Lifestyle

Krachtige vrouwen toen & nu!

Anno 2013 krijgen vrouwen volop kansen. We kunnen naar school, studeren, dokter of politica worden en hoeven niet meer per sé rokken te dragen. Maar dat is niet altijd zo geweest! Het heeft heel wat jaren en moeite gekost voordat vrouwen mochten stemmen, werden geaccepteerd op universiteiten en mee mochten sporten op de Olympische Spelen. Bij deze dus een ode aan de krachtige en standvastige vrouwen uit de geschiedenis (en van nu!) die veel paden voor ons hebben vrijgemaakt. Who run the world? Girls!

Politiek
We beginnen deze ode aan de krachtige en invloedrijke vrouw ruim 150 jaar geleden, in 1854. In dat jaar werd Aletta Jacobs geboren, een Hollandse meid uit Sappemeer. Al vroeg besloot zij dat ze, net als haar vader, dokter wilde worden. Haar ouders wisten niet wat ze hier mee aan moesten, het was in die tijd namelijk helemaal niet mogelijk om dokter te worden als vrouw. Ze zou hiervoor aan de universiteit moeten studeren, waar ook geen vrouwen werden toegelaten. Ze schreef een persoonlijke brief aan de minister president en werd als eerste vrouw toegelaten! In 1878 studeerde ze af en werd ze Nederlands eerste vrouwelijke arts. Maar dat was nog niet het enige.. Na een lange strijd zorgde ze er namelijk in 1919 voor dat vrouwen mochten stemmen in Nederland. You go girl! 


Bron: gvn

Sport
Charlotte Cooper was in 1900 de eerste vrouw die op de Olympische Spelen een medaille won op het tennis enkelspel. Vanaf dat jaar werden er steeds meer olympische sporten opengesteld voor vrouwen en wonnen zij langzaam terrein op sportgebied. Een van Nederlands succesvolste sporters verdient ook een vernoeming: rolstoeltennister Esther Vergeer staat al sinds 1998 op nummer 1 in de wereldranglijst en is sinds 2003 ongeslagen in het enkelspel. Als dat geen powervrouw is! 


Bron: commons

Uitvindingen
Hoewel er in de geschiedenis veel bekende mannelijke uitvinders zijn geweest, zoals Einstein, zijn er ook veel belangrijke uitvindingen gedaan door vrouwen! Een paar voorbeelden:

– De vaatwasser: Josephine Garis Cochrane vond in 1886 de eerste vaatwasmachine uit. Ze had er genoeg van dat haar bedienden zoveel borden beschadigden dat ze besloot hier iets aan te doen. Heel veel mensen zijn haar daar nu dankbaar voor!
– Ruitenwissers: In 1903 bedacht Mary Anderson het 'autoglas wasapparaat', wat vanaf 1916 onder de naam ruitenwissers op elke auto werd gezet. Door haar zijn er heel wat ongelukken voorkomen!
– De cirkelzaag: Jazeker, deze 'mannelijke' uitvinding is in 1812 toch echt uitgevonden door een vrouw! Tabita Babbit was haar naam.
– De koffiefilter: Metlitta Bentz was er klaar mee dat er altijd drab in haar kopje koffie zat. Ze legde de gemalen koffie op een stuk vloeipapier en in 1908 was haar uitvinding officieel vastgelegd. 

Powervrouwen van nu
Anno 2013 zijn vrouwen volop aanwezig in de wereld van sport, entertainment, wetenschap en politiek. Er is nog genóeg ruimte voor meer vrouwen (in het huidige kabinet zitten slechts drie vrouwen tegenover negen mannen), maar er staan al heel wat vrouwen op de '100 meest invloedrijkste personen ter wereld'-lijst. Wij lichten er een paar uit:

– Michelle Obama: Deze 49-jarige vrouw van de President van Amerika houdt zich meer dan goed staande. Ze zet zich onder andere in voor de strijd tegen obesitas bij kinderen en pleit voor een gezonde en actieve levensstijl. Daarnaast was ze vroeger een succesvolle advocaat en zelfs de baas van haar man Barack Obama!

– Oprah Winfrey: Als jong meisje werd Oprah misbruikt door verschillende neven en ooms. Op haar veertiende raakte ze hierdoor zwanger, maar verloor het kindje omdat het te vroeg geboren werd. Deze inmiddels succesvolle zaken- en televisievrouw is een van de meest succesvolle en invloedrijkste vrouwen van Amerika. Haar bedrijf Harpo produceert succesvolle programma's als Dr. Phil en daarnaast geeft ze tonnen weg aan goede doelen. Toen ze haar talkshow nog had hoefde ze maar een boek te lezen of een product aan te prijzen en de verkoopcijfers stegen de pan uit!


Bron: Reporters

– Anna Wintour: Velen vrezen deze stalen vrouw die al jaren de Amerikaanse Vogue leidt. Als hoofdredacteur van dit toonaangevende blad bepaald Anna wat de trends worden en wie er succesvol wordt of juist niet. Ze laat zich zelden verleiden om een lach te laten zien en wordt hierdoor gezien als de ijzeren vrouw die Vogue en mode tot grote hoogte bracht.


Bron: Reporters

– Beyoncé Knowles: Ze nam bijna een jaar vrij om te genieten van de geboorte van haar dochter Blue Ivy, maar Beyoncé is sterker dan ooit. Ze is een van de best-verdienende vrouwelijke artiesten ter wereld en blaast iedereen omver met haar appearence en geluid. Daarnaast is ze het gezicht van H&M, heeft ze een eigen parfum- en kledinglijn en maakt ze reclame voor o.a. Pepsi. Busy lady, deze Queen Bee

Bron: Reporters

Dit is natuurlijk nog maar een minuscuul overzicht van wat vrouwen betekent hebben in de geschiedenis, op welk gebied dan ook. Talloze vrouwen hebben 'ons' verder gebracht op het gebied van onderwijs, acceptatie, werkgelegenheid en nog steeds wordt er elke dag aan gewerkt. Allemaal hebben ze bijgedragen tot waar wij nu staan! En daar zijn we ze heel dankbaar voor. Women are amazing!

Wie is in jouw ogen een belangrijke of geweldige vrouw, en waarom?