Lifestyle

Toffe opleiding: Visagie, Grime en Hairstyling

Awww, het is tijd voor de aller, allerlaatste toffe opleiding. Lezeressen deelden hun opleiding met Girlscene en met jou. Je las onder andere over Royal Academy of Art, Journalism & Media Analysis, Beeldende Vorming en Mode Design. Maar na meer dan 50 opleidingen is het tijd om afscheid te nemen. Girlscene neemt afscheid met de laatste opleiding voor nu: Linsey met Visagie, Grime en Hairstyling bij de Haagse en Brabantse visagieschool.

Ik wist van jongs af aan al dat ik iets met cosmetica en uiterlijke verzorging wilde gaan doen omdat ik daar altijd al erg geïnteresseerd in was. Toen ik de keuze kreeg ben ik de visagie opleiding gaan volgen bij de Haagse & Brabantse visagieschool. Dit combineerde ik met de opleidingen grime en hairstyling. Een vaste hand en een creatief brein zijn bij deze opleidingen erg handig! In totaal ging ik een dag en een avond naar school en daarnaast werkte ik als make-up specialiste in een parfumerie. Binnen 1,5 jaar ben ik afgestudeerd aan alle drie de opleidingen.

Tijdens mijn opleidingen leerde ik hoe je de mooie kanten van iemand kunt accenturen en de wat minder mooie kanten kunt verfraaien met cosmetica. Ik leerde wat de trends zijn op beautygebied en leerde hoe ik deze uit moest voeren. Ook leerde ik tijdens de grimelessen hoe ik mensen ouder kon laten lijken, hoe ik wonden en littekens moest maken, hoe ik rare neuzen of pukkels kon maken en hoe ik kinderen moest schminken, etcetera. Tijdens de hairstyling lessen kregen we veel opsteektechnieken te zien, en we kregen veel informatie over het gebruik van bijvoorbeeld de stijl en/of krultang en ook föhn technieken kwamen aan bod.

Verder kreeg ik lessen zoals bruidsmake-up, smokey eyes, kinderschmink, donkere huid, huidanalyse, make-up voor tv en film. Ook hebben we regelmatig fotoshoots gehad tijdens de opleidingen. Dit is omdat je tijdens de opleidingen een portfolio op moet bouwen wat meetelt tijdens je examen. Daarnaast kregen we wel eens gastlessen en workshops die erg leerzaam waren. De combinatie van deze opleidingen was super leuk omdat je lekker veel afwisseling hebt.

Bij visagie is het belangrijk om perfectionistisch te zijn, geduld te hebben en kritisch te kijken. Bij grime en hairstyling is het belangrijk dat je creatief bent. Bij alle drie de opleidingen is een vaste hand erg belangrijk. Daarnaast is het ontzettend leuk dat je met verschillende mensen werkt.

Bij deze fotoshoot verzorgde ik de visagie. Dit was een inzending voor de coiffure award 2012.

Elke week moest er een model mee naar school. Het was af en toe best lastig om elke week weer iemand te vinden die daar tijd voor had en aan de eisen voldeed. Maar uiteindelijk lukte dit altijd wel. Tijdens mijn visagie-opleiding moest ik een theorie en een praktijkexamen afleggen. Het theorie-examen vond een aantal weken voor het praktijkexamen plaats en daar slaagde ik voor. Voor mijn praktijkexamen moest ik een dagmake-up en een thema make-up zetten. Ik kreeg het thema ‘moulin rouge’. Ik was uiteraard ontzettend zenuwachtig en ik was bang dat niet binnen de tijd klaar zou zijn. Uiteindelijk redde ik het gelukkig binnen de tijd en nadat we met de hele groep moesten wachten op de uitslag werden we een voor een naar beneden geroepen waar de examinatoren mijn examenopdrachten en mijn portfolio met mij doornamen nadat ze het samen al uitvoerig beoordeeld hadden.

Lady Gaga opdracht tijdens de grime opleiding.

Starwars opdracht tijdens de grime opleiding.

Beide examinatoren waren erg enthousiast en vonden dat ik mooi werk geleverd had, ik was geslaagd! Ik mocht mezelf ANBOS erkend visagiste noemen. De examens grime en hairstyling gingen er ongeveer hetzelfde aan toe en ook daarvoor slaagde ik. Een aantal maanden later mocht ik mezelf dus ook grimeuse en hairstyliste noemen. Ik besloot om meer ervaring in het vak op te gaan doen. Ik bleef werken bij de parfumerie als make-up specialiste (inmiddels ook als assistent store manager) en ik ging werken als freelance visagiste voor een heel bekend cosmeticamerk. Ook kreeg ik zelf steeds vaker freelance opdrachten van bijvoorbeeld particulieren.

Ik besloot mezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Sinds 2012 heb ik mijn eigen bedrijf (Beauty by Linsey). Ik verzorg daarvoor de visagie, grime en hairstyling voor onder andere bruidjes, fotoshoots, video-opnames, workshops, kinderfeestjes, theater en modeshows. En dit doe ik met ontzettend veel plezier! Naast al mijn werkzaamheden volg ik nu ook een dag in de week de kappersopleiding bij IMKO, dit om mijn kennis en technieken op het gebied van hairstyling nog meer te verbreden.

Wat vind jij van deze opleiding? Ben jij een bepaalde opleiding gaan volgen door de rubriek toffe opleiding?