Lifestyle

Toffe opleiding: Kunstgeschiedenis

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Dana met haar tofste opleiding ever: Kunstgeschiedenis.

"De tofste opleiding ever is toch echt Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Twee jaar geleden wilde ik heel graag naar de kunstacademie, nadat ik mijn vwo-diploma gehaald had. Toen ik op de kunstacademie aankwam voelde ik me er niet helemaal op mijn gemak. Met mijn droom in duigen ging ik weer naar huis en wist ik niet goed wat ik dan zou willen doen. Totdat ik pas na mijn examen doorkreeg hoe leuk ik de theoretische kant van de kunst vind.

Er waren geen open dagen meer en ik kende niemand die Kunstgeschiedenis studeerde, dus ik heb op het allerlaatste moment mezelf nog opgegeven voor ‘Last-Minute Radboud’. Dit beviel me heel goed en heb me direct ingeschreven voor de opleiding. Ik wist het zeker, dit is wat ik wilde.

Vaak denken mensen bij de opleiding Kunstgeschiedenis aan de, meestal, saaie lessen Kunst-Algemeen of CKV op de middelbare school. Natuurlijk heeft het er wel iets van weg, maar bij Kunstgeschiedenis leer je zoveel meer dan alleen de basis. Je gaat diep op de stof in, en in het eerste jaar leer je de kunstgeschiedenis kennen vanaf de oudheid tot en met de hedendaagse kunst. Ook leer je hoe je toegepaste kunst (dagelijkse gebruiksvoorwerpen) kan dateren, zoals ze dat bij ‘Kunst & Kitsch’ doen en leer je alle andere methoden en vaardigheden die je nodig hebt om een goed onderzoek te doen. Daarnaast maak je nog een leuk reisje naar Keulen, waar je de Dom beklimt en alle musea bezoekt, en natuurlijk het nachtleven induikt.

In het tweede jaar maak je de keuze welke minoren je wilt gaan volgen, en daarnaast kies je nog een aantal keuzevakken. Zo kan je zelf bepalen waarin je je wil gaan specialiseren. Wil je graag architectuur doen? Dan kies je voor de minor ‘Architectuur’. Maar er zijn ook andere minoren zoals ‘Het Sublieme’ waarin je kijkt naar wat nou precies de schoonheid van een schilderij is. En ook in het tweede jaar ga je op reis, twee keer zelfs, naar Parijs en Florence.

Het derde jaar staat vooral in het teken van je bachelor-scriptie en nog een minor die je gaat volgen. Dit kan een leerzame stage zijn in een museum, op een school, of in het buitenland. Nadat je, je bachelor af hebt gesloten kan je een master doen. Dit hoeft niet aan dezelfde universiteit te zijn, maar dat kan wel.

De opleiding Kunstgeschiedenis is een kleine opleiding (mijn jaar bestaat uit 20 mensen), waardoor je elkaar snel en goed leert kennen. Zo is de hele opleiding met elkaar verbonden en doe je niet alleen leuke dingen met de studiegenoten uit je eigen jaar, maar ook met studenten uit hogere of lagere jaren. Vaak worden de leuke uitjes georganiseerd door onze studievereniging, maar ook daarbuiten spreken we veel met elkaar af.

Uiteindelijk kan je heel veel dingen doen met deze opleiding zoals een baan als conservator of tentoonstellingenmaker, journalist of kunstcriticus, leraar, rondleider of reisgids, monumentenbeheerder of restaurator, beleidsmedewerker op het terrein van kunst en cultuur, medewerker op het gebied van pers en voorlichting, of als emplooi in de kunsthandel of het galeriewezen. Sommigen gaan verder in de wetenschap, dan blijf je vaak verbonden aan de universiteit.

Kunstgeschiedenis is na een korte tijd al helemaal mijn ding geworden, en zal dat ook altijd blijven. Dus als jij geïnteresseerd bent in kunst (beeldhouwkunst, schilderkunst, architectuur enz.) maar je wil niet zelf kunst maken en ben je benieuwd naar het verhaal achter het kunstwerk… dan is Kunstgeschiedenis dé opleiding voor jou!" 

Wat vind jij van Kunstgeschiedenis, de toffe opleiding van Dana? Wil jij net als Dana dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

 

Bron tekst & beeld: Dana