Hoe ontstaat een rage?

Een artiest kan op een bepaald moment hé-le-maal hot zijn: albums zijn niet aan te slepen en ze staan in ieder magazine. Of iedereen loopt ineens met motorlaarsjes met studs, een veer in het haar, met een tamagotchi (tien jaar geleden) of met voetbalplaatjes. Het is een rage. Iedereen vindt het leuk, wil het hebben of praat erover. Maar hoe ontstaat nou zo'n rage? Wat zijn de ingrediënten die nodig zijn om iets helemaal 'the bomb' te maken? Wij leggen het uit!
Eerst even een definitie. Want wat is nou precies een rage, en wanneer mag iets een rage genoemd worden? Een rage is een verschijnsel dat tijdelijk heel erg populair is. Dit kan bijvoorbeeld een spel, artikel, artiest of trend zijn, maar ook een sport zoals yoga. Alles zou eigenlijk een rage kunnen worden. Kenmerkend aan rages zijn dat het tijdelijk is, hoewel het na een aantal jaren terug kan keren. Denk bijvoorbeeld eens aan knikkeren: onze ouders deden dit toen zij klein waren en wij ook weer! Een grote groep vindt dit 'ding' vernieuwend, hip of leuk waardoor iets een echte hype kan worden! Kenmerkend aan rages is dat ze snel opkomen, zich verspreiden en ook weer relatief snel verdwijnen. Er zijn zelfs trendwatchers die in de gaten houden welke dingen een rage worden en die voorspellen hoe populair iets wordt en hoe snel het zal verdwijnen!
In 1998 liep iedereen met een tamagotchi! Jij ook? Bron: 20personas.
Maar hoe ontstaat zoiets nou? Hoe kan het dat zoveel mensen één ding zo leuk vinden? Dit heeft vooral te maken met media-aandacht. Een boek, persoon, bepaalde sport of levensstijl krijgt erg veel media-aandacht waardoor veel mensen denken dat het belangrijk, interessant, nieuw of hip is. Terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn! Veel mensen zijn nou eenmaal zo geprogrammeerd dat wanneer het lijkt dat iets belangrijk of begerenswaardig is, je het automatisch liever zou willen hebben. Ook wanneer veel mensen om je heen het hebben ga je zelf meer over het product nadenken en wil je het misschien ook, alleen al om niet buiten de groep te vallen!
Planking was in 2011 een echte rage! Bron: tumblr
Maar alleen media-aandacht is natuurlijk niet genoeg. Er zijn meerdere factoren van belang voor het wel of niet ontstaan van een rage:
– Een rage ontstaat alleen op de juiste tijd en op de juiste plaats. Dit lijkt vaag, maar de omstandigheden moeten precies zo zijn dat hetgeen waarom het gaat gewild wordt of 'past'. Mensen hebben er behoefte aan, het past bij het seizoen, etc.
– Vaak hoort bij een rage het gevoel van geluk en blijdschap. Rages 'drukken' dit gevoel 'uit' of beloven dit gevoel als je aan de rage meedoet!
– Sommige rages ontstaan door veel sponsoring en dus door media-aandacht, posters, etc.
– Rages worden extreem gestimuleerd door gebruik van social media. Als er over iets getwitterd wordt, filmpjes van op YouTube belanden of veel aandacht is op Facebook, verspreidt het zich razendsnel en wordt het door iedereen opgepikt. Denk bijvoorbeeld eens aan de Harlem Shake! Dit was nieuw en onverwachts, en werd razendsnel op verschillende mediakanalen opgepikt.