Lifestyle

Wat te doen in een sabbatical year?

Een (half) jaar vrij van school of studie is voor velen misschien een droom. Lekker relaxen, nog meer ontspannen en genieten van het leven! Uitslapen staat natuurlijk op het programma, net als jouw favoriete televisieprogramma's. Maar het is wel belangrijk voor jou en jouw cv om de zogenaamde sabbatical year nuttig te besteden. Hoe? Girlscene geeft tips!


Bron

Werken
Werken? Lekker cliché. Als je voor of tijdens jouw studie ervoor kiest om een jaar vrijaf te nemen, is het geen verkeerd idee om te werken. Werkervaring staat altijd goed op je cv en op die manier toon je aan toekomstige werkgevers aan dat je jouw sabbatical year niet alleen in bed doorbracht. Daarnaast is werken goed door sociaal contact met collega's (misschien jouw toekomstige vrienden?) en de dingen die je leert op de werkvloer. En het is natuurlijk mooi meegenomen dat je geld verdient. Werken hoeft trouwens niet in Nederland. Je kunt ook als au pair aan de slag gaan in het buitenland!

Vrijwilligerswerk
Doe vrijwilligerswerk! Vaak krijg je hier een kleine vergoeding voor en wedden dat jouw karmapunten omhoog schieten? Vrijwilligerswerk geeft een voldaan gevoel en je mag trots op jezelf zijn dat je anderen helpt door jezelf een paar uur in te spannen. Je kunt bijvoorbeeld je zieke buurvrouw helpen met boodschappen doen of gezellig thee drinken met senioren in een bejaardentehuis. Vrijwilligerswerk is echt niet ongezellig. 😉

Stagelopen
Stagelopen is een manier om tijd nuttig in te vullen. Net als (vrijwilligers)werk staat een stage goed op jouw cv. Regel meteen een goede referentie die je kunt laten zien bij sollicitaties. Bovendien bouw je een netwerk op door stage te lopen en wie weet biedt jouw stagegever je een baan aan. Of je kunt in de toekomst iets voor elkaar betekenen… Mooi meegenomen! Bij de meeste stages krijg je een stagevergoeding, dus je doet het niet voor niets.

Reizen
Een mooie manier om je tijd in te delen is door te reizen en de wereld te ontdekken. Sommige mensen werken de eerste periode en met dat geld gaan ze aan het eind van hun sabbatical year op reis. Terwijl je wat van de wereld ziet ontmoet je nieuwe mensen en andere culturen. Dit zijn ervaringen die de rest van je leven bij je blijven. Nu heb je er tijd voor, als je een fulltime baan hebt niet. Geniet!

Sporten
Na een dag chillen op de bank is het lekker om te bewegen. Daag jezelf uit in de sportschool of ga eindelijk die kickboxlessen nemen. Altijd gedroomd om een goede salsa danseres te worden? Probeer het. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hebt de tijd ervoor.

Bucketlist
Heb jij al een bucketlist? Een bucketlist is een lijstje dat je opstelt. Hierop staan activiteiten die je gedaan moet hebben voor je doodgaat. Een sabbatical year is perfect om een deel van de bucketlist af te werken. Met het geld dat je opgespaard hebt kun je parachutespringen of surfen op een exotische bestemming. 

Rusten
Leuk hoor, al die activiteiten. Maar rusten hoort er stiekem toch een beetje bij. Je kunt het je veroorloven om eens een dag thuis te zijn of wat langer te slapen. Je hoeft niet per sé iedere dag vol te plannen :-). De tijd die je gebruikt om niets te doen besteed je onbewust toch heel nuttig. Je gaat nadenken over wat je wil doen met de rest van je leven of wat je wil studeren. En die gedachtes zijn handig om alles op een rijtje te krijgen. 


Bron

Cursus
Een cursus duurt vaak een korte tijd, dus een goede optie als je veel tijd hebt. Cursussen zijn nuttig en meestal redelijk betaalbaar. Misschien is visagie een hobby van je en wil je er meer over leren. Of misschien wil je beter worden in Engels. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hebt het gevoel dat je goed bezig bent!

Bloggen
Blog over jouw interesses of passies. Bloggen is een fijne uitlaatklep en wie weet bouw je een vast publiek op. Of je beauty te gek vindt of mode, eten, sport… Er is een plekje voor op het wereldwijde web. Het is een mooi platform om jouw kunsten te laten zien!

Live your dreams
Genieten is belangrijk tijdens een sabbatical year. Al is het maar omdat je een paar keer vrijwilligerswerk deed of iets van je bucketlist afstreepte. Dromen verwezenlijken is minder moeilijk dan je vooraf verwacht en geluk zit in de kleine dingen. Succes!

Heb jij nog tips voor een sabbatical year? En ken je iemand die een jaar stopte met school?

Pin je inspiratie in Pinbook