Lifestyle

Op kamers? Het complete stappenplan!

Eindelijk! Je hebt de beslissing genomen om op kamers te gaan. Een nieuw avontuur is begonnen, klaar voor het volwassen leven! Naast leuke feestjes en ongelimiteerde vrijheid, komen er ook serieuze dingen bij kijken. Tja, volwassen worden heeft nu eenmaal met voor- en nadelen. Om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan hebben wij een stappenplan voor je gemaakt. Girlscene to the rescue, met dit artikel is op kamers gaan een makkie.  


Bron

1. Budget berekenen
Voordat de zoektocht van start kan gaan, moet je natuurlijk eerst weten wat je budget is. Wat kun je maximaal kwijt zijn aan een kamer? De prijs van een kamer speelt een grote rol en om te weten wat jouw budget is, kun je een kosten- en uitgavenberekening maken. Dit bereken je per maand.

Wat zijn je inkomsten? Denk aan dingen als…: 
– Studiefinanciering
– (Bij)baantje
– Steun van je ouders/opa & oma/tante etc.
– Zorgtoeslag
– Heb je recht op huursubsidie? Kijk hier

Wat zijn je uitgaven? Denk aan dingen als…:
– Boodschappen
– Studieboeken
– Vervoer
– Ontspanning, uitgaan en sport
– Kleding en schoenen
– Zorgverzekering
– Telefoon

Heb jij geen idee wat je maandelijkse kosten en uitgaven zijn? Dan is het aan te raden om een kasboek bij te houden. Hoe je dat bijhoudt? Koop een schriftje. Bewaar al je bonnen (ja, ook van dat koffie'tje van een euro) en deel de bonnen op in categorieën. Tel aan het eind van de maand al je uitgaven op. Vergeet je inkomsten ook niet op een rij te zetten! Schrijf de resultaten op in het schrift. Vind je een schrift niet zo handig en houd je het liever bij op de computer? Op het forum is een heel handig Word-bestandje te downloaden om je inkomsten en uitgaven te beheren. 

Als je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, dan kun je makkelijk berekenen wat je kan betalen aan huur. Heb je maar een heel klein bedrag over? Bedenk dan waar je op kunt besparen. Zeg bijvoorbeeld dat tijdschriftenabonnement op en lunch vaker thuis dan bij de bakker. Als je wil weten wat andere studenten ongeveer per maand uitgeven, kijk dan even hier

2. Eisen
Goed, je weet dat je op kamers wil… Maar wat vind je nog meer belangrijk? Er worden veel kamers aangeboden, maar niet elke kamer is geschikt voor jou. De prijs weet je al, maar hoe groot moet de kamer minimaal zijn, met hoeveel huisgenoten wil je minimaal of maximaal wonen? En in welke buurten zou je willen wonen? Is het belangrijk dat het makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer? Wat is de afstand tussen huis en school/huis en supermarkt/huis en stad? Vind je het belangrijk dat er een tuin/balkon/dakterras is? Wil je een wasbak? Genoeg dingen om over na te denken. 

Tip: Wees niet al te kritisch. Studentenkamers liggen nu eenmaal niet voor het oprapen en met een heel eisenpakket kom je waarschijnlijk niet ver. Bedenk dus wat je écht belangrijk vindt, de rest is mooi meegenomen. 

3. Zoeken
Oke, je weet wat je wil. Laat de zoektocht maar beginnen! Maar, waar moet je in hemelsnaam beginnen?! Daar hebben wij onlangs nog een artikel over geschreven. 

Tip: Trek voldoende tijd uit om te zoeken naar een kamer. Vooral in de steden Utrecht en Amsterdam is het lastig om een kamer te vinden. Begin daarom meteen met zoeken! Het kan namelijk even duren voordat je jouw ideale stekkie hebt gevonden. 


Bron

4. Reageren
Als je geïnteresseerd bent in een kamer, dan moet je reageren. Als je reageert, zorg dan dat je opvalt. Op sommige kamers komen honderden reacties, het is dus wel belangrijk dat de lezer(s) JOU onthouden. Het is natuurlijk geen garantie op een kamer, maar het kan je kansen wel vergroten. Begin de reactie met een opvallende intro, zodat ze door willen lezen. Zorg naast de standaard informatie (naam, leeftijd, studie, waarom je op kamers wil) ook voor informatie die jou typeert. Drink je altijd chocolademelk? Of ben je een echte keukenprinses en maak je het liefst elke week cupcakes? Heb je altijd een knot bovenop je hoofd? Dit zijn de dingen die de lezer(s) zullen onthouden en die misschien wel de doorslag zouden kunnen geven. 

5. Kamer bekijken
Yes, je hebt een uitnodiging om een kamer te bekijken! Een kamer bekijken is heel belangrijk. Nu kun je erachter komen of je de kamer echt wil of niet. Foto's kunnen er in real life heel anders uitzien en bovendien kun je kijken of het klikt met je potentiële huisgenoten, en je kunt de sfeer proeven. Maar het is ook hét moment om andere dingen te checken: 
– Is het huis gehorig? 
– Wat is de staat van het huis? (Ligt de vloer er al? Moet er verder nog veel aan geklust worden? Kijk ook even of er bijvoorbeeld geen lekkage is) 
– Is je kamer goed geïsoleerd? (Enkel glas of dubbel glas? Dit is van invloed op de gehorigheid en op de warmte & koudste van de kamer)
– Hoe is de huisbaas? (Van hem of haar ben je tenslotte afhankelijk als er iets stukgaat)
– Is er een wasmachine/droger/oven/magnetron/koelkast? (anders zouden er later nog kosten bij kunnen komen voor een van deze spullen) 
– Is het geregeld met gas/water/licht/internet/tv? (of moet je dit zelf nog regelen?) 
– Hoe hoog is de borg? 
– Hoeveel stopcontacten heeft de kamer en waar zitten ze?

Informeer ook (extra) of je je kunt inschrijven. Kan dit niet, dan krijg je ook geen uitwonende beurs en dan kun je de kamer waarschijnlijk niet betalen. Bedenk je ook dat sprookjes niet bestaan. Is het allemaal te mooi om waar te zijn? Ga dan even na of het allemaal wel klopt. Er zijn genoeg oplichters en huisjesmelkers. 

Tip: Vraag aan je ouders wij zij op hebben gelet bij het kopen/huren van hun huis of hun kamer van vroeger. Je zal zien dat zij waarschijnlijk aan heel andere dingen denken dan jij en dat is juist goed! 

6. Hospiteren
Het kan zijn dat je moet hospiteren voor een kamer. Huh hospiteren, wat is dat?! Bij een hospiteeravond komen alle kandidaten langs om kennis te maken met de bewoners. Vaak kiezen zij op basis van deze avond wie ze als huisgenootje willen.

Om te beginnen: kom op tijd! Niet te vroeg, niet te laat. Een halfuur te vroeg opdagen zorgt voor ongemakkelijke (en ongewenste) situaties en door te laat te komen kom je slordig en onbetrouwbaar over. Het is gebruikelijk om een flesje wijn of een doosje bonbons mee te nemen, zo maak je meteen een goede indruk. Vaak begint een hospiteeravond met een vragenrondje. Zorg dat je positief overkomt, niemand zit te wachten op iemand die zegt dat ze eigenlijk liever in het centrum had willen wonen. Verder is het belangrijk dat je gewoon jezelf bent. Zo kunnen jullie het beste zien of het klikt en dat is niet geheel onbelangrijk bij het samenwonen. En oja, het is echt not done om je ouders mee te nemen naar een hospiteeravond. 


Bron

7. Regelen
Je hebt een kamer gescoord! Je zou denken dat het nu allemaal voor de bakker is, maar juist nu moet er veel geregeld worden. Als je nog nooit op kamers hebt gewoond, dan is deze stap best lastig. Een paar dingen waar je aan moet denken: 

– Wijzig je adres bij allerlei instanties zoals DUO, gemeente, zorgverzekering, bank, tandarts, dokter, ziekenhuis, apotheker, sportverenigingtelefoonprovider, tijdschriftenabonnement.
– Sluit een inboedelverzekering af. Zo zijn jouw spulletjes verzekerd voor als er bijvoorbeeld ingebroken wordt. 
– Eventueel huursubsidie aanvragen
– Eventueel gas/water/licht/internet/tv afsluiten
– Ga je in een nieuwe stad wonen? Zoek dan een nieuwe huisarts en tandarts. 

En heel veel schoonmaken en inpakken van je oude én nieuwe kamer! 

8. Spullen & meubels 
Spullen en meubels zijn duur. Als student heb je het al niet breed, daarom moet je creatief zijn. Een aantal tips:
– Er zijn Facebookgroepen waarin mensen gratis spullen aanbieden. Kijk bijvoorbeeld hier, maar er zijn nog veel meer groepen te vinden. 
– Kijk bij Ikea in de koopjeshoek. Hier staan meubels die in de showroom hebben gestaan of waar iets aan mankeert. Deze meubels zijn dan ook flink afgeprijsd, terwijl er soms maar een klein schrammetje op zit. Zeker de moeite waard om even te kijken of er een goedkoop juweeltje voor jou bij zit. 
– Struin markten en tweedehandswinkels af. Deze spullen zijn niet alleen goedkoop, maar ook origineel! 
– Licht iedereen in dat je gaat verhuizen en dat je nog spullen nodig hebt. Je zal zien dat er altijd mensen zijn die nog een complete pannenset of zelfs een bank kunnen missen. Soms hoeven ze hier niks voor en anders kun je ze voor een vriendenprijsje overnemen. Score! 
– Vraag specifieke spullen voor je verjaardag/Sinterklaas/Kerst etc. 
– Ga naar goedkopere winkels als Action, Blokker, Xenos etc. 

Verhuistips nodig? Kijk hier

9. Inrichten
Hoe begin je met inrichten? Verdeel de kamer in gewenste gebieden zoals slapen, werken en wonen. Kies voor multifunctionele meubels. Denk aan een slaapbank, eettafel die ook als bureau kan dienen en veel opbergmeubels. Denk ook de hoogte in met bijvoorbeeld planken of zelfs een hoogslaper. 

Heb je een kleine studentenkamer? In dit artikel vind je tips voor het inrichten van een knusse kamer. 

10. Klachten of vragen
Heb je klachten of vragen? Dan kun je altijd aankloppen bij de Huurcommissie. Dit is een onafhankelijke, landelijke organisatie die zich bezighoudt met conflicten tussen huurder en verhuurder over huurprijs, onderhoud en servicekosten. 


Bron

Wil jij ook op kamers wonen? Of woon jij al op kamers? Heb jij nog onmisbare tips?