Lifestyle

Back to school-routine tips

September is de maandag van het jaar, hoorde ik vandaag iemand zeggen. Ik vond het heel treffend uitgesproken. Want eigenlijk klopt dat wel. Na twee of drie maanden vakantie beginnen de meeste scholen op 1 september of een paar weken erna. Vroeg opstaan, huiswerk maken. De routine van elke elke dag.

Bron

De vakantie kan vaak niet lang genoeg duren en is voorbij voordat je het weet. Een gevoel van tegenzin kan dan ook ontzettend gaan overheersen zodra je weer het lokaal in loopt. De kater van de vakantie van je af te schudden kan soms erg moeilijk zijn. Dat is zonde want een goed begin in de eerst maand van je school periode kan zo veel opleveren! Net als de maandag kan de maand september wel wat extra’s gebruiken om hem op een positieve manier door te komen. Hier wat tips:

Nieuw jaar nieuwe kansen, laat los wat negatief was je afgelopen schooljaar en neem het positieve mee. Dit kunnen gedachtes zijn of een tastbaar iets zoals een foto van vriendinnen met wie je niet meer op school zit of een sieraad met een leuke herinnering.

Woon je pas net in een nieuwe stad? Stap op de fiets en ga op verkenning uit, verdwaal en ontdek nieuwe leuke plekjes. Dit kan trouwens ook als je naar dezelfde school gaat en al jaren de zelfde route neemt naar je school. Zoek een nieuwe route, verandering van omgeving kan verfrissend werken.

Bekijk voor dat je naar je lessen gaat wat er gegeven gaat worden. Vaak kan je in je studiehandleiding lezen wat je van te voren gelezen moet hebben en wat voor opdrachten er gegeven worden. Lees alvast een opgegeven hoofdstuk. Zo loop je al wat voor en snap je ook beter wat er gezegd word door je docent.

Maak jezelf gelukkig, dit kan door van alles zijn. Koop bijvoorbeeld dat leuke truitje wat je al een tijdje wilt hebben of ga samen met vrienden naar de film. Een dagje zonder schuldgevoel doen waar jezelf zin in hebt, net zoals je deed in de vakantie.

Maak een fotoboek, je vakantie foto’s bekijken, bewerken en inplakken digitaal of met de hand kan rustgevend werken, maar zo hou je ook het vakantie gevoel nog een beetje vast.


Bron

September is ook heel leuk als je van series houdt, de zenders veranderen van jasje en programmeren nieuwe programma’s of oude programma’s krijgen nieuwe seizoenen.

Doe dingen in fases, hé je bent pas net begonnen dus productief rustig aan doen mag. Kan dat? Ja dat kan, verdeel je opdracht in stukjes. Nadat je een stukje gedaan heb mag je jezelf belonen. Je krijgt een gevoel van prestatie en dat werkt motiverend.

Schrijf of maak een foto van iets per week wat je vrolijk maakt, maak hier een collage of schrijfsel van. Later als er weer een september aankomt kun je dit bekijken en dan valt de september met al die leuke dingen – hopelijk- wat minder zwaar.

Ga naar buiten. De zomer mag dan wel voorbij zijn, het weertje kan zo nu en dan nog wel lekker zijn. Ga hardlopen of een rondje fietsen. De zon is er nog steeds af en toe, geniet ervan zolang het nog niet ijskoud is!

Zet een leuk liedje op je wekker, wel eentje die je niet vaak luistert anders ben je het zo beu. Door vrolijk wakker te worden begint de dag meteen al goed.


Bron

Sta op tijd op, het is ontzettend verleidelijk om tot het laatste moment in bed te blijven liggen. Op tijd opstaan komt je humeur ten goede en je hebt tijd om je goed voor te bereiden op school.

Leg een basis voor een goed schoolritme, wat betreft huiswerk, ‘s avonds kleding klaar leggen en je sociale leven . Hou deze basisritme het hele schooljaar vast.

Hoe begin jij het nieuwe schooljaar goed?

Bedankt voor het artikel, Maaike!