Lifestyle

Toffe opleiding: Bacherlor of Science Tourism

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Esther met haar tofste opleiding ever: Bachelor of Science Tourism aan Wageningen University en NHTV Breda.

Ik weet precies hoe het voelt. Je zit in je examenjaar, de examens zijn over een week en je hebt nog steeds geen idee wat je moet gaan studeren. Zo ging het ook bij mij.. Maar er is hoop, want ik heb voor jullie de tofste opleiding ever gevonden!

Hop je het liefst van het ene land naar het andere land? Ben je alle continenten, culturen en tijdzones op de wereld al eens afgereisd? Of wil je juist mogelijkheden krijgen om dit te gaan doen? En heb je interesse in toerisme, culturen en de ontwikkelingen erin? Dan is de Bachelor of Science Tourism echt iets voor jou.

Ik ben Esther, 19 jaar, en zit nu in mijn eerste jaar van Bacherlor of Science Tourism aan Wageningen University en NHTV Breda. Deze toerisme opleiding is anders dan andere toerisme opleidingen; het is namelijk de eerste toerisme opleiding in Nederland op universitair niveau! De bedoeling is dat je hiermee wordt opgeleid tot een expert in het onderzoek doen naar toerisme.

In de afgelopen jaren is toerisme uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Toerisme is een drijvende kracht in de economische ontwikkeling van landen en vraag en aanbod van toerisme is flink gestegen de laatste tijd. Maar toerisme is meer dan alleen een tool voor een booming economie. Het draagt ook bij in wereldwijde veranderingen in cultuur, politiek, technologie en het milieu. Dit beïnvloedt allemaal de kwaliteit van het leven op deze wereld en het welzijn van individuen en gebieden. En dat zijn precies de onderdelen die allemaal aan bod komen in deze studie. Je houdt je in deze opleiding meer bezig met vragen als “Hoe kan toerisme de economische ontwikkeling van arme gebieden ondersteunen?” of “Wat is de invloed van klimaatverandering op verschillende toeristische eilanden?”.

Tijdens een leuk dagje weg

Als ik vertel welke opleiding doe, snappen veel mensen niet waar ik nou echt mee bezig ben. Vragen als “Ga je een stage lopen bij een hotel?” of “Voor welk reisbureau wil je graag werken?” passen niet bij deze opleiding. De opleiding is namelijk veel meer theorie dan praktijk gericht en dat is ook precies het verschil met HBO of MBO toerisme opleidingen. Zo wordt er in deze studie meer zelfstudie van je verwacht en worden er minder groepsprojecten gehouden dan op het HBO. Dit betekent niet dat er alleen maar theorie is. We hebben regelmatig uitstapjes, waarbij we naar toerisme in de praktijk kijken. Zoals uitstapjes naar Amsterdam, de Efteling en een weekje in Nederland op onderzoek uit in het eerste jaar. Een maand naar Azië, Latijns-Amerika of Afrika in het tweede jaar en een half jaar naar het buitenland in het derde jaar.

Het leuke aan de opleiding vind ik dat het zo afwisselend is. De opleiding begint heel breed in het eerste jaar en dit is natuurlijk ideaal als je nog niet weet welk gebied echt je interesse heeft of eigenlijk gewoon alles leuk vindt. In het eerste jaar krijg je bijvoorbeeld vakken als; economie en toerisme, milieu en toerisme, sociologie van toerisme, marketing en toerisme, geschiedenis van toerisme enzovoort. Voor ieder zitten er dus wel vakken bij naar zijn/haar interessegebied. En dan langzaamaan in het tweede jaar begin je je meer en meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen.

De naam van de opleiding is niet voor niets in het Engels, de opleiding is namelijk volledig internationaal. Dus alle boeken zijn in het Engels, de colleges worden in het Engels gegeven en projecten worden in het Engels uitgevoerd. En dit internationale maakt de opleiding zo leuk; je ontmoet mensen die overal vandaan komen, met verschillende ideeën over bepaalde dingen en verschillende achtergronden. Het is ook erg handig om toerisme in het Engels te studeren, omdat als je werkzaam in het toerisme bent, je continu met Engels te maken zult hebben. En maak je absoluut geen zorgen dat je het niet aan kan! Het lijkt een hele grote stap, om alles in het Engels te doen, dat dacht ik ook, maar het valt reuze mee. De opleiding begint rustig aan en je raakt er echt langzaamaan gewend en dan gebruik je het zonder erbij na te denken! Dus als je gewoon slaagt voor je vwo-examen Engels, is het zeker goed genoeg!

De eerste twee jaar van de opleiding studeer je in het gezellige Breda aan de NHTV. Breda is echt een leuke stad, met leuke winkeltjes, gezellige kroegen en ook zeker heel veel studenten. Het vinden van een kamer is hier ook niet al te moeilijk, gelukkig. In het derde jaar verhuis je naar de campus van Wageningen en rond je hier de opleiding af. Je profiteert dus van het studentenleven in twee steden, wat wil je nog meer?

Het is nog een beetje lastig om aan te geven wat je precies met deze opleiding kan worden. De opleiding bestaat nu drie jaar en er zijn nu dus nog geen afgestudeerden, maar die komen er wel snel aan! Na de opleiding kun je een Master doen aan Wageningen University of aan andere universiteiten in Nederland of het buitenland. Omdat je dus vrij breed opgeleid wordt, is er keuze uit vele Masters en met de Masters ga je je echt specialiseren. Beroepen die mogelijk zijn met de opleiding zijn bijvoorbeeld; onderzoeker voor een universiteit, overheidsinstelling of NGO (zoals de Efteling bijvoorbeeld), werkzaam in toerisme marketing en management of in het beleid en de planning van toeristische bestemmingen.

Dus heb je interesse in toerisme en de ontwikkelingen en invloeden erin, maar wil je ook de uitdaging van de universiteit? Twijfel dan niet langer en neem snel hier of hier een kijkje. 

Wat vind jij van deze opleiding?

Wil jij net als Esther dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!