Lifestyle

Tips om tijd te besparen

Komt: 'Nee, ik kan niet afspreken… Ik heb zoveel te doen!' en 'OMG, ik heb het zo druk. Ik heb niet eens tijd om huiswerk te maken/te sporten/de kattenbak te verschonen. Eigenlijk heb ik gewoon geen tijd.' jou bekend voor? Een drukke levensstijl is niet erg en houdt je dagelijks bezig, maar met een paar tips kun je jouw tijd beter inplannen. Voorkom stressmomenten en haal meer uit je dag met de volgende tips!


bron

Prioriteiten stellen
Het maakt niet uit hoe druk je bent. Prioriteiten stellen is eigenlijk altijd belangrijk. Door voor jezelf te bepalen wat belangrijk is kun je minder belangrijke dingen naar de achtergrond plaatsen. 'Geen tijd' is de perfecte smoes om niet te sporten, maar negen van de tien keer heb je waarschijnlijk geen zin om te sporten. Als het inderdaad zo is dat je geen zin hebt, moet je jezelf een schop onder je kont geven en sporten jouw prioriteit maken. Is sporten niet jouw prioriteit? Zet het dan op een lager pitje en bepaal wat belangrijker is voor jou.

Stop met nutteloze bezigheden
Het vorige punt heeft veel te maken met deze tip: stop met nutteloze bezigheden. Ieder meisje heeft wel een guilty pleasure wat vaak in de categorie nutteloze tijdverspilling valt. Wie speelt er geen spelletje op haar telefoon en geniet van heerlijke trash tv zoals Hollands Next Top Model en de series van de Haagse Barbie Samantha? Heerlijk om bij te ontspannen – ontspanning is ook belangrijk! -, maar als je echt 28 uur in een dag nodig hebt vermijd je dit soort dingen liever. Als je toch even televisie wil kijken, is het goed om dan iets anders op te offeren. Prioriteiten stellen dus!

Nog een tip: zorg dat je een dag in de week hebt om te ontspannen en leuke dingen te doen. Een dag met geen of minder verplichtingen zorgt ervoor dat je even kan ademhalen. Bespaar ook tijd op het refreshen van je mail, de hele dag nieuws volgen, tien keer per uur social media checken, apps die er niet toe doen, terugkerende dingen in je agenda zetten (sport, boodschappen, afspraken met vrienden en familie, werkgerelateerde zaken enzovoorts) en koop meer boodschappen per keer zodat je minder vaak naar de supermarkt hoeft. 

bron

Korte deadlines
Bijna iedereen werkt sneller als de deadline nadert. De inspiratie giert door je hoofd en je gaat als een speer. Hoe dichterbij de deadline, hoe efficiënter je werkt. Ga niet per se elke taak uitstellen tot de avond van tevoren, maar begin bijvoorbeeld een week of twee weken voor de deadline met een grote klus zoals een rapport of werkstuk. Meer tijd nodig? Begin dan eerder. Maar hoe strakker de deadline, hoe harder je werkt en hoe meer tijd je bespaart. 

Efficiëntie 
Tip 4: efficiëntie. Van efficiënt je dag inplannen tot duidelijk communiceren met collega's of klasgenoten…. Efficiëntie is belangrijk als je tijd wil besparen. Het heeft ook direct te maken met effectiviteit. Want hoe efficiënter je handelt, hoe effectiever je werkt en hoe meer je uit je dag kunt halen. Score! Weet wat jij verwacht van jezelf en anderen en zorg dat je weet wat anderen van jou verwachten. Luisteren is daarbij belangrijk. Dan kun je meteen vragen stellen als je iets niet goed begrijpt en hoef je dat dus niet achteraf te doen. 


bron

Plannen
We hadden het eerder al over het inplannen van tijd. Door te plannen voorkom je teleurstellingen – afspraak bij de tandarts en lunch met je vriendin tegelijk… oeps! – en zie je meteen of je ergens tijd voor hebt of niet. Maar het kan andersom hetzelfde zijn. Door meteen nee te zeggen omdat je denkt dat je geen tijd hebt loop je dingen mis waar je wel bij had willen zijn. Nog meer tijd besparen? Plan dan digitaal. Het is makkelijker om te schuiven met tijden en om terugkerende verplichtingen vast in te plannen. 

To-do lijst
Sommige dingen moeten snel gebeuren. Het liefst vandaag nog! Een korte to-do lijst is dan overzichtelijk. Je weet namelijk meteen wat je moet doen. Stel een kort lijstje op met niet te veel taken, zodat je niet verdrinkt in de to-do dingen. Zet de tijden erbij: van wanneer je begint tot wanneer het af moet zijn en hou je aan die tijden. 

Hoe bespaar jij tijd? Helpen deze tips jou daarbij?

Bron: sochicken, arjanzuidhof, efficiencyhuis