Beauty

10 foundations voor een lichte huid

Meiden met een lichte huid kunnen zelfs in 2013 moeilijk een foundation vinden die geschikt is. In landen zoals Engeland en Amerika zijn verschillende lichte foundation te vinden, maar in Nederland is dat absoluut niet makkelijk. Wie echt op zoek is naar een goede lichte foundation moet daar wat geld voor over hebben. Girlscene zocht tien foundations op voor de lelieblanke huid!

Ik – Renée – ben erg bleek, waardoor het voor mij al jaren lastig is om een goede kleur foundation te vinden. Lichte foundations koop ik altijd op mijn tripjes naar het buitenland, zoals Parijs (Sephora!) en Londen. Daar kun je bijvoorbeeld NARS foundation kopen die perfect is voor meiden met echt een lichte huid. De kleur Siberia van de Sheer Glow foundation is geschikt voor meiden met een gele ondertoon en de kleur Mont Blanc voor meiden met een roze ondertoon. NARS is niet in Nederland verkrijgbaar, dus vanaf nu richt ik dit artikel op producten die je hier kunt kopen! 

Ondertonen in het kort: iedereen heeft een verschillende ondertoon. Ik heb bijvoorbeeld rode wangen en als ik bruin word in de zon, krijg ik meer een roodbruine kleur. Dat betekent dat ik een roze ondertoon in mijn huid heb. Andere meiden hebben meer een neutrale, dus niet geel of roze, of een gele ondertoon. Als je een gele ondertoon hebt, zien je aderen er waarschijnlijk groen uit. Iemand met een roze ondertoon heeft vaak aderen die er blauw uitzien. Ondertonen zijn belangrijk als je een foundation uitkiest. Een foundation met roze ondertoon is namelijk niet erg flatterend als je van jezelf meer een gelige huid hebt. Iemand die neutraal is, kan alsnog beter voor een foundation met gele ondertoon kiezen. Dat was stap 1!

Een geschikte foundation is moeilijk om te vinden. Niet alleen qua structuur, werking en dekking, maar vooral qua kleur. Helaas is er voor meiden met een erg lichte huid geen goedkope foundation op de markt, voor zover ik weet in ieder geval. En ik heb veel geld gespendeerd (en weggegooid) aan foundations. 😉 Je komt dus al snel in een hogere prijsklasse. Persoonlijk vind ik dat je niet moet bezuinigen op je basis (gezichts)make-up. Een goede basis is het halve werk in mijn ogen. De foundations die ik heb opgezocht beginnen vanaf ongeveer € 15. Heb je niet veel geld over voor een foundation? Lichte concealers zijn makkelijker verkrijgbaar dan lichte foundations. Gebruik dan alleen concealer op plekken waar je het nodig hebt.

Tip: breng een bezoekje aan de MAC Pro Store aan de Heiligeweg in Amsterdam. Daar verkopen ze MAC Face and Body foundation in White. Dit is een witte foundation die je mengt met je eigen foundation om de kleur lichter te maken. De foundation kost € 33,50, maar je doet wel lang met de grote fles. Je hoeft dan geen foundations meer weg te gooien omdat de kleur niet goed is! 

De tien foundations zijn onderverdeeld in de drie ondertonen: roze, neutraal en geel. Sommige foundations lopen qua kleur en ondertoon in elkaar over als ik de foundation matrix van Temptalia moet geloven, zoals die van Bobbi Brown. Ga eens langs bij een Bobbi Brown counter en vraag om een sample. Dan test je of de kleur goed is voordat je er 40 euro aan uitgeeft. Dit is trouwens normaal bij duurdere merken. Je kunt dan vriendelijk om een tester vragen en dat geven ze bijna altijd! 

De kleuren van de foundations op de foto's komen niet allemaal overeen met de werkelijke kleur.

Roze ondertoon

Max Factor Lasting Performance 100 Fair, € 14,69

L'Oréal True Match in C1 Rose Ivory, € 15,99


MAC Studio Fix Powder Plus in NW10, € 30,00Bobbi Brown Luminous Moisturizing Foundation in Alabaster, € 41


Chanel Perfection Lumière in 12 Beige Rose, € 44,50

Neutrale ondertoonMax Factor CC Cream in 40 Fair, € 13,99


MAC Matchmaster in 1.0, € 33,50

Gele ondertoon

Bourjois Healthy Mix in 51 Vanille Clair, € 15
MAC Studio Tech in NC15, € 33,50

MAC Face and Body in C1, € 28


Bobbi Brown Tinted Moisturizer in Alabaster, € 36,50

Welke foundation gebruik jij?