Lifestyle

Prinsjesdag 2013

Gisteren was het de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. De dag waarop het staatshoofd de troonrede uitspreekt, de plannen van het kabinet voor het komende jaar. Het was de eerste troonrede uitgesproken door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Willem-Alexander begon de troonrede redelijk positief en vertelde het volk dat het einde van de crisis in zicht is, maar dat betekent niet dat er voor de komende jaren geen bezuinigingen gepland zijn.

Bron beeld: Reporters

Rond 13.00u vertrokken Willem-Alexander en Maxima in de Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar de troonrede gelezen wordt. De Gouden Koets wordt gevolgd door de Glazen Koets, waarin prinses Laurentien en prins Constantijn zich bevinden.


Bron beeld: Reporters

Koning Willem-Alexander begon zijn troonrede met het uitspreken van zijn dankbaarheid, dankbaarheid voor de liefde van het volk, zijn moeder en de steun die hij en zijn familie ontvangen heeft na het overlijden van Friso:

"Nu ik mij vandaag voor het eerst op Prinsjesdag tot u mag richten, hecht ik eraan te zeggen dat u in uw Verenigde Vergadering van 30 april de aanzet heeft gegeven tot een hartverwarmende start van mijn koningschap. Het is een dag waaraan ik met grote dankbaarheid terugdenk. Die dankbaarheid betreft in de eerste plaats mijn moeder. Zij heeft zich 33 jaar lang met groot plichtsbesef, warmte en diep gevoelde betrokkenheid ingezet voor het Koninkrijk en al zijn inwoners, in goede en in slechte tijden. Zij blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron. De gevoelens van verbondenheid die mijn familie en ik hebben ervaren na het overlijden van mijn broer Friso, waren ons tot grote steun. Wij zijn daarvoor zeer dankbaar."

Leden van de Staten-Generaal..

Na het dankwoord, begon de echte troonrede. De koning vertelde dat Nederland zich nog steeds in een crisis bevindt en dat de gevolgen hiervan steeds voelbaarder zijn voor het volk. Om uit de crisis te komen zal de regering in 2014 voor 6 miljard aan bezuinigingen doorvoeren. In vrijwel iedere sector zal bezuinigd worden. Van zorg tot onderwijs en van defensie tot ontwikkelingssamenwerkingen.

Zo komt er vanaf 2014 een leenstelsel voor het masteronderwijs, de kinderbijslag voor oudere kinderen gaat geleidelijk omlaag, de zorgtoeslag gaat voor veel mensen omlaag en de zelfstandigenaftrek wordt beperkt. Maar dit zijn nog maar enkele van de tientallen posten waarop bezuinigd gaat worden. Als je precies wilt weten wat de regering in 2014 van plan is, kun je dit artikel lezen.

Het eind van de crisis lijkt internationaal gezien in zicht te zijn, maar Nederland heeft te kampen met structurele problemen, zonder heftige bezuinigingen komen we er niet uit. De regering gaat gelukkig niet alleen maar bezuinigen, ze gaan ook meer arbeidsplaatsen realiseren en jongeren helpen bij het vinden van een baan.


Bron beeld: Reporters

Na de troonrede togen Willem-Alexander en Maxima weer terug naar Paleis Noordeinde, waar zij het balkon betraden voor de traditionele balkonscène. Zowel koning Willem-Alexander als koningin Maxima straalden! Maxima droeg gisteren overigens een prachtige goudkleurige jurk van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau.

Hebben jullie gisteren naar de troonrede gekeken? Hoe vonden jullie dat Willem-Alexander het deed? En wat vinden jullie van de bezuinigingen die gepland staan?

Bronnen: Nu.nl / Elsevier.nl / NRC.nl