Lifestyle

Laat je niet ompraten!

Soms neem je een beslissing, waarvan je daarna denkt: 'Was dit mijn eigen beslissing, of eigenlijk die van een ander?'. Of je hebt iets gedaan of besloten waar je je eigenlijk niet lekker bij voelde, of je had het liever anders gedaan. Herken je dat? Dan is het misschien zo dat jij je snel laat ompraten, of veel moeite hebt met nee zeggen. Dit artikel gaat over hoe je kunt leren makkelijker 'nee' te zeggen en je niet zo snel meer laat ompraten!

Er zijn natuurlijk verschillende vormen en situaties van 'je om laten praten'. Het vaakst gebeurt dit waarschijnlijk door je ouders, vriendinnen en vriendje. Voor elke situatie dus een speciale aanpak! 

Bron: glamourkills

Ouders
Je ouders zijn waarschijnlijk heel belangrijk voor je, en een grote factor in je leven. Ook als het om beslissingen gaat. Je vraagt ze misschien om advies en bespreekt dingen met hen. Maar het kan ook zijn dat ze jou (ongevraagd) advies geven dat niet overeenkomt met jouw eigen mening of beslissing. Bijvoorbeeld over je (toekomstige) opleiding, je vriendje of vriendinnen, je baantje of je schoolresultaten. Met veel dingen kunnen je ouders jou heel goed helpen met het vormen van je (eigen!) mening of je goed advies geven: ze zijn tenslotte een stuk ouder en hebben al veel meegemaakt. Maar het is belangrijk dat je heel erg goed stil staat bij hetgeen dat JIJ wil, en waar JIJ gelukkig van wordt. Raden ze je bijvoorbeeld aan 'beter voor studie X te gaan, omdat dat beter is voor later' , maar word jij veel gelukkiger van een andere (minder baanzekere) studie? Ga voor je eigen gevoel! Je wordt nooit gelukkig als je niet iets doet waar jij achter staat.

Bij je ouders is het belangrijk om goed te luisteren naar hun adviezen en ideeën, maar wanneer je een heel ander en eigen idee over iets hebt dat ook duidelijk te zeggen. Leg dus uitgebreid en duidelijk uit waarom je een bepaalde keuze wil maken, iets vindt of waarom die ene jongen echt niet zo fout voor je is. Zij begrijpen namelijk soms jouw keuze misschien niet omdat ze van een andere generatie zijn of nog onbekend zijn met bepaalde dingen. Laat je dus niet meteen ompraten in je ouders ideeën, maar leg duidelijk uit waarom jij iets vindt of doet. That's the trick!


Bron: Tumblr

Vriendinnen
Dit is een lastige situatie. Vaak ben je namelijk met een bepaald groepje, dat misschien wel heel erg graag naar iets toe wil of iets vindt, waar jij anders over denkt. Maar het is heel moeilijk om dit duidelijk te maken tegen: zullen ze je raar vinden, teleurgesteld zijn, ineens anders tegen je aankijken? Dit zijn allemaal zaken waar je je misschien druk om maakt of onzeker over bent. En dat is logisch. Maar hoe goede vriendinnen zijn het als je tegen hen niet eerlijk kan zijn? Ze moeten ook jouw mening of standpunt accepteren, iedereen heeft er recht om iets te vinden. 

Stel je bijvoorbeeld voor dat een vriendin of een paar vriendinnen heel graag naar een feestje willen van een jongen 'die ze via via kent'. Als jij je hier niet prettig bij voelt en liever niet gaat, is het heel belangrijk dat tegen hen te zeggen! Het zou namelijk erg vervelend zijn als je tegen je zin naar het feestje gaat, het niet naar je zin hebt en je zo je avond verpest. Ook als het om andere zaken gaat, zoals bijvoorbeeld het zetten van een piercing, liegen tegen je ouders of geld uitgeven aan iets als je dat liever niet doet: wees duidelijk en blijf bij jezelf. Wanneer je zo snel mogelijk eerlijk bent tegen ze zullen ze het niet raar vinden en begrijpen. Althans, als het echte vriendinnen zijn! Worden ze boos, gaan ze je negeren of heel vreemd doen? Dan is het misschien tijd om eens even twee keer na te denken of dit wel de meisjes zijn met wie jij om wil blijven gaan…


Bron: weheartit

Vriendje
Met je vriendje zijn er misschien ook verschillende situaties waarin jij je wat makkelijker zou kunnen laten ompraten. En dan hebben we het over dingen als zoenen, vrijen en dat soort dingen. Omgaan met een jongen, daar verliefd op zijn en samen leuke dingen doen is een geweldig iets. Als een jongen jou helemaal accepteert om hoe je bent is dat nog geweldiger. Dat betekent dus ook dat je je nooit gedwongen moet voelen iets te doen waar je nog niet klaar voor bent of je niet lekker bij voelt. Laat je niet door hem ompraten om met hem naar bed te gaan, bepaalde dingen te doen die je niet wil of je vriendinnen voor hem af te zeggen. Dit soort dingen kun je niet altijd over doen, en kan jullie relatie verpesten. Wanneer hij dus graag iets wil en jij liever niet, praat het dan rustig uit. Leg uit dat jij er nog niet klaar voor bent, of misschien wel helemaal (nog) niet wil. Of dat je ook graag een middag met je vriendinnen doorbrengt. Als het een goede jongen is begrijpt hij dit en probeert hij je niet om te praten. Is hij nog steeds dwingend of begrijpt hij het echt niet? Dan is dit misschien niet de goede jongen voor jou.

Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft, hoe cliché het misschien ook klinkt. De persoon die het belangrijkste is in jouw leven en waar je het mee eens moet zijn, ben jij zelf. Als je beslissingen maakt die anderen liever zouden zien, je om laat praten om bepaalde dingen te doen of juist niet te doen, krijg je daar later een naar gevoel over. Je bent niet eerlijk geweest tegen jezelf. Op sommige momenten is het misschien heel eng en onzeker om 'nee' te zeggen of iets anders te vinden dan een ander, maar uiteindelijk word jij daar een sterker, zelfstandiger en zelfverzekerder persoon door. You go girl!

Laten jullie je (te) vaak ompraten, of zou je vaker nee moeten zeggen?