Lifestyle

Niet iedere opschepper is een narcist

Mensen die zich arrogant gedragen of veel opscheppen worden de laatste tijd al snel een narcist genoemd. Ook in de media komen regelmatig berichten over ‘narcistische mensen’. Gebruikers van social media zouden narcistisch zijn omdat ze leuke foto’s van zichzelf plaatsen en over BN'ers wordt het soms ook weleens gezegd. De Dikke van Dale zegt dat narcisme betekent 'ziekelijke liefde voor zichzelf’. Maar wat is narcisme nu eigenlijk? 

Bron: ografologie 

Narcissus
De term narcisme komt uit de Griekse mythologie: de mooie Narcissus wordt verliefd op zijn eigen spiegelbeeld en sterft omdat hij in het water blijft turen naar zijn ‘geliefde’, zichzelf dus. Iemand die ijdel, egocentrisch of arrogant is heeft niet automatisch een narcistische persoonlijkheidsstoornis (zoals narcisme eigenlijk echt heet). Deze diagnose moet worden gesteld door een specialist, zoals een psychotherapeut of psychiater.  

Veel bewondering nodig
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en hebben veel bewondering van anderen nodig. Anderen naar beneden halen en zichzelf juist omhoog halen is het meest opvallende gedrag van patiënten met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ze kunnen zich niet (goed) inleven in anderen. Dit geldt zelfs voor familieleden en vrienden. In Nederland is niet echt bekend hoeveel mensen er zijn met de officiële diagnose ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’.  


Bron: tumblr

Familie en vrienden
Fonds Psychische Gezondheid merkt dat vooral familieleden en vrienden van patiënten op zoek gaan naar informatie en hulp. Op de website staat deze informatie, maar ook een test die helpt narcistische kenmerken te herkennen.  

Wat kun jij doen?
• Test of jij of iemand anders een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft: doe de narcismetest.
• Lees onze gratis tips voor familieleden en vrienden.
• Heb je na het lezen van deze informatie het vermoeden dat je zelf narcistische kenmerken hebt of misschien iemand in je omgeving? Het is altijd goed om hier met iemand over te praten, zoals je huisarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een psychotherapeut of psychiater.  

Heb jij weleens over narcisme gehoord?