Beauty

Hoelang kun je make-up bewaren?

Je hebt er vast weleens iets van gehoord, maar weet misschien niet helemaal hoe het nou precies zit. Daarnaast is het volgens iedereen weer anders: de één zegt dat je make-up maar een paar maanden kunt bewaren, een ander stelt weer totaal iets anders. Dus hoe zit het nou? Hoelang kun je make-up bewaren, wanneer is wat precies aan vervanging toe? Wij helpen je op weg. 

Je hebt vast een toilettas vol make-upspullen. Het ene product is zo fijn omdat hij 'nooit op gaat', een ander doe je niet weg omdat het alleen leuk is voor sommige gelegenheden, en een ander glossje blijf je gewoon altijd bewaren omdat je de kleur zo mooi en fijn vindt. Zo blijven er ongemerkt heel wat oude producten tussen je stash zitten die je niet meer gebruikt, en eigenlijk al over datum zijn. Maar wanneer is iets eigenlijk over datum en hoe kun je daar zelf achterkomen? 

Om te beginnen is op bijna elk product aangegeven hoelang iets bewaard kan worden. Op de achterkant staat namelijk een plaatje van een potje met open deksel, met daarop een cijfer gevolgd door een M. Dit kan bijvoorbeeld zijn: 3M, 6M, 12M, etc. Deze getallen zijn vastgesteld door de Voedsel en Waren autoriteit. Dit is dus een indicatie waar je je aan kunt houden als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om zelf te bepalen wanneer een product niet meer optimaal of goed is. Deze getallen staan dan ook voor een periode waarin je make-up product nog 'optimaal'  zou moeten zijn, daarna is die garantie er niet meer. 

Een globaal overzicht van hoelang je een bepaald product kunt gebruiken is het volgende: 

– Vloeibare foundation: 2 jaar
– Concealer: 2 jaar
– Poeder: 2 jaar
– Mascara: 6 maanden
– Lippenstift: 12 tot 18 maanden
– Lip- en oogpotloden: 12 tot 18 maanden
– Oogschaduw: 2 jaar
– Poeder blusher: 2 jaar
– Crème blusher: 2 jaar
– Gezichtscrème: 2 jaar
– Oogcrème: 6 maanden
– SPF crème: 2 jaar

(Bron: Bobbi Brown Make-up Manual)


Dit lijstje kun je zien als globale indicatie van hoelang producten houdbaar zijn. Het is alleen zo dat er veel verschillende factoren belangrijk zijn als het gaat om de houdbaarheid van make-up. Bijvoorbeeld hoe vaak je een product gebruikt, de manier waarop, of je vaak vieze of juist schone handen hebt wanneer je je make-up aanbrengt etc. Het belangrijkste is dat je je zintuigen gebruikt. Ruik aan een product, kijk eens goed naar de kleur en textuur (is deze nog hetzelfde als in het begin?) en bepaal zelf of je denkt dat een product nog houdbaar/bruikbaar is of niet. De geur is misschien nog wel de belangrijkste indicatie: is een product gaan stinken, doe het dan meteen weg. Hoe fijn iets ook is, of hoe gehecht je er ook aan bent! Let er natuurlijk ook goed op of je huid niet gaat irriteren of tintelen door een product, dat is duidelijk een indicatie dat het tijd is om het weg te gooien!

Ik zei het net al even kort, maar de manier waarop je je product gebruikt is ook sterk van invloed op de houdbaarheid ervan. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een potje crème of foundation sneller vervuild wordt (en dus: over de datum raakt) wanneer je er telkens met je vingers in zit. Beter is om gebruik te maken van een spateltje of wattenstaafje, of een crème of foundation te kopen in de vorm van een pompje of tube. Daarnaast is het beter voor je producten om ze te bewaren op koele, donkere plekken zoals een badkamerkastje. 

Hoelang bewaar jij je make-up? Was jij hiervan al op de hoogte?

Pin je beauty inspiratie in Pinbook