Fashion

Interview met Lily Collins!

In The Mortal Instruments: City of Bones speelt Lily Collins de rol van Clary Fray, een normale tiener uit New York die ontdekt dat ze toch niet zo normaal is als ze dacht. Ze blijkt namelijk een Shadowhunter te zijn; half mens, half engel. Shadowhunters voeren al een eeuwige strijd om de wereld te beschermen tegen demonen. Lily Collins maakte haar filmdebuut als Sandra Bullock's dochter in The Blind Side in 2009 en was onlangs te zien als Snow White, met Julia Roberts, in Mirror, Mirror. Wij spraken haar in The Four Seasons Hotel in Los Angeles. 

Hoe was het om in The Mortal Instruments te spelen?
Het was sowieso al heel bijzonder, omdat ik al een enorme fan was van het boek voordat ik in de film zou gaan spelen.. Tijdens het filmen zaten we allemaal in het verhaal. De cast en crew waren geweldig. Ik mocht voor de film in Toronto zijn en ik deed mijn stunts zelf! De hele ervaring was echt heel leuk. 

Ben jij net zo fearless als jouw personage Clary Fray?
Ik vind wel dat ik moedig en fearless ben. Mijn moeder en ik hebben de hele wereld over gereisd, ik ben van rotsen afgesprongen om te paragliden en ik heb gezwommen met haaien… Ik heb wel wat stoere dingen gedaan, maar ik heb nog nooit gevochten met demonen en Downworlders haha. 

Hoe heb jij je voorbereid op de film?
Ik heb drie maanden voor het filmen een personal trainer in de arm genomen. We hebben kracht- en duurtraining gedaan, en we hebben gewerkt aan mijn evenwicht. Ik had al met het stuntteam gewerkt tijdens Mirror, Mirror, dus ik voelde me erg fijn bij hen. Ik kende ze al goed. Met het stuntteam deed ik elke dag aan zwaardvechten, gymnastiek en vechtsport. k stond elke dag om 5 uur ’s ochtends op. De hele cast zat in hetzelfde schuitje, in de ochtend keken we elkaar aan en zeiden we 'Het is toch niet te geloven'.

Is je harde werk beloond? 
Ja. Clary laat in deze film maar een deel van haar 'kunnen' zien, maar ze heeft veel meer in haar mars. Gelukkig komt er een tweede deel en kan ze al haar Shadowhunter skills laten zien. We deden bijna al onze stunts zelf en we hadden een geweldig stuntteam achter ons, als een stunt echt heel gevaarlijk was, dan deden zij het. Maar als je Jamie een salto ziet maken, dan is het ook echt Jamie die de salto maakt. We wilden echt zoveel mogelijk zelf doen. 

Wat is Clary's stijl?
Clary is in het begin een gewoon meisje uit Brooklyn, ze is een soort van kunstzinnig. Ze draagt opgerolde boyfriend-jeans en Doc Martens. Ze houdt van comfort en ze is er niet zo erg mee bezig. 

En wat is jouw stijl?
Ik ben er wel mee bezig, haha. Ik houd van comfort, maar van kleins af aan ben ik al dol op fashion. Ik heb elke look weleens geprobeerd. Clary is duidelijk geen fashion girl, maar als ze een Shadowhunter wordt moet ze ook haar garderobe veranderen. Ze leent kleding van Isabelle (Jemima West). Het is in het begin een beetje vreemd, want ze moet een jurk aan wat eigenlijk meer een T-shirt is. Het was zo strak en klein! Ze draagt lieslaarzen van 15 centimeter en in deze outfits moest ik alle stunts doen!

Clary houdt van tekenen. Wat is jouw uitlaatklep?
Ik houd van schrijven. Liedjes schrijven, in mijn dagboek schrijven, een verhaal schrijven: alles. Ik schrijf sinds mijn vijftiende voor tijdschriften. I love writing. Door te schrijven kan ik mij het beste uiten. 

Wat heb je van je vader (zanger Phil Collins) geleerd over werken in de showbusiness?
Mensen hebben altijd wat over je werk te zeggen en het zal niet altijd even positief zijn. Sterker nog, het zal vaker negatief zijn. Het is belangrijk dat je er niet te veel mee bezig bent of er de focus op legt. Als je iets hebt gedaan dat je blij maakt en waar je trots op bent, dan is dat al een hele mooie ervaring. Als het geen succes wordt, als het niet aanslaat, dat is niet het belangrijkst. Het is belangrijk dat je het voor jezelf hebt gedaan en je voor jezelf gekozen hebt.

Hoe ga je om met afwijzingen?
Ik heb elk script bewaard voordat ik in The Blind Side speelde. Je krijgt zo vaak 'nee' te horen. Ik heb het altijd opgevat als een 'nee, niet op dit moment' en niet als een 'nee, dit is niks voor jou'. Ik geloof heel erg dat alles met een reden gebeurt. Op dat moment ben ik er even kapot van, maar een week later denk ik al 'oke, wat nu?'

Wilde je altijd al actrice worden?
Ik vertel altijd al veel verhalen. Toen ik twee jaar oud was, toen ik nog in Engeland woonde, verkleedde ik me al en las ik voor met verschillende stemmetjes. Ik wilde altijd al deel uitmaken van een verhaal. Acteren was altijd een droom voor mij, maar ik wilde eerst graag mijn school afmaken en daarna carriere maken. Ik wilde wachten tot ik er klaar voor was. Maar het is altijd iets geweest wat ik graag wilde doen. 

Verbaast het je hoe snel alles is gegaan?
Ik ben me er erg van bewust dat het niet normaal is dat je eerste film al genomineerd is voor een Oscar… Het is heel vreemd. Maar ik sta met beide benen op de grond en ik houd ervan om lol te hebben met vrienden en familie.

Heb je nog steeds tijd om met je vriendinnen af te spreken?
Ik heb een groepje vriendinnen in Los Angeles, maar mijn beste vrienden ken ik van de middelbare school of mijn studie, zij wonen allemaal in verschillende steden. Maar die vriendschappen gaan nooit voorbij. Met de vrienden die ik hier heb ga ik naar de film, vlooienmarkten of nieuwe restaurants… Ik houd ervan om dingen te gaan doen. Het is stom om jezelf op te sluiten, daar schiet je niks mee op. 

Sinds Twilight is gestopt, is iedereen erg benieuwd naar The Mortal Instruments…
Ik denk niet dat we een plek willen innemen. Twilight stopt toevallig en er is ruimte om een nieuw verhaal te vertellen. De films hebben overeenkomsten, maar ze zijn ook erg anders. Ik denk dat zowel mensen die fan zijn van Twilight, als mensen die er niet bekend mee zijn de film leuk zullen vinden.

Je bent klaar met filmen voor The Mortal Instruments. Kijk je ernaar uit om de film te zien?
Ik heb er delen van gezien. En Harald (regisseur Harald Zwart) is geweldig en werkt graag in overleg. Hij vraagt altijd om mijn mening. Zelf tijdens het filmen vroeg hij of de dialoog goed voelde en of ik er iets aan wilde veranderen. Het is fijn dat iemand wil samenwerken en dat iemand zoveel vertrouwen in je heeft. Ik ben heel benieuwd hoe de film is met de muziek en alle special effects. Na de trailer dacht ik: 'Ahhh, ik wil meer zien!'

Heb jij The Mortal Instruments: City of Bones al gezien? Zo ja, wat vond jij ervan?