Lifestyle

Anti kater tips

Ga jij binnenkort studeren of studeer je al? Dan weet je al dat van 12 tot 31 augustus in heel Nederland de Introweken voor nieuwe studenten én de Duurzame Introductie Stunt plaatsvinden. Feestjes, feestjes en nog eens feestjes! En al die gezelligheid gaat je niet in de koude kleren zitten… Beter is om niet te veel alcohol te drinken, maar mocht het toch een keer fout gaan dan geven MyStylers Linda en Jessica je alvast wat natuurlijke anti-kater tips. 

Waterrrr
Als je een kater hebt, ben je in feite uitgedroogd. Dat is waarom je hoofd uit elkaar knalt, je mond aanvoelt als kurk en je alleen maar wilt liggen. Door heel veel water te drinken (ook tijdens en NA het stappen!), voorkom je dat je uitdroogt. En voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook kun je naast water, kokosnootwater (niet de melk!) drinken. Hier zitten de nodige mineralen in die je verliest door veel alcohol te drinken.

We love bananas
Ook al heb je zin in chips, snoepjes of andere snacks, neem liever een banaan! Bananen zijn een ondergewaardeerd wondermiddel. Ze hebben een hoog magnesiumgehalte, waardoor je bloedvaten ontspannen. Ze kalmeren je geïrriteerde maag, je hoofdpijn verdwijnt, en de nodige suikers worden weer aangevuld. Bovendien zitten ze vol met kalium, iets wat de alcohol helpt te bestrijden.  

Wortelen
Wortelen bevatten bètacaroteen, wat je lever helpt met ontgiften. Wat je in ieder geval niet moet doen, is gefrituurd of vet voedsel eten. Je maag raakt hierdoor alleen maar meer van streek, en je lever krijgt het dan nog zwaarder te verduren. Als je je écht beter wilt voelen, neem dan een sapje met 2 wortelen, 3 stengels bleekselderij, 1 rode paprika en 1 tomaat. Lekker vitaminebommetje!

Augurken gerold in rookvlees 
Ja dat klinkt misschien een beetje vergezocht, maar alcohol breekt belangrijke mineralen in je lichaam af. Hierdoor verlang je naar zoute en zure dingen. Als je voor de lunch wat water, kippensoep met noedels, augurken gerold in rookvlees, en een appel toe neemt, is je lichaam snel tevreden. De soep is makkelijk voor je overbelaste maag, en de noedels en kip zorgen voor de nodige koolhydraten en proteïnen. Daardoor los je ook het hongergevoel op – ondanks je eventuele misselijkheid.

Sporten
Je lever breekt 1 glas alcohol in anderhalf uur af. Het eruit zweten helpt het niet sneller afbreken, maar je voelt je er mentaal wel veel sterker door. Sleep jezelf naar buiten, haal een frisse neus, neem een duik in het zwembad, en je voelt je weer als herboren. Maar pas op, ga niet de halve marathon lopen, want je bent al uitgedroogd…  

Citroensap
Citroensap zorgt ervoor dat je weer genoeg vocht en vitamine C in je lichaam krijgt. Ook voert citroen de gifstoffen in je lichaam af. Voeg wat citroensap toe aan een kopje thee of warm water, en je bent snel weer van je kater af! Pure citroensap drinken werkt trouwens ook, maar dit is helaas minder smakelijk.  

Japanse misosoep
Misosoep is niet alleen heel lekker, het helpt je ook om vocht en zout in je lichaam aan te vullen. Heb je door de kater last van je spijsvertering? Ook dan is misosoep je redder in nood. Je vindt hier een simpel recept om misosoep te maken.  

Een hapje asperges
Asperges beschermen je lever en helpen bij het afbreken van giffen. Erg verstandig dus, om bij een kater wat asperges te eten! Het lekkerst is om ze te koken, roerbakken of koud in een salade te eten. Trouwens: je kunt ook asperges eten vóórdat je gaat drinken. Grote kans dat je dan een minder heftige kater krijgt.

Eitje erbij
Eieren bevatten cysteïne, een aminozuur waardoor je lichaam sneller nieuw vocht aanmaakt. En dat kun je wel gebruiken bij een kater! Let op; cysteïne zit in de dooier van het ei. Zorg dus dat je deze in ieder geval eet. Een ander voordeel van eieren is dat de eiwitten je een flinke dosis energie geven.  

Door Linda Bakker en Jessica Scheper

Wat is jouw favoriete anti-kater tip?