Beauty

Girlscene test de Clarisonic Mia!

De musthave op beauty gadget-gebied is nu eindelijk in Nederland verkrijgbaar… De Clarisonic Mia! Een borstel die de huid reinigt waar geen ander apparaat tegenop kan. In de Verenigde Staten is Clarisonic al een bestseller doordat er drie miljoen apparaten zijn verkocht. Benieuwd naar deze innovatieve borstel? Girlscene's Renée test het uit.


De Clarisonic Mia!


Tijdens de Clarisonic presentatie

Een tijdje geleden maakte Girlscene's hoofdredactrice Danique kennis met het merk Clarisonic waar ze alles vertelde over deze reinigingsborstel. Als cosmeticaliefhebber kon ik mijn enthousiasme niet bedwingen toen Danique met de Clarisonic Mia binnenwandelde. Of ik de kleinere versie (Mia) van Clarisonic wil testen. Eh, maar natuurlijk! Dat hoef je mij geen twee keer te vragen. Na veel rave video's op YouTube gezien te hebben over Clarisonic wil ik weleens weten waarom dit apparaat zo populair en geliefd is. Wat ik uit de video's begreep, is dat Clarisonic je huid grondig reinigt en dat je er weinig voor hoeft te doen. De sonische borstel doet het werk voor je. Ik draag dagelijks foundation en/of concealer en poeder, dus ik wil 's avonds graag naar bed met een schone huid. Als ik mijn gezicht reinig met mijn handen blijft er vaak toch nog viezigheid achter op mijn huid. En verstopte poriën = puistjes de volgende dag. Tijd voor maatregelen met de Clarisonic van bijna 150 euro. Ik ben benieuwd of ik na een maand niet meer zonder mijn Clari kan – zoals ik hem liefkozend noem – en of Clarisonic het geld waard is.


De doos waarin de Clarisonic Mia komt


Clarisonic met de borstelkop voor normale huid

Sonische technologie
Laten we eerst maar het ingewikkelde en tikkeltje saaie technische verhaal uitleggen. Clarisonic is een innovatief product en bestond voor begin 2000 nog niet. De hypermoderne technologie en werking van de Clarisonic verrasten dermatologen. Inmiddels staan 3.000 dermatologen achter Clarisonic en heeft het merk al verschillende cosmeticaprijzen in ontvangst genomen. Dat klinkt veelbelovend! Zelfs celebrities zoals Jessica Alba, Leighton Meester en Kate Moss gebruiken Clarisonic.

Waarom is Clarisonic anders en uniek? Dat ligt aan het borsteltje. De borstel zelf draait niet rond, maar maakt 300 oscillerende bewegingen per seconde (!). Een oscillerende beweging is een heen-en-weergaande microbeweging die je met het blote oog niet ziet. Door die beweging reinigt de Clarisonic als geen ander, zonder de elasticiteit van de huid aan te tasten. Clarisonic is dus niet schadelijk voor de huid. 

Iedereen kan Clarisonic gebruiken. Dat mag je natuurlijk wel verwachten voor de prijs die je ervoor betaalt! Het verschil zit in de borstel. Er zijn vier verschillende borstelkoppen op de markt, zelfs voor de extreem gevoelige huid. Ook meiden (en jongens!) met een gevoelige huid of grove poriën kunnen een aparte borstelkop kopen. De Clarisonic Mia zelf komt met een borstel voor de normale huid. 

Beloftes
Clarisonic is geen goedkoop merk. Ik ben zelf benieuwd naar de beloftes van deze prijzige musthave. Clarisonic beweert dat het een instrument is dat de conditie van de huid verbetert. Het verwijdert namelijk zes keer meer onzuiverheden dan wanneer je reinigt met je handen én het verfijnt poriën. Na twee weken is je teint helderder en worden crèmes en andere huidproducten beter opgenomen in de huid. De beloftes op een rijtje:
– perfect gereinigde huid in 1 minuut
– zichtbaar mooiere huid
– huid neemt werkzame bestanddelen van huidverzorgingsproducten beter op

Voordat ik de Clarisonic gebruik ben ik enthousiast en sceptisch tegelijk. Een zichtbaar mooiere huid? Dat moet ik testen. Ik maak me ook een beetje zorgen om mijn gevoelige wangen. Ze zijn rood en ik voel het meteen aan mijn huid als een product of borstel te ruw is. Eerder testte ik de handreinigingsborstel van Sephora. Dat is een borstel met ruwe haren – auw! – waarmee je de huid beter reinigt dan met de hand. Maar het verschil met een handreinigingsborstel en Clarisonic vergelijk ik nu even met het verschil tussen een handtandenborstel en een elektrische tandenborstel. Met de borstel van Sephora moet ik zelf aan de slag, terwijl Clarisonic het werk voor mij doet. 

Met die gedachtes lees ik de informatie van Clarisonic door. 'Volkomen veilige werking' trekt mijn aandacht. Er staat bij dat zelfs de gevoeligste huidtypes profiteren van de werking van Clarisonic. Dat klinkt als een goede marketingtechniek die ik tijdens mijn studie leerde, maar er is wel degelijk onderzoek gedaan. Ik verveel jullie niet met de moeilijke termen en de uitleg van een paar kantjes, dus ik deel meteen de conclusie: er zijn geen problemen  met betrekking tot de tolerantie van de borstel(haren) of de roodheid van de huid. De borstel voelt zelfs aangenaam, zegt 87% van de patiënten. 


Clarisonic Mia is compact en handzaam

Werking
Clarisonic Mia is een klein en handzaam apparaat. Het is belangrijk om te weten hoe het apparaat werkt en hoe je daarmee je gezicht reinigt.

Stap 1
Maak je gezicht nat en breng een reinigingsproduct aan. Je kunt ook je gezicht en de borstel natmaken en dan de make-up remover op de borstel aanbrengen. Ik gebruik Origins frothy facewash, een schuimende reiniger. Een klein beetje in het midden van de borstel is genoeg om mijn gezicht te reinigen.

Stap 2
Zet de Clarisonic aan. Dit doe je door op het onderste knopje te drukken. De ingebouwde timer houdt de tijd bij. Na 60 seconde gaat de Clarisonic zelf uit.

Stap 3
Beweeg de borstel zacht over de huid met ronddraaiende bewegingen. Druk niet hard, dat is niet nodig. Ga 20 seconden over je voorhoofd, dan hoor je een piepje en beweegt de borstel even snel, dan ga je 20 seconden over je neus en kin. Vervolgens hoor je weer een piepje en voel je een andere beweging van de borstel voordat de borstel verder gaat met de speciale sonische bewegingen. Ga dan verder met je wangen. 10 seconden voor elke wang en je bent klaar. Het is niet ingewikkeld en je voelt zelf meteen aan wanneer de 20 of 10 seconden erop zitten. Op een rijtje:
20 seconden voorhoofd
20 seconden neus en kin
10 seconden linkerwang
10 seconden rechterwang. 

De Clarisonic heeft twee standen. Als je het apparaat aanzet staat het automatisch op de eerste (lichte) stand, maar als je kunt de Clarisonic ook harder zetten als je nog beter wilt reinigen of bijvoorbeeld een vette huid hebt. 

Stap 4
Spoel je gezicht af met water en breng daarna je crème, serum of andere verzorgingsproducten aan.

Zodra je klaar bent was je de borstel met water schoon. Is je borstel erg vies? Pak dan een beetje van je reiniger of zeep. Spoel goed na en laat de borstel dan drogen. Soms haal ik de borstel van het apparaat zelf af. Dit gaat makkelijk als je aan de kop draait. Ik laat de borstelkop altijd met de haren naar beneden drogen zodat het water eruit loopt. 

Belangrijke informatie
De Clarisonic is waterdicht, waardoor je ook onder de douche of in bad je gezicht kunt schoonmaken. Dit vind ik echt een pluspunt, aangezien ik 's avonds mijn gezicht was onder de douche. Daarnaast is het apparaat oplaadbaar. De magnetische kant 'plak' je aan de onderkant van de Clarisonic en dan steek je de stekker in het stopcontact. Het apparaat gaat 24-28 minuten mee. Dat staat gelijk aan een maand als je de Clarisonic 1 keer per dag gebruikt. Ik gebruik Clarisonic 's ochtends en 's avonds voor optimaal resultaat. Dat betekent dat ik elke twee weken 'm even aan het stopcontact moet leggen. Opladen duurt ongeveer 18 uur. 

Clarisonic is geen exfoliërend apparaat. Het reinigt alleen de huid door make-up te verwijderen, net als onzuiverheden, stof, vuil en oppervlakkige dode huidcellen. Je hebt dus een aparte scrub nodig naast de Clarisonic. Gebruik Clarisonic en scrub niet samen. Daarvoor is het niet bedoeld. 

Meiden met een vette huid kunnen hun hart ophalen. Clarisonic veroorzaakt geen overmatige talgproductie, waardoor je geen vettere huid krijgt. Pfiew! Ik merk zelf dat mijn huid vetter wordt als ik uitdrogende of extreem schuimerige reinigingsproducten gebruikt voor mijn huid. Dan voelt mijn huid niet meer vet aan, maar later op de dag maakt de talgproductie dat goed door extra veel talg te produceren. Meer talg betekent meer vet. En daar hou ik niet van. 

De borstelkop moet volgens Clarisonic iedere drie maanden vervangen worden. Mijzelf kennende houd ik me daar niet aan. Zorg in ieder geval goed voor de borstel en laat het na elk gebruik goed drogen.

Wat vind ik?
De eerste dag moest ik wennen aan het gevoel van de bewegingen die de borstel maakt. Maar eigenlijk wen je daar snel aan. Ik leg de borstel op mijn huid en maak ronddraaiende bewegingen. Mijn verwachting was dat mijn gezicht reinigen meer tijd zou kosten met Clarisonic, maar dat is niet waar. Met de hand ben ik net zo lang bezig, terwijl ik met dit apparaat een schonere huid krijg. 

Op de tweede dag voelde ik dat mijn huid schoner was. Dat gevoel is niet in woorden uit te drukken, het is een gevoel. En mijn huid was ook schoner. Normaal gebruik ik nog iets van een toner of een micellaire water nadat ik mijn gezicht was. Er komt altijd vuil en make-up van af, maar sinds ik Clarisonic gebruik niet. Dit is voor mij de ultieme test om te zien of Clarisonic dus echt goed reinigt. En dat doet 'ie!

Na de eerste week
De eerste dagen gingen Clarisonic en ik hand in hand, maar na de eerste week was ik minder enthousiast. Mijn wangen zijn droger en mijn t-zone is vetter. Ik begrijp dat mijn huid droger wordt omdat het buiten afkoelt en de verwarming bijna overal aanstaat. Maar waarom is de rest dan vetter? Daarnaast lijkt het alsof elk beetje viezigheid naar de oppervlakte komt. Vooral op mijn kin heb ik meer onzuiverheden dan normaal. Danique zegt dat het erbij hoort en dat zij hetzelfde had met de Philips VisaPure. De eerste week went de huid aan deze reinigingsmethode en daarna knapt het weer op. Positief is dat onzuiverheden 'mooier' verdwijnen en niet een lelijke rode plek achterlaten.  

Na de tweede week
Aan het begin van de week zag mijn huid er beter uit, thank God! Mijn Origins Checks and Balances reiniger heb ik ingewisseld voor Philosophy Purity Made Simple, omdat die wat zachter is voor mijn huid en ik daarmee ook mijn oogmake-up kan verwijderen. Mijn ogen reinig ik met mijn handen, niet met de Clarisonic. 😉 De methode die ik nu elke keer toepas gaat als volgt: ik maak mijn gezicht en Clarisonic nat en breng de reiniger aan op de borstel. Dan zet ik de borstel op mijn kin en de eerste twintig seconde reinig ik mijn neus en kin. Daarna ga ik door naar mijn voorhoofd en tot slot mijn wangen. Ik merk dat mijn wangen gevoelig zijn als ik de borstel gebruik, wat alleen maar 'erger' wordt als ik twee keer per dag Clarisonic gebruik. Vanaf nu ga ik overstappen naar een keer per dag. Dat is voor mijn huid voldoende denk ik! Mijn t-zone is niet gevoelig, alleen mijn wangen die wat droger zijn dan de rest van mijn huid. Stiekem reinig ik niet tien seconde per wang, maar ga ik er zacht over en doe vervolgens mijn nek waar ik nu ook rode bultjes krijg. Het proces dat je huid eerst er 'slechter' uitziet voordat het verbetert vind ik vervelend, maar aan de andere kant worden mijn poriën echt schoon en vind ik het prettig om de Clarisonic te gebruiken. 

Na de derde week
Week drie is voorbij en merk ik verschil? Mijn poriën zijn goed schoon en mijn huid ziet er beter uit dan wanneer ik alleen een micellaire water gebruik. Ik vind het fijner om Clarisonic een keer per dag te gebruiken en mijn huid reageert minder sterk op de borstel. Clari hoort in mijn vaste routine!

Eindbeoordeling
Maakt Clarisonic de beloftes waar? Als ik de Clarisonic gebruik is mijn huid inderdaad beter gereinigd. Maar op dagen dat ik meer make-up draag komt er soms nog wel viezigheid van mijn gezicht af als ik met een micellaire water en een wattenschijfje over mijn huid ga. Perfect gereinigde huid? Ja, dat kan zolang je geen plekje met de borstel overslaat.

Mijn huid ziet er wel een stukje beter uit dan een maand geleden. Ik zie zelf niet veel verschil, maar ik ben dan ook best kritisch. 😉 Waarschijnlijk moet je Clarisonic meerdere maanden gebruiken om een (groot) verschil te zien. Dit heeft niet alleen met het apparaat te maken, maar ook met celvernieuwing waar ik verder het scheikundige verhaal niet achter weet. Met andere woorden: als je veel onzuiverheden hebt, zoals ik op mijn kin (hormonaal), kun je niet verwachten dat er na een maand geen rood plekje meer op de huid te vinden is.

Tot slot merk ik dat mijn huid crèmes en serums inderdaad beter opneemt. Ik hoef minder lang te wachten totdat dikke crèmes intrekken en mijn huid is meer gehydrateerd nadat ik mijn nachtverzorging aanbreng.

De borstelkop ziet er nog prima uit. Weliswaar zijn de haren iets verkleurd door make-up, ondanks dat ik de borstel goed schoonmaak na gebruik. Een paar van de buitenste haren staan iets naar buiten, maar verder ziet de borstelkop er nog als nieuw uit. 
 

Tijdens de eerste dagen met mijn Clari


Na een maand

Clarisonic Mia Kit


Mijn Clari kan ook mee op reis 😉


Clarisonic Cleanser. Je hebt deze niet per se nodig als je al een make-up remover hebt


Oplader

Ondanks dat Clarisonic geen loze beloften maakt, vind ik de prijs van het apparaat hoog. In mijn ogen is de Clarisonic Mia een luxeproduct die je niet per se nodig hebt, maar je leven wel net iets beter maakt. Als je veel om huidverzorging en reiniging geeft in ieder geval. Ik vind het positief dat mijn huid beter gereinigd is voordat ik mijn bed in stap waardoor ik minder puistjes krijg. Daar ben ik namelijk gevoelig voor. De poriën op mijn gezicht zien er kleiner uit en ze zijn schoon, wat het allerbelangrijkste is voor mij.

Het enige nadeel is de prijs en dat je huid er tijdens de eerste week er minder goed uitziet.

Clarisonic Mia 2 kost € 149,-. In deze kit ontvang je het apparaat met een borstelkop voor de normale huid, een handig traveldoosje waarin je de Clarisonic kunt opbergen als je op reis gaat, een oplader en een mini cleanser van Clarisonic. Reserve borstelkoppen en cleansers zijn te koop voor € 25,- per stuk. Alleen bij ICI Paris XL verkrijgbaar in Nederland en België.

Wat vind jij van de Clarisonic Mia? Ga jij het aanschaffen?