Beauty

10 haarmythen uitgelegd

Moet je wel of niet je haar elke dag wassen en krijg je grijze haren van stress? Dilemma's, dilemma's… Maar de vraag is of deze issues waar zijn of dat het een enkeltje richting het land der fabelen verdient. Als je een discussie voert over haar verven tijdens de zwangerschap of dat je haar moet spoelen met bier, weet je in ieder geval de juiste antwoorden. Girlscene legt namelijk 10 haar mythen uit.


bron

Stress en grijze haren
Het was altijd maar de vraag of je echt grijs haar krijgt van stress. Er is geen bewijs, totdat een New Yorkse universiteit een onderzoek publiceerde. Stresshormonen kunnen wel degelijk bijdragen aan grijze haren. De onderzoekers testten het op muizen, maar waarschijnlijk hebben andere zaken, zoals ziekte en genen, ook te maken met (vroegtijdig) grijs worden. 

Elke dag haren wassen
Het is maar de vraag of je elke dag je haar moet wassen of niet. De één vindt het overbodig, de ander vindt het een must. Of je elke dag je haar wast is aan jou, maar als je het wel doet droog je je haren meer uit dan wanneer je niet elke dag je lokken insopt met shampoo. Veel wassen leidt namelijk tot het droger worden van het haar, omdat je de natuurlijke oliën en proteïnen wegwast. Je hebt dan meer producten nodig om je hoofd in goede conditie te houden en je merkt dat je vaker je haar moet wassen, want het wordt sneller vet. Volgens haarspecialisten kun je het beste je haar twee keer per week wassen of als het heel vies is drie keer. Gelukkig bestaat er droogshampoo om het wassen een dag uit te stellen! 

Wil je het wel elke dag wassen? Gebruik dan een (verzorgende) shampoo die bij jouw haartype past. Dan wordt je haar niet zo droog dan wanneer je een goede reinigende, en dus uitdrogende, shampoo gebruikt.

Grijze haren trekken 
Way back, toen Totally Spies op televisie was, geloofde bijna iedereen dat je meer grijze haren krijgt als je er één grijze uittrekt. Inmiddels is het duidelijk dat het niet waar is. Elk haarzakje produceert een haar en niet meerdere en het heeft geen invloed op de kleur. Het is eigenlijk geen goed idee om de grijze haren eruit te halen. Te veel haren trekken heeft hetzelfde als te veel wenkbrauwharen epileren. Je blijft achter met kale plekjes.

Haaruitval door vlechten en paardenstaarten
Wie draagt haar haren niet in een paardenstaart of een hippe vlecht? Makkelijk, snel en je haren zijn meteen uit je gezicht. Nu blijkt dat je haar er door uitvalt. De haarstijlen trekken aan het haar. Hierdoor ontstaat er 'spanning' op het haar wat mogelijk het afbreken van haar tot gevolg heeft.

Ziek worden door nat haar
Waarschijnlijk zegt iedere moeder tegen haar kinderen dat je niet met nat haar naar buiten moet gaan, omdat je dan ziek wordt. Dit is een fabel, omdat ziekte of verkoudheid ontstaat door bacteriën en virussen. Met een natte kop naar buiten is niet het fijnste gevoel ter wereld, maar het maakt je dus niet ziek. Wel als je vervolgens ondergeproest wordt door snot en bacteriën van een ander, maar dat ligt niet aan je haar. 😉

Haren met koud water naspoelen
Een klassieker: je wordt verteld om je haren na te spoelen met koud water om de haarschubben te sluiten. Bovendien zou je haar er lekker van gaan glanzen. Bespaar je de koude stralen over je lichaam. Wie vindt dat nou fijn?! Het voelt hoogstens als een oppepper, maar verder doet het niets voor je kapsel. Temperatuur heeft namelijk geen invloed op het sluiten of openen van haarschubben. Het is zelfs zo dat (veel) water ervoor zorgt dat het haar er dof uitziet.

bron

100 keer haar kammen per dag
Je moet per dag 100 keer met je borstel door het haar gaan voor lushious hair. Het tegenovergestelde is waar: beperk het kammen van je haar tot een minimum. Anders breekt je haar sneller af en dan krijg je gespleten haarpunten. 

Haar verven tijdens zwangerschap
Je moet absoluut je haar niet verven als je zwanger bent! Rustig maar, je kunt nog steeds een coupe soleil nemen als het zover is. Met de huidige formules van haarverf hoef je niet bang te zijn dat het schadelijk is voor de baby. Er is niet veel kans dat de chemicaliën in de maternale bloedstroom komen. 

Het is belangrijk dat er geen formaldehyde in de verf zit, dus check de ingrediëntenlijst.

Haargroei door oesters
Haargroei door het eten van oesters? Die oesters hebben veel bijwerkingen! De waarheid is dat oesters goed zijn voor het gezond houden van haar door zink en proteïne, maar dat je haar er niet harder van gaat groeien. Gezond haar groeit beter, omdat het minder snel afbreekt. Maar door alleen het eten van oesters heb je niet binnen een maand een volle bos met haar.

Haar wassen met bier
Sterk en volumineus haar door haar te wassen met bier… Het klinkt veelbelovend. Je haar spoelen met bier zorgt eerder voor droog haar dan gevoed haar. Helaas! De alcohol overheerst (uitdrogend effect), waardoor het werk van de proteïne en gist eigenlijk voor niets is. Bespaar dus je geld en voorkom dat je haar naar bier ruikt. 

Kende jij de antwoorden op deze haarmythen al?

Bron: elle.com, kapsels.net, womansday

Laat je inspireren in Pinbook