Lifestyle

9x Duurzame Apps

Hè leuk, apps reviewen voor Girlscene! Dat hoef je mij geen twee keer te vragen. In dit geval zijn het ‘duurzame’ apps, die je geld en milieu helpen te besparen. Handig! Gewapend met mijn HTC én de iPad van mijn ouders test ik – Linda van MyStyle – negen duurzame apps. Lees hier mijn bevindingen.

Duurzaam Journaal
Ik begin mijn app-test met Duurzaam Journaal. Deze app verzamelt duurzame nieuwtjes. Het eerste wat mij opvalt, is dat de app er met een strakke lay-out onwijs mooi uit ziet. Helaas is de rubriek ‘shopping’ met nieuwtjes van een week oud niet erg actueel. Andere rubrieken, zoals ‘achtergrond/onderzoek’ zijn dat wel. Deze app is dankzij uitgebreide achtergrondartikelen een walhalla voor de duurzaamheidsfreak. Maar voor luchtige nieuwtjes en meidenonderwerpen moet je toch echt ergens anders zijn.

Rok & Co
Kijk, dit is nou eens een leuke app. Rok & co is lekker vrouwelijk en vrolijk. De app leert je precies hoe je van oude truien een rokje (eventueel met accessoires) kan maken. Zo heb je altijd een hulpmiddel bij je om te DIY’en. Eén opmerking… overgooiers vind ik nou niet echt fashionable. Maar de overige rokken vind ik wel heel gaaf!

Questionmark
Met de Questionmark app kun je in de supermarkt producten scannen. Vervolgens beoordeelt de app je product op gezondheid, milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. Klinkt veelbelovend, maar zowel mijn eerste als tweede scanpoging mislukt. Deze app blijkt alleen bedoeld te zijn voor vlees(vervangers), zuivel, kaas, eieren en toetjes. Ik vind deze app zeker handig, maar het zou fijn zijn als je hem voor meer producten kon gebruiken.


Bron beeld

Talking Dress
Voor alle shopaholics onder ons, meet Talking Dress! Deze app laat zien bij welke adresjes je eerlijke kleding en lifestyleproducten kan kopen. ‘Eerlijk’ betekent: van duurzame materialen gemaakt, onder goede arbeidsomstandigheden. De app heeft ook een kaart. Wel is het jammer dat Talking Dress daarbij geen gebruik maakt van GPS. Dan had je gelijk in je eigen omgeving kunnen zoeken, in plaats van dat je eerst op Nederland moet inzoomen.


Bron beeld

 

ecoFootprint
Ieder van ons laat een ecologische voetafdruk achter. Hoe groter je voetafdruk, des te meer (negatieve) impact je levert op het milieu. Met de ecoFootprint app kun je onderzoeken hoe het zit met jouw voetafdruk. Nadat je een Engelstalige vragenlijst hebt ingevuld, geeft de app aan hoeveel wereldbollen er nodig zijn om te voorzien in jouw leefstijl. Mijn eigen score? Schrik niet: er zouden 2,6 wereldbollen nodig zijn, als iedereen zo zou leven zoals ik. Toch is dit een gemiddelde score. Geeft mij heel wat om over na te denken!


Bron beeld


Fiets!
In de zomer kan het heerlijk zijn om een milieuvriendelijk fietstochtje te maken. Vraag is echter: waarheen? Daar helpt Fiets! je bij. Op deze app met retro-design (mooi!) kun je zelf fietsroutes samenstellen. De app begeleidt je vervolgens via GPS met de route. Wat ik me wel afvraag; doet deze GPS-functie het ook midden in een bos? Het zou jammer zijn als de app je dan in de steek laat.


Bron beeld

Beat the Micro Bead
Wist je dat er regelmatig micro beads in verzorgingsproducten zitten? Dit zijn minuscule bolletjes plastic. De bolletjes komen uiteindelijk in de zee terecht, wat een enorme vervuiling veroorzaakt. Gelukkig is er nu de Beat the Micro Bead app. Met deze app kun je barcodes scannen. Krijg je code rood, dan zitten er micro beads in je verzorgingsproduct. Verder kent deze app weinig functies, maar natuurlijk is het scannen alleen al heel fijn!


Bron beeld

Good & Green Guides
Good & Green Guides is de eerste reisgidsserie die alleen duurzame adresjes (bijvoorbeeld winkels, hotels of restaurants) aanraadt. De app ziet er prachtig uit en je kunt kiezen uit verschillende locaties. Naast adresjes in Londen, geeft de app bijvoorbeeld ook adviezen voor Nederlandse steden zoals Utrecht of Den Haag. Een kleine tegenvaller: de meeste adresjes kun je pas bekijken als je een betaalde versie van de app downloadt. Maar de adressen die ook in de gratis app voorkomen, zijn goed beschreven en voorzien van alle contactinformatie.


Bron beeld

 

Duurzame Energie
Vind jij duurzaamheid maar een beetje zo-zo? Laat je dan overtuigen door Duurzame Energie. De app legt uit wat we verstaan onder duurzaamheid en waarom het zo belangrijk is om duurzaam te leven. Duurzame Energie geeft je een hoop handige en praktische tips. Aan een beetje reclame voor de ASN Bank ontkom je helaas niet. Maar ach… de app is per slot van rekening door deze bank in het leven geroepen. Moet kunnen dus.

Welke app(s) gebruik jij vaak? Ken jij één van deze apps al? Welke app lijkt jou het meest interessant?

Door Linda Bakker