Lifestyle

Je eerste tweedehands auto

Na jaren sparen is het eindelijk zover, je kunt eindelijk je eerste auto kopen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een auto koopt? Hoe voorkom je dat je binnen een paar maanden met pech langs de weg staat? En welke kosten komen er eigenlijk nog meer bij het kopen van een auto kijken.. 
 


Bron

Waar moet je op letten?

– Koop je auto bij een garage? Let er dan op dat de garage is aangesloten bij BOVAG. Is er dan iets waar je het niet mee eens bent; dan kun je altijd bij de geschillencommissie terecht.

– Onderzoek op internet wat een auto precies waard is. Zoek vergelijkbare auto's van hetzelfde merk, type en let ook op de kilometerstand van de auto. Vaak hebben goedkope auto's een hele hoge kilometerstand.

– Maak altijd een testrit in de auto en neem tijdens de testrit iemand mee die verstand heeft van auto's. Blijf niet alleen op de provinciale weg hangen, maar ga ook de snelweg op.

– Controleer de kilometerstand van de auto, is dit hetzelfde als de advertentie op internet? Vraag ook altijd naar het onderhoudsboekje.

– De verkoper van de auto is verplicht jou over de mankementen van de auto te vertellen, daar staat tegenover dat jij een onderzoeksplicht heb. Vraag dus altijd aan de verkoper of er problemen bij de auto aanwezig zijn.


Bron

Het financiële grapje

Toen ik – Annemerel – mijn auto kocht, zag ik in één keer mijn spaarrekening in elkaar storten. Au, dat deed pijn! Maar het was wel een investering. Ik kocht de auto van mijn moeder over, dus ik wist precies wie er in gereden had en hoe er in gereden was, ik hoefde me daar geen zorgen over te maken. Maar waar ik geen (of nou ja, in ieder geval minder) rekening mee had gehouden, was dat autorijden zelf ook heel erg duur is. Wat voor kosten er nog meer bij autorijden komen kijken?

– Benzine; wat is dat rete duur zeg. Toen ik begon met rijden kostte een liter 1.60, inmiddels betaal ik vaak ruim 1.80 per liter. Dat is al gauw 60 euro, waar ik nog geen vijfhonderd kilometer mee kan rijden. Klinkt vijfhonderd kilometer veel in jouw oren? Nou, als je van Den Haag naar Amsterdam op en neer gaat ben je al snel 150 kilometer verder. Als je daarnaast veel in de file staat, of veel in de stad rijdt, gaat het nog veel harder met je benzine en red je die vijfhonderd kilometer bij lange na niet!

– Een verzekering; ik ben All-Risk verzekerd, omdat ik weet dat ik heel erg onhandig ben. Ik had een paar schadevrije jaren, totdat ik per ongeluk met parkeren tegen iemand aanreed. Toen werd mijn verzekering ineens verdubbeld. De hoogte van je verzekering hangt af van de waarde van je auto. Een (niet al te dure!) autoverzekering kun je hier afsluiten.

– Wegenbelasting; ook zo'n leuke! Hoe groter/zwaarder/milieu-onvriendelijker je auto is, hoe hoger de kosten. Je bent al snel zo'n 25 euro per maand kwijt aan wegenbelasting. Uitrekenen hoeveel wegenbelasting je voor de auto die jij op het oog hebt, moet betalen? Klik dan hier.

– En dan parkeren… Wil je in Amsterdam Centrum parkeren? Dan betaal je 2 euro per 20 minuten, of een gedeelte ervan. Sta je een uur en een minuut geparkeerd, dan betaal je daar dus 8 euro voor. Uhhhh nee, echt voordelig is het niet. Gelukkig kun je je auto in de stad natuurlijk ook aan de rand van de stad parkeren bij een P+R. 

Heb jij een auto en zo ja, wat voor auto heb jij? En wat is jouw droomauto? Heb jij nog tips voor meiden die op het punt staan een (tweedehands) auto te kopen?

Bron: consumentenbond

*Dit artikel is in samenwerking met Rabobank