Lifestyle

Vocht vasthouden: wat doe je ertegen?

Aiii, opeens past die ring niet meer en je krijgt je voeten met geen mogelijkheid in je pumps. Je zou denken dat het komt doordat je een beetje te veel hebt gegeten de laatste tijd, maar het is ook goed mogelijk dat je vocht vasthoudt. Vocht vasthouden is geen pretje. De weegschaal geeft niet alleen een hoger getal aan, maar je voelt je ook opgeblazen. Maar waardoor houd je vocht vast en vooral: wat kun je eraan doen? Dat lees je hier! 

Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen veel vocht vasthouden. Zo kan er een probleem zijn met de aderen. Als het bloed via de aderen niet goed naar het hart gepompt kan worden, bestaat de kans op een vochtophoping. Dit gebeurt voornamelijk bij de benen. Het kan ook duiden op lever- en nieraandoeningen. Geen zorgen, de kans dat je de hiervoor genoemde aandoeningen hebt is klein op jonge leeftijd. De kans is groter dat je vocht vasthoudt door je menstruatie, de pil of door warm weer. 

Hoe je zeker weet of je vocht vasthoudt? Daar is een simpel testje voor: duw met je vingers op de plaats waarvan jij denkt dat je vocht vasthoudt. Wanneer je vingerafdrukken nog even blijven staan in je huid nadat je je vingers heb weggehaald, dan houd je waarschijnlijk vocht vast. En meestal weet je zelf ook wel of plotselinge gewichtstoename komt door wat je de laatste tijd hebt gegeten of niet. 


Bron

Oke, heel leuk en aardig, maar hoe kom je er weer vanaf?! Helaas kun je het probleem niet a la minute oplossen, maar er zijn zeker dingen die je ertegen kunt doen. Bovendien: voorkomen is beter dan genezen! Een aantal tips: 
Drink minstens 1,5 liter per dag. 
Wees zuinig met zout 
Drink zo min mogelijk koffie, alcohol en melk
Beweeg minimaal een uur per dag
Probeer eens een ander merk anticonceptiepil (als je deze gebruikt)
Leg een kussen onder je benen, hierdoor bevorder je de opname van vocht door de aderen
Probeer zo gezond mogelijk te eten: veel (verse) groenten en fruit 
Eet vooral niet te veel vetten en suikers
Producten die mogelijk vocht afdrijven: ananas, bleekselderij, peterselie, appelazijn, mierikswortel, kruidenthee
Neem wisseldouches. Wissel warm en koud water met elkaar af onder de douche. Belangrijk is dat je afsluit met warm water
Ga naar de sauna. Zo stimuleer je ook je doorbloeding en dat helpt bij het vocht afdrijven

Houd je langdurig vocht vast? Dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. 


Bron

Houd jij weleens vocht vast? Heb jij nog een tip?

Bron: salusi, mensengezondheid, vochtvasthouden, gezondheidsnet