Travel

9 redenen waarom je zou moeten leven als een surfer

Droom je er weleens van om te leven als een surfer? De golven trotseren, een zongebruinde huid, af en toe een cocktail… Ja, hier op de redactie begint het wel te kriebelen. Ik -Emma- was onlangs in Hossegor (Zuid-Frankrijk) met Swatch om te proeven van het leven als een surfer. Ik zet negen redenen op een rijtje waarom iedereen the surfing life zou moeten leiden!

1. Het surfen

De nummer één reden om te leven als een surfer is natuurlijk het surfen zelf! Ikzelf had nog nooit op een surfplank gestaan en ik ben nou niet het meest sportieve persoon op de wereld (ik sleep mezelf twee keer per week met moeite naar de pilatesstudio), dus ik was erg benieuwd. Met een paar andere journalisten werd ik naar een surfschool gebracht. Ik werd gehuld in een wetsuit en kreeg een surfplank in mijn handen geduwd… Wauw, ik voelde me meteen een surfer! Vanaf de surfschool liep ik met de surfplank (die twee keer zo groot was als ik) naar het strand.

Daar legde een charmante Franse surf dude de basics uit en daarna gingen we de zee in. En daar ging ik dan! Ik trotseerde mijn eerste golf en wow, wat een bijzonder gevoel is dat. Het is moeilijk te beschrijven, maar ik voelde me enorm vrij. Je vergeet je dagelijkse problemen en de adrenaline pompt door je bloed. Na de eerste ervaring wil je alleen nog maar MEER.. eerst gewoon liggend, dan op je knieën en dan staan. Vallen is onvermijdelijk, maar een 'surf injury' zoals een blauwe plek en een schrammetje is toch alleen maar cool?! Ja, als onsportieveling kan ik met zekerheid zeggen dat echt iédereen op een surfplank kan staan en dat het fantastisch is. 

Heb je even geen zin om te surfen of heb je te veel spierpijn van de surfpartij van gister (zoals ik)? Dan kun je altijd naar andere surfers kijken. In Hossegor vond Swatch Girls Pro plaats, een wedstrijd voor de beste vrouwelijke surfers ter de wereld. Mensen van over de hele wereld kwamen hierop af om dit spektakel te zien, het strand was gevuld met toeschouwers en pers. Het is ontzettend gaaf om de meiden te zien surfen, ze trotseren de hoge golven en doen ook nog eens trucjes. Ik vind dat iedereen ooit een surfwedstrijd moet zijn, zo indrukwekkend is het. Swatch Girls Pro is overigens niet alleen een wedstrijd, maar het gaat gepaard met live muziek, DJ's en feestjes.. Het surfdorpje stond op z'n kop! Het leuke was dat iedereen mee kon doen en kon kijken; hoe meer zielen hoe meer vreugd! 

Nog een hoogtepuntje: ik mocht deelneemster Coco Ho uit Hawaï interviewen! Binnenkort kun je dit lezen op de website.

2. Surfing body

Door sportief bezig te zijn krijg je natuurlijk ook een lichaam waar je u tegen zegt. Als je surft bent je constant in beweging en je lichaam aan het trainen. Surf girls hebben sterke benen, gespierde armen en schouders, een 8-pack (ja, echt!) en mooie, ronde billen. Je spieren zijn dus enorm sterk en je evenwicht is goed. Bovendien is het bewezen dat surfen ontspannend werkt en stress vermindert. Surfen is goed voor body & soul

3. De inspirerende omgeving

Het leven als een surfer gaat gepaard met de mooiste plaatsen en de meest inspirerende omgevingen. Strand, zee, duinen, zon, palmbomen… En de foto's zeggen toch genoeg?! 

4. De surfer mentaliteit

Het leven in Nederland is druk, druk, druk. De agenda staat meestal volgepland en je komt soms helemaal niet aan jezelf toe. De surfers mentaliteit is heel anders. Als surfer ben je een met de natuur, je bent tenslotte afhankelijk van de golven. Tijdens de Swatch Girls Pro wedstrijd heb ik gemerkt hoe het werkt. Op dezelfde dag -soms tot het laatste moment- weet je pas hoe laat er gesurfd kan worden. Je bent dus niet gebonden aan tijd en je doet waar je zin in hebt. Dit is ontzettend verfrissend en je voelt je zo vrij als een vogel. 

5. Actief bezig zijn

Door te surfen ben je de hele dag actief en in de buitenlucht. Maar als je leeft als een surfer, dan hoef je echt niet de hele dag op je surfplank te staan. Er zijn genoeg andere sportieve dingen die je in de surfstadjes kunt doen. Hossegor is echt het allersportiefste stadje wat ik ooit in mijn leven heb gezien, ik wist niet wat ik zag! Surfen, skeeleren, steppen, skateboarden, hardlopen, paddle boarden, zeilen, fietsen, mountainbiken: ik heb het allemaal voorbij zien komen. Ik kwam zelfs een hardloper van 80 tegen die nog even een rondje om het meer liep! Als je het surfen even zat bent, dan kun je makkelijk een andere sport proberen. Het leven als een surfer is voor meiden die niet alleen maar op het strand willen liggen, maar in zijn voor een uitdaging en graag actief bezig zijn. En door de relaxte surfers mentaliteit voelt elke dag als vakantie! 

6. Surf dudes 

Als surf girl ontmoet je mensen van over de hele wereld en vooral veel leuke surf dudes! Half lang haar, zongebruinde huid, sportief lichaam… Do I need to say more?! 

7. Het surf stijltje

Surfen is niet alleen een sport, maar een way of life. Je hebt dan ook een typisch surfstijltje. Ik heb de professionele surf chicks en de locals eens goed bestudeerd, en ik kwam tot de volgende conclusies:

Surfer girls hebben de hipste nagels. Nail-art is een must: bij Coco Ho spotte ik witte nagels met zwarte omlijning en op veel nagels waren bloemetjes gelakt. I like! 
Kleurrijke en gevlochten armbandjes spotte ik bij elke surf girl. Bovendien staan ze heel mooi bij de zongebruinde huid! 
Zonnebrillen gekleurde spiegelglazen zijn ook bij surfers helemaal in, maar niet de pilotenzonnebrillen! Om het surfstijltje te krijgen moet je voor een sportief model gaan. 
High waisted shorts (bij voorkeur van Levi's) spotte ik bij elk surfmeisje.
Een zongebruinde huid is mooi, maar de kreeftenlook is een no go! Surfers smeren zich ALTIJD goed in. Op hun gezicht smeren ze factor 50 -uiteraard waterproof- en daardoor lopen ze met een wit gezicht rond. Safety first! 
Surfers hebben wild, pluizig en wavy haar. De kam is overbodig, laat je lokken hun gang gaan. 
Na het surfen drink je kokosnootwater. Super healthy en lekker! 
Een absolute musthave voor het surfen? Een waterproof horloge! Om mij heen spotte ik veel stoere modellen. Bij Swatch kun je voor een zacht prijsje de hipste horloges kopen, waar je met een gerust hart mee kunt surfen. Ik heb mijn exemplaar al en ik kan je vertellen dat hij écht surfproof is. Zelfs als je meerdere keren valt. 
Voor de surflook heb je geen make-up nodig. De meeste meisjes zijn all natural, hoogstens wat mascara. Ga dan ook voor waterproof, je wil natuurlijk niet als een panda uit het water komen! 


1. Helemaal happy met mijn surfproof horloge van Swatch! Wil jij 'm ook scoren? Kijk dan hier.
2. Surfers hebben dus wild haar, maar ik spotte ook veel vlechten, zoals bij dit meisje.
3. De super hippe espadrilles.
4. I love her nails! En als surfer maakt het helemaal niks uit als de nagellak gechipt is. 

8. Shoppen 

Als Amsterdams meisje had ik natuurlijk geen surf stijltje. Gelukkig zitten er in de surfsteden genoeg hippe winkels waar je met gemak jouw surf look compleet kunt maken. Bovendien zijn de meeste surfmerken een stuk goedkoper. Score! 


Aanrader: Miss Hossegor heeft de kleurrijkste armbanden, shirtjes en bikini's. De winkel kun je vinden in de grote winkelstraat van Hossegor.


Aan surfwinkels geen gebrek. 


Hossegor heeft een Swatch Store waar je de leukste horloges kunt scoren (musthave!). Adres: 84 Avenue Paul Lahary. 

9. Het eten 

Wie surft, moet goed eten! En dan bedoel ik ook echt goed. Ik heb geen patat gegeten, maar ging voor heerlijke vis (bij voorkeur sushi) en vers fruit. Als je gaat surfen in Frankrijk, dan kun je ook de heerlijkste baguettes en croissants scoren op leuke marktjes. 


Een bezoekje aan Frankrijk is natuurlijk niet compleet zonder baguettes, ijs en vers fruit. Yummy! 


Dit leuke sushitentje spotte ik tijdens mijn wandeling door Hossegor. Ik vond het er zo tof uitzien -Sushi Stop is in tegenstelling tot de meeste sushitenten niet Japans, maar juist volledig in de surfsferen ingericht- dat ik mijn camera er wel bij moest pakken! En wat bleek? Sushi Stop wordt gerund door twee Nederlanders! Het stel Jeroen en Chayenne hebben de tent op 19-jarige leeftijd geopend. Ze zijn nu 22 en Sushi Stop is heel succesvol. Zeker een bezoekje waard! Adres: 24 Allée Louis Pasteur, Hossegor. 

Ik heb het leven als een surfer in ieder geval helemaal ontdekt. Inmiddels heb ik mijn relaxte surfer leventje weer ingewisseld voor het hectische bestaan in Amsterdam. Ik heb absoluut geen zwaar of stom leven, maar ik weet wel wat ik volgende zomer ga doen: surfen! 

Zou jij willen leven als een surfer? Heb jij weleens op een surfplank gestaan?