Food

Minder calorieën of minder koolhydraten?

Vrouwen zijn altijd op zoek naar een makkelijke en vooral snelle manier om wat kilo's kwijt te raken. Maar zo werkt het natuurlijk niet en dit snelle resultaat is vaak niet blijvend. Ook door de honderden verschillende dieetmethoden is door de bomen het bos soms niet meer te zien. Twee van de meest populaire manieren om af te vallen zijn het minderen van koolhydraten of het minderen van calorieën. Maar welke manier is nou het effectiefst? Twee voedingsexperts geven ons het antwoord. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

In 'dieet & afval-land'  komen we dus vaak tegen dat dieëen gaan om calorieën verminderen vs. koolhydraten verminderen. Maar hoe weet je nou welke benadering voor jou het beste werkt? Voedingsexperts Dr. Janet Bond Brill en Peachy Seiden helpen om het wat duidelijker te krijgen en helpen jou met het kiezen van het beste methode. 

Het low carb dieet
Mensen die het low carb dieet volgen eten weinig tot geen koolhydraten. Denk hierbij aan brood, rijst, pasta en aardappelen maar ook aan sommige soorten groenten en veel fruitsoorten. Doordat deze producten vermeden worden eten zij vooral veel eiwitten en vetten. De achterliggende gedachte van dit dieet is het controleren van de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten zorgen voor een duidelijke piek en vervolgens een snelle daling in je bloedsuikerspiegel waardoor je een hongerig gevoel krijgt. Wanneer je minder koolhydraten zou eten blijft je bloedsuikerspiegel gelijk zodat je minder hongeraanvallen hebt. Je voelt je langer gevuld, eet daardoor minder en valt dus uiteindelijk af. Daarnaast verbrandt je lichaam met dit dieet vet, omdat het geen koolhydraten heeft om haar energie uit te halen. Experts geloven echter niet altijd in de connectie tussen gewichtsverlies bij een low carb dieet en het niveau van je bloedsuikerspiegel. 

Bron: weheartit

Geen oplossing voor het leven
De reden dat low carb diëten zo populair zijn is dat het redelijk snelle resultaten oplevert. Wanneer we ons eetpatroon drastisch omgooien om af te vallen (en daarbij vaak eten 'opgeven' waar we juist zo dol op zijn) willen we snel resultaat  zien, en met het low carb dieet heb je niet zoveel geduld nodig. Afhankelijk van hoe streng je bent is het namelijk al mogelijk om vijf kilo te verliezen in twee weken! En dat zien mensen graag natuurlijk. 

Het nadeel: dit effect is tijdelijk. Volgens Peachy Seiden zorgt het vermijden van koolhydraten er namelijk voor dat je veel vocht verliest in de eerste twee weken, en nog geen daadwerkelijk gewicht. Omdat het eerste beetje dat je afvalt vooral bestaat uit water zit dit er dan ook zo weer aan. Daarnaast is het zo goed als onmogelijk om een leven lang geen koolhydraten te eten en komen mensen dus altijd weer wat aan wanneer ze het weer oppakken. 

Wanneer je namelijk alle koolhydraten uit je eetpatroon schrapt verlies je ook een groot deel aan vezels en voedingsstoffen die je lichaam wel nodig heeft. Volgens Dr. Brill is het eten van veel eiwitten en gezonde vetten een goede manier om voedsel te eten dat goed vult, maar is niet de juiste strategy voor gewichtscontrole en een gezond leven op de lange termijn. Wat ook veel mensen doen die weinig koolhydraten eten, is losgaan op vette vleeswaren en volle kazen. Dit zorgt niet alleen voor een hoge calorie-inname maar ook in dat je lichaam te veel vette eiwitten binnenkrijgt. Volgens Seiden is dit te zwaar voor je nieren en zou het zelfs kunnen leiden tot brozere botten. 

Calorieën tellen is ook slim
Pro-calorieëntellers stellen dat zelfs producten die weinig koolhydraten bevatten zoals vette kaas en gefrituurd voedsel wel hoog scoren op de calorieënladder. Daarnaast zijn er ook producten die beweren dat ze een laag vetgehalte hebben terwijl ze nog steeds veel calorieën bevatten. Het antwoord is eigenlijk het gebruiken van je gezonde verstand. Zoek een balans tussen het tellen van calorieën en het eten van koolhydraten op de juiste manier. Beide experts zijn het erover eens dat het tellen van calorieën een betrouwbare en goede manier om gewicht te verliezen, maar ook om niet te veel koolhydraten te eten. Afvallen is eigenlijk een hele simpele rekensom: verbrand meer calorieën dan dat je binnenkrijgt en je zult gewicht verliezen. De sleutel tot blijvend gewichtsverlies is wel dat je hierin niet te ver gaat: het eten van te weinig calorieën is ook niet goed! Dit kan namelijk leiden tot eetbuien, maakt je metabolisme langzamer en je krijgt niet alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. 


Bron: weheartit

Als je ervoor kiest om calorieën te tellen kun je nog steeds iets leren of toevoegen van low carb diëten. Zowel Dr. Brill als Peachy Seiden zijn het erover eens dat het volledig vermijden van koolhydraten niet de juiste weg is naar blijvend gewichtsverlies, en stippen hier het verschil tussen goede en slechte koolhydraten aan. Daarover verscheen laatst een artikel op Girlscene! Lees hier hoe je op een bewuste manier goede koolhydraten in je eetpatroon kunt verwerken. 

Beide experts stellen dat welk dieet je ook kiest, je uiteindelijke doel moet zijn om een gezonde levensstijl te creëren. Dat betekent het jezelf aanmeten van een gezond eetpatroon dat je (een leven) lang vol kunt houden!

We willen nog even benadrukken dat het in dit artikel gaat om 'Low carb vs. calorieën tellen', en dat er natuurlijk veel andere manieren om af te vallen of gezond te worden zijn die misschien voor jou beter werken. 

Welke methode gebruik jij als je wat af wil vallen en waarom? 

Bron: sheknows, fitday

Laat je inspireren in Pinbook