Lifestyle

Toffe opleiding: Docent Beeldende Kunst & Vormgeving

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Hester met haar tofste opleiding ever: docent Beeldende Kunst & Vormgeving. 

"Hé hoi allemaal, mijn naam is Hester de Wilde en ik heb de allertofste opleiding ever! Vorig jaar ben ik geslaagd voor de havo en vond het kiezen van een juiste studie erg lastig. Ik ben naar veel voorlichtingen, opendagen en meeloopdagen geweest. Ik kwam toen bij een voorlichting van de opleiding Docent Beeldende kunst en Vormgeving op de NHL in Leeuwarden terecht. Mijn eerste indruk was gelijk ‘Wauw, superleuk!’. De studenten en docenten waren heel erg aardig en ik kreeg heel veel (eerlijke) informatie. Je kunt met elk profiel beginnen aan deze opleiding, maar het profiel Cultuur & Maatschappij wordt wel aanbevolen. Daarnaast is de enige eis voor de opleiding dat je creatief moet zijn. Om dat te bepalen moet je dus ook een toelating doen.

Omdat ik van mezelf niet wist of ik wel creatief genoeg was heb ik deze opleiding in eerste instantie aan de kant geschoven en ben ik verder gaan kijken. Ik hou zelf heel erg van textiel, mode en naaien maar schilderen of tekenen kan ik absoluut niet. Uiteindelijk kon ik geen leuke opleiding vinden. Toen ik het er met mijn ouders over had zeiden ze tegen me ‘Je moet iets kiezen wat je echt leuk vindt’. Ik heb toen de knoop doorgehakt en heb toelating gedaan. Ik moest een dag naar school komen en daar kreeg ik een opdracht waar ik de hele dag mee bezig mocht zijn. Daarnaast moest ik wat werk van mezelf laten zien en een motivatiegesprek voeren me een van de docenten.

Na een paar dagen wachten, kreeg ik de uitslag dat ik met een dikke 7,5 toegelaten was! Nu zit ik al bijna een jaar op deze opleiding en ben nog steeds ontzettend blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen. De opleiding is ongeveer 60% in de praktijk en krijg je vakken als schetsen, schilderen, keramiek, zeefdruk, fotografie en textiel. De andere 40% bestaat uit theorie en krijg je kunstgeschiedenis, filosofie en didactische vakken. Het is een docentenopleiding dus ook echt docentgericht. Deze opleidingen heb je ook op meerdere scholen maar deze zijn vaak iets meer op de kunst gericht in plaats van op het docentschap.

Elk jaar loop je ergens stage. In het eerste jaar loop je samen met een medestudent stage en vanaf het tweede jaar gewoon alleen. Wat heel fijn is dat je zelf kunt kiezen waar je stage wilt lopen. Zo heb ik dit jaar op een middelbare school gewerkt, maar wil ik volgend jaar op het mbo stage lopen. Ook kun je in een museum of een educatieve kunstinstelling stage lopen als je liever niet in het onderwijs wilt werken.

Wanneer je na vier jaar afgestudeerd bent hoef je niet perse docent te worden, maar kun je ook voor jezelf een bedrijfje beginnen of in een museum, kinderopvang, basisschool of kunstinstelling gaan werken. Hier denk je over na als je in het derde jaar zit, want dan ga je een profiel kiezen. Over het algemeen is het een drukke studie, maar dat is vaak zo bij een hbo-opleiding. Je hebt praktijkvakken waar je dingen moet maken en je hebt theorievakken waar je dus voor moet leren. Maar ik heb zelf wel gemerkt dat als je gewoon alles goed bijhoudt en niet alles op het laatste moment doet, je gerust nog een bijbaantje, sport of hobby ernaast kan doen. Al met al is de sfeer, de vakken én de school ontzettend leuk en gezellig. Dus heb jij iets met mensen en heb je een beetje een creatieve geest, dan is de opleiding Docent Beeldende kunst en Vormgeving echt iets voor jou!

Succes met je studiekeuze! Liefs Hester  

Wat vind jij van Docent Beeldende Kunst & Vormgeving, de toffe opleiding van Hester?

Wil jij net als Hester dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!