Real life

Girls issues: SOS! Ik ben verlegen

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag een meisje dat vrij verlegen is en niet veel durft te zeggen als ze met vriendinnen is, of mensen die ze net leert kennen.

Lieve Girlscene,

Er is iets waar ik al een tijdje mee zit, ik ben vaak verlegen. Altijd als ik nieuwe mensen leer kennen zijn ze gelijk al van het vele praten en ik zeg bijna niets, ik wil het wel maar durf het gewoon niet.

Laatst leerde ik nieuwe mensen kennen maar in het begin was ik heel stil later in de week werd het wel minder ik moet vaak gewoon eerst ‘m’n plekje vinden’ voordat ik veel durf te praten. Maar later hoorde ik van één van die meiden dat de rest over mij aan het roddelen was omdat ik zo stil was altijd. Ik zit hier heel erg mee en wil gewoon niet zo verlegen zijn.

Ook spreek ik bijna nooit meer af met mijn vriendinnen, ik moet vaak het initiatief nemen om het te vragen doe ik dat niet, gebeurt het ook gewoon niet. Terwijl ze wel vaak met andere mensen afspreken. Ik vind dit erg rot omdat ik hier best depri van word ik wil ook gewoon gezellig kunnen afspreken ik hou totaal niet van alleen zijn, maar ik durf ze ook niet te vragen of ze willen afspreken.

Hebben jullie tips om van mijn verlegenheid af te komen?

Liefs Anoniem

Lieve Anoniem,

Wat vervelend voor je dat je zo verlegen bent en daardoor niet zo zeker van jezelf bent. Het is niet makkelijk om daarmee te moeten leven.

Maar geloof ons, het kan allemaal veranderen. Je bent echt niet de enige die verlegen is en je bent ook echt niet de enige die daarmee zit. En écht, je kunt hier overheen komen/groeien.

Drie soorten mensen
Je hebt mensen die heel makkelijk praten, die zich heel snel overal op hun gemak voelen en zich nooit onzeker voelen. En je hebt ook mensen (zoals jij) die zich juist niet gelijk op hun gemak voelen en zichzelf daarom wat voorzichtiger opstellen. Maar er is ook nog een derde groep, misschien nog wel de grootste groep. Deze bestaat uit mensen die ook onzeker zijn over zichzelf en daarom juist gaan praten. Niet alleen over zichzelf, maar ook over anderen en wat zij zeggen over anderen is niet altijd even aardig. Ze doen dit om zichzelf beter te voelen, te laten zien dat zij zogenaamd beter zijn dan een ander.

Roddelaars
En dat zijn dus de mensen die over jou roddelen omdat je volgens hen niet genoeg praat. Denk daar de volgende keer aan als je weer eens hoort dat er geroddeld wordt over jou. Dat zijn mensen die zichzelf beter willen voelen en daarom andere mensen zwart proberen te maken. Dat zegt meer over hen, dan over jou.

Maar goed, daar hebben we je probleem niet meteen mee opgelost. Of misschien toch wel… wanneer jij je namelijk beseft dat je niet de enige met jouw ‘probleem’ bent, durf je een volgende keer misschien makkelijker met iemand te praten. Onthoud, 75% van de mensen vindt het spannend om met onbekenden te praten, de één gaat hier alleen anders dan de ander mee om.

Vriendinnen
Waarom moet jij altijd initiatief nemen om af te spreken met vriendinnen? Mensen denken vaak in eerste instantie aan zichzelf. Klinkt egoïstisch, maar zo is het grootste gedeelte van de bevolking nu eenmaal en vooral jonge meiden hebben hier een handje van. Waarschijnlijk hebben ze niet eens door dat ze jou nooit vragen.

Meiden vinden het leuk als ze lekker met vriendinnen kunnen lachen, praten en zichzelf kunnen zijn. Jij vindt dit waarschijnlijk ook, maar je vindt het wel lastig. Probeer je hier over heen te zetten. Richt je op één vriendin, de vriendin waar je op dit moment al het beste mee kunt praten. Bouw een band op met haar en leer op deze manier makkelijker te converseren. Op deze manier gaat het bij de tweede ‘vriendin’ alweer makkelijker om deze band op te bouwen en op dezelfde manier met haar in gesprek te gaan.

You can do it!
Misschien zal jij je nooit 100% op je gemak voelen in een groep mensen waar je niemand kent, maar dat hoeft ook helemaal niet. Respecteer jezelf, hou van jezelf, geloof dat jij het waard bent om vriendin mee te zijn en zet die eerste stap. Misschien krijg je er buikpijn van, misschien duurt het een week, twee weken of een maand voordat je die eerste stap durft te zetten. Maar zet die stap, want je kunt het.

Liefs,
Girlscene

Must reads 👀