Lifestyle

Zelfvertrouwen advies van Girlscene lezeressen

Onzekerheid geeft je een naar gevoel en dat is zonde van je tijd. Je bent niet de enige met onzekerheden. Verlegenheid en scheve tanden zijn niet erg! Net zoals weinig vrienden en een buikje ook niet uit maken. Girlscene heeft wijze lezeressen die op het forum advies geven. Een selectie daarvan lees je in dit artikel.
 


Bron

"Ik ben twaalf jaar en ik heb nog geen borsten. Na de zomer ga ik naar de eerste klas en de meeste meiden hebben wel al iets."
– Ik zal je 1 ding zeggen: Dat valt echt heel echt mee hoor! Meestal hebben die meiden gewoon een push-up bh of een of andere truc waardoor ze het groter laten LIJKEN. Ik ga dit jaar na de 4e en in mijn klas hebben sommige ook nog niets. Niemand let daarop. En als ze er last van hebben moeten ze maar de andere kant op kijken! Je hoeft je echt geen zorgen te maken, het komt vast nog wel!
Advies van Chocolatte

– Ik heb precies hetzelfde. Ik ga nu naar de 5e maar uiteindelijk leer je jezelf te accepteren en natuurlijk kan je er zelf niets aan doen. In de 2e/3e was ik super onzeker en kon ik de kleren niet aan die ik wel aan wou. Je moet er niets van aantrekken, en wat als ze wat zeggen? Jij kan er niets aan doen. Ze komen vast wel!
Advies van Yasmine

"Ik ben ook best onzeker over mijn uiterlijk. Ik ben erg klein, maar gelukkig nog wel in de groei. Ik denk ook dat een vaste vriend helpt zoals ik meer mensen heb zien zeggen. Tegen je vriendje kan je alles vertellen en hij laat je bijzonder voelen. Een goede vriendin helpt je ook altijd met onzekerheden. waar je mee moet oppassen is de zinnen zoals 'ik ben lelijk/ik ben dik/ik heb lelijke benen' dit soort zinnen zijn echt niet erg om een keertje te zeggen. Vrienden kunnen hier vaak niks mee en stellen je gerust, na een tijdje weten ze niet meer wat ze moeten zeggen."
– Ik ben ook klein en heb me daar lang onzeker over gevoeld toen ik nog jonger was. Al mijn vriendinnen waren een stuk groter dus ik voelde me altijd het kleine meisje tussen de rest. Ook was het makkelijk om grapjes over te maken etc. Later ben ik hier overheen gekomen, er zijn zóóveel kleine meiden op de wereld! Daarnaast vinden grotere meiden het vaak niet eens fijn dat ze groter zijn, dus zo heeft iedereen zijn eigen onzekerheden 🙂
Advies van Girlscene's Fleur

"Ik krijg vaak opmerkingen over m'n tanden. (Ze staan schots en scheef en ik ben nog niet uitgewisseld het gaat echt zo langzaam! Dus kan nog geen beugel) en elke keer gaat me zelfvertrouwen dan gelijk weer naar nul en steeds als m'n zelfvertrouwen weer een beetje goed is krijg ik weer zo'n opmerking"
– Zo ontzettend stom als mensen zoiets doen! Waarschijnlijk heeft het een van de volgende redenen:
Meestal zegt iemand dit omdat ze zelf niet blij met zichzelf zijn, en bijvoorbeeld jaloers op jou is. Maar niemand is perfect, dus kunnen ze mooi (in dit geval jouw tanden) gebruiken voor een gemene opmerking. Meestal zijn die stomme opmerkingen gewoon uit jaloezie, en je moet maar zo denken: het zijn tenminste niet je vriendinnen die zo reageren! (Neem ik aan dan..)
Zolang jouw vrienden je helpen en steunen komt alles wel goed. Ondanks dat het ontzettend slecht is voor je zelfvertrouwen, probeer jezelf niet minderwaardig te gaan voelen, integendeel, laat ze maar kletsen. Jij weet dat je over een paar jaar net zo'n mooi gebit hebt (misschien nog wel mooier) dan die vervelende opmerking-makers. Ik hoop dat het een beetje lukt! Wat ook kan helpen: het negeren, dan is de lol van het pesten er al snel vanaf. Of zeg een keer recht in hun gezicht dat ze ermee moeten stoppen, omdat je er gek van wordt en dat het echt niet grappig is. Hier moet je wel lef voor hebben, maar als het er even flink boos uitkomt, heb je grote kans dat ze daarna hun mondje in het vervolg dichthouden…!
Advies van Pantoffeltje

"Ik word door mijn klas een beetje gepest. Ik ben slim (niet om stoer te doen ofzo, maar kan ik er wat aan doen) en moet bij bijna alle vakken ander werk maken. (…) Ik ben dus verlegen én slim, en dat is allebei dus niet goed." 
– Maar het belangrijkste is toch wel dat je moet geloven in jezelf. Want als jíj in jezelf gelooft, voel je je veel zekerder en straal je dat ook uit. En zeg nou zelf.. iemand die vrolijk en spontaan is ziet er toch veel leuker uit dan iemand die met gebogen schouders verlegen in een hoekje duikt?! Laat jezelf zien, en je zult jezelf veel gelukkiger gaan voelen!
Advies van Pantoffeltje


Bron

"Ik ben ook best onzeker, vooral over mijn karakter soms dan weet ik in een groep echt niets te zeggen en dan klap ik dicht. Zelf vertel ik ook eigenlijk niet echt verhalen wil wel wat spontaner enzo worden, meer praatjes hebben."
– Het klinkt enorm dom, denk ik, maar wat mij helpt met spontaner zijn met mensen is gewoon denken dat ze mijn beste vriendin zijn. Mij helpt het, ik voel me meer op mijn gemak en ben veel minder stil.
Advies van Battleborn

"Ik word echt steeds onzekerder over m'n uiterlijk. Alleen maar door mn vriend hij kijkt alleen maar naar andere vrouwen… niet naar mij… hij kijkt alleen naar grote tieten… en bij mij maakt ie telkens opmerkingen van. Wanneer ga je nou eens borstvergroting laten doen? ik denk dat hij totaal niet tevreden is met hoe ik eruitzie en ik huil me er kapot om."
– Sowieso hem er een keer echt op aanspreken. Dus samen gaan zitten en alles op tafel gooien. Want of hij verdient je gewoon niet en is het gewoon een rotkerel. Of hij snapt gewoon echt niet dat hij je zo kwetst met hoe hij doet en wat hij zegt, maar dat is helaas maar een kleine kans. In ieder geval is praten altijd de beste oplossing als het aan mij ligt. Sterkte meis!
Advies van Anna

"Ik ben juist thuis heel onzeker. een heleboel dingen zeg ik niet tegen mijn ouders, niet omdat ik bang ben dat ze boos worden, maar gewoon omdat ik het niet bij hun kwijt kan. ik voel me bij anderen meer welkom en geaccepteerd dan thuis. maar het stomme is dat er thuis niks aan de hand is ofzo. Ik word niet mishandeld of wat dan ook in die richting…"
– Dat had ik vroeger ook! Maar dat komt allemaal goed! Ik weet niet precies hoe oud je bent maar naarmate je ouder wordt kan je gewoon steeds beter met je ouders opschieten. Ook al hebben je vriendinnen nu al dat ze zich wel op hun gemak voelen bij hun ouders en alles aan ze kunnen vertellen… Komt vanzelf dat je steeds meer aan je ouders gaat vertellen en gewoon in je achterhoofd houden dat ook zij jong zijn geweest en al die dingen hebben meegemaakt. 
Advies van Hatsjikidee

Bron

"Ik ben echt niet onzeker, maar ik voel me wel best wel *** als een 'vriendin' van me steeds grapjes maakt over mijn figuur. Het is niet zo dat ik er echt mee zit ofzoiets, maar ik bedoel, het is nooit leuk om te horen… En volgens mij is het niet eens zo dat ik dik ben. Gewoon 'goed gevormd', denk ik… pfffff."
– Als vriendinnen iets over je figuur zeggen moet je er op letten op welke toon ze het zeggen. Soms bedoelen ze het echt goed, maar veel meisjes zijn ook heel onzeker en jaloers en maken daarom opmerkingen omdat ze eigenlijk gewoon hetzelfde figuur willen hebben. Waarschijnlijk ben je dus helemaal niet dik.
Advies van Livethegoodlife

"Ik heb dikke wangen. Dat is echt niet leuk, iedereen knijpt erin en daardoor voel ik me steeds onzekerder."
– Vorig jaar had ik ook een meisje bij mij in de klas, die had ook echt van die schattige appelwangetjes. Als iemand dat tegen haar zei kon ze er zelf wel om lachen, ook als er iemand in kneep… Ik denk dat als iemand bij jou in je wangen knijpt dat je er eigenlijk maar om moet lachen. Onzeker zijn heeft helemaal geen zin daar worden ze echt niet minder ''dik'' van! En het zal best wel meevallen. 
Advies van SavTommo

"I love to dance, maar als ik dan moet dansen waar ik dans, klap ik helemaal dicht. Bij dansen hoor je juist te laten gaan, maar daar durf ik het dan niet meer. Als ik ga denk ik: en nu doe ik wat ik niet laten kan, maar eenmaal daar: Wég zelfvertrouwen."
– Je moet gewoon goed oefenen en in jezelf geloven. Als jij er niet in gelooft dan gelooft niemand erin dat je kunt dansen. Dichtklappen is nergens voor nodig. Gewoon er vertrouwen in hebben en jezelf helemaal laten gaan en gewoon goed dansen. Klinkt moeilijk maar je moet in je zelf geloven. Bij elke talentenjacht zeggen ze dat als jij er niet in gelooft, geloven wij er ook niet in en dat klopt echt. Dus gewoon geloven en je best doen. Wedden dat je dan gewoon heel goed kunt dansen waar anderen bij zijn?
Advies van Busra


Bron

"Ik ben denk ik te afhankelijk van andere vriendinnen, als ik er alleen voorsta klap in zeg maar dicht. Zelfs al moet ik alleen maar eventjes naar de wc, echt heel raar. En ik heb geen flauw idee wat ik hieraan kan doen, zelf ben ik toch te verlegen om het te veranderen. En komend jaar wil ik een andere indruk maken, maar ik heb geen idee hoe?"
– Bedoel je dat je je zekerder voelt als je met iemand bent, dan dat je alleen bent? Of bedoel je dat als hun wat zeggen dat je dat dan ook gelijk gaat doen en als een van je vrienden iets zegt dat je dat dan ook gelijk vindt, of tenminste net alsof je dat vindt. In het eerste geval denk ik dat iedereen dat wel heeft. In het tweede geval zou ik proberen eerst eens te kijken wat je zelf wilt, in plaats van meteen te kijken wat zij doen en ervan vinden. Als je het er niet mee eens bent, doe het dan ook gewoon niet en doe dan vooral wat je zelf wilt. Anders denk je later: Waarom doe ik iets wat ik helemaal niet wil doen? Ik denk dan ook dat je dan wel een andere indruk, betere indruk maakt.
Advies van Melodytje

"Ik heb een negatief zelfbeeld, ook qua uiterlijk, terwijl ik eigenlijk best vaak te horen krijg dat ik een mooi meisje ben. Maar op de een of andere manier wil ik dit gewoon niet geloven."
– Ik herken mezelf hier best wel in, want ik heb dit ook gehad. Ik ben vroeger gepest en denk dat de reden was dat ik dacht dat ik niet mooi was. Het is namelijk zo dat je het op een gegeven moment begint te geloven. Ik heb er soms nog wel last van. Ik denk niet meer van: 'Goh, wat ben ik lelijk!', maar ik kan er niet goed tegen als ik geen vrienden om me heen heb. Gelukkig wordt het wel steeds minder. Maar ja jij zegt dus dat je een laag zelfbeeld hebt. Ik heb wel een paar tips voor je:
Ga jezelf niet met andere vergelijken. Er zijn altijd knappere mensen, maar dat verandert niets aan wat jij bent.
Geen foto's van jezelf maken als je je *** voelt.
Kijk eens naar de mooie dingen aan jou.
Denk aan de leuke dingen in life.
Doe wat je wilt, ga niet naar andere kijken wat die doen.
Dat deed ik zelf namelijk en daar heb ik nu wel spijt van. Wil je bijvoorbeeld op een sport, maar durf je dat niet. Doe het! Je wordt er echt alleen maar sterker van.
Advies van Melodytje

"Ik ben zelf ook heel onzeker. Dit komt omdat ik een heel slechte huid heb. Ik ben mijn huid helemaal zat. Mijn haar knapt ook snel af, omdat ik dun gevoelig haar heb."
Ik ben ook een onzeker meisje met een slechte huid, (heb namelijk erge last van acne) Hier heb je wat tips:
1. Maak een lijstje met dingen waar je tevreden over bent aan je lichaam, je zult zien dat je over veel meer dingen tevreden bent dan ontevreden!
2. Voor je haren kun je bij een kapsalon of eEos een speciale shampoo krijgen hiervoor, gewoon even vragen!
3. Eten is geen oplossing voor alles, een glas koud water wil ook wel eens helpen.
Advies van Lovatic4ever


Bron

Bekijk het topic op het forum voor meer advies en wijze woorden van Girlscene lezeressen! Daar lees je tips om onzekerheden over zowel innerlijk als uiterlijk op te lossen. 

Wat zijn jouw tips voor meer zelfvertrouwen?