Lifestyle

Leer praten over seks

Een goed gesprek in bed helpt om je relatie gezond, maar vooral spannend en fijn te houden. Praat jij weleens over seks met je vriend(in)? Durf je te bespreken wat je lekker vindt en wat niet? Het is best lastig om over dat soort zaken te praten. Vithika Yadav / Love Matters geeft tips en legt uit dat praten over seks niet over ter wereld bespreekbaar is.



Bron

Praten over seks is belangrijk. Het houdt je seksuele relatie immers gezond. En met gezond bedoelen we niet dat je een ziekte onder de leden hebt, maar dat je gelijkwaardig in je relatie staat en dat er gebeurt wat jullie allebei fijn vinden. Maar hoe geef in je woorden aan dat wat je lekker vindt of dat wat je opwindt. Veel informatie vinden we online, maar dat is niet altijd de informatie die je nodig hebt. Vrouwen kunnen denken dat ze onderdanig in bed moeten zijn, mannen denken op hun beurt dat vrouwen het lekker vinden om bijvoorbeeld continu op hun billen geslagen te worden. Want dat is het beeld dat gecreëerd wordt.  

In een gezonde seksuele relatie gaat het er om dat je met elkaar praat, naar elkaar luistert en de tijd neemt om te vertellen wat je fijn en lekker vindt. De 18-jarige Iris heeft sinds een jaar een vriend. Ze slapen regelmatig bij elkaar en hebben het heel fijn in bed. “Nu wel”, zegt Iris. “Maar dat is ook wel anders geweest. Toen we elkaar net leerde kennen genoot ik helemaal niet van seks. Mijn vriend ging het liefst meteen vrijen, terwijl ik behoefte had aan voorspel. Ik wilde gestreeld worden, praten, elkaar met woorden opwinden. Dat durfde ik niet tegen hem te zeggen. Ik was bang dat hij me zou uitlachen of niet serieus zou nemen. Totdat ik in bed een keer in tranen uitbarstte. Dat was het moment dat ik het wel aan hem moest vertellen. Wat een opluchting. Ook voor mijn vriend, hij voelde wel dat er iets aan de hand was, maar wist natuurlijk niet wat. Door er over te praten is niet alleen ons seksleven enorm vooruit gegaan, mijn vriend en ik zijn nog closer met elkaar geworden.”
Het gaat natuurlijk allemaal om communicatie: om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Juist over gevoelige zaken als seks. En daar mag ook best wat humor bij. Het is nooit verkeerd om te lachen over iets wat fijn voelt en je blij maakt. 


Bron

Tips om te praten over seks
1. Probeer het op een luchtige manier te brengen, zeg: weet je wat we misschien eens kunnen proberen, dan blijft het gesprek open.
2. Vertellen wat je fijn vindt kan ook op een neutraal moment, als je samen televisie kijkt bijvoorbeeld. Dan is het minder ‘geladen’ dan als je al samen in bed ligt.
3. Maak er een spelletje van: spreek af dat je partner bij jou doet wat jij lekker vindt, daarna is het zijn beurt om te vertellen wat hij graag wil.
4. Schrijf dat wat je lekker vindt op en stuur het naar je partner. Nodig hem uit om ook zijn gevoelens en wensen op papier te zetten.
5. Blijf met elkaar in gesprek, blijf tegen elkaar zeggen wat je fijn en lekker vindt. En blijf – in overleg! – ontdekken, over een half jaar vind je misschien heel andere dingen fijn.

Love Matters
We maken een sprong naar de andere kant van de wereld. Naar India. In Nederland durven we misschien niet zo goed over seks te praten, maar het kan natuurlijk wel. Niemand houdt je tegen en alle informatie is makkelijk te vinden. Maar in een land als India is het seksleven nogal taboe. Met je vriendinnen praten over wat je tussen de lakens uitvoert is not done. Niet zo raar in een land waar seksuele voorlichting door de overheid wordt gecensureerd. In India wordt er zeer beperkt voorlichting op scholen gegeven en in sommige gevallen is het zelfs helemaal verboden. En dat is lastig. Want waar moet je dan met je vragen naar toe? Hoe kom je achter informatie die voor jou belangrijk is op het gebied van seks? En hoe kun je keuzes maken over je relatie als je niet geïnformeerd bent? Dat moest anders vonden ze bij Radio Netherlands Worldwide die de vrijheid van meningsuiting wereldwijd wil promoten. Zij zochten naar een nieuwe manier om jongeren in andere landen te bereiken en ontdekten dat je dat het beste kon doen door open te zijn over taboes. En seks is nogal een taboe in landen als India, Kenia, en Egypte. Een website moest daar verandering in brengen. De website Love Matters geeft open en eerlijke informatie over seksuele gezondheid. Over hoe je zeg maar het samen fijn en prettig kunt hebben en plezier aan seks kunt beleven. De voorlichting die jongeren in veel landen krijgen, als ze die al krijgen, gaat vaak over soa’s en ongewenste zwangerschappen. Deze informatie is natuurlijk ook belangrijk, maar jongeren hebben vooral seks omdat het lekker is en goed voelt. En daar willen ze over praten en meer over weten. Vithika Yadav werkt voor Love Matters in Delhi en vindt het belangrijk dat er een site als deze in haar land is. “Seks is een prachtig iets om te ontdekken, te delen en van te genieten, dat willen we met deze site ook laten zien. Ik geloof dat als we jonge mensen eerlijke informatie geven, op een leuke en toegankelijke manier, ze vaker veilige en gezonde seks hebben. En er meer van genieten.” 

Wereldwijd Love Matters is een project van Radio Netherlands Worldwide over de lusten en lasten van de liefde, seks en relaties. De site laat de positieve kanten van liefde en seks zien en zorgt voor betrouwbare informatie voor jonge mensen zodat zij zelf hun keuzes kunnen maken. De websites (onder meer in Latijns-Amerika, Afrika en India) bereiken meer dan 2,14 miljoen mensen en de Facebookpagina wordt door 130.000 jongeren actief gevolgd. De Indiase Vithika Yadav is specialist op het gebied van mensenrechten en behoort tot de top 99 meest invloedrijke leiders onder de 33. Ze heeft meerdere awards ontvangen voor haar strijd tegen mensenhandel, moderne slavernij en rechten voor het kind. In India beheert zij de Hindi website van Love Matters.

Durf jij te praten over seks met je vriend(in)?