot mes of een lepel voordat je glycerine of een ander smeermiddel op de plek gebruikt. Als het vocht en viezigheid zacht is geworden leg je het ondersteboven (met de vieze kant) op papieren handdoeken. Laat het even zitten en spoel daarna af. Zit de vlek nog steeds op de kleding? Gebruik dan een speciale anti-vlekkenspray.

Roest
Roest verwijder je als volgt: behandel de vlek met roestoplosser die veilig is om op textiel te gebruiken. Na het intrekken kun je het kledingstuk wassen. 

Gebruik geen chloor. Chloor maakt de kleur erger, zoals je misschien wel weet als je ooit chloor op kleding hebt geknoeid.

Modder
Modder moet eerst drogen waarna je zoveel mogelijk er afhaalt. Pak daarna wasmiddel en meng het op de plek met water. Masseer tot er zeepsop ontstaat en spoel het af. Om de donkere vlek te verwijderen gebruik je 1:1 witte azijn en water. Daarna kun je wassen.

Gras
Ai, een grote boosdoener. Grasvlekken kun je eerst beter behandelen met een soort pre wash product. Of je doet een deel witte azijn op twee delen witte water om de vlek op te helderen. Neem een oude tandenborstel om het mengsel op de vlek te wrijven (en te boenen) voordat je het wast met een wasmiddel dat enzymen bevat. 


Bron

Bloed
De grootste tip is om geen kokend of heet water te gebruiken bij bloed. Bloed stolt dan waardoor de vlek hardnekkiger wordt. Begin en eindig dus met koud water met keukenzout, lauwe ammonia of melk.

Bessensap
Zie je het voor je… Een mooie donkere vlek op witte kleding? Heerlijk! Goed, to the rescue. De truc is om spiritus op te vlek te besprenkelen. Daarna direct wassen (met sop) en er is niets meer van de vlek te zien.

Braaksel
Het zoutzuur in braaksel tast stof aan, dus als je ziek bent of flink hebt staan overgeven na een avond stappen is het noodzakelijk om de kots zo snel mogelijk van je kleding te krijgen. Wasbare stoffen was je uit met koud water en ammonia en die stukken kunnen vervolgens in de wasmachine. 

Met welke vlekken heb jij meestal te maken?

Bron: realsimple, omaweetraad, hoedoe

Pin je inspiratie in Pinbook