Lifestyle

Tips om je huisdieren te verlossen van de zomerhitte!

Op warme dagen is het soms niet uit te houden. De temperaturen stijgen, het is broeierig warm, benauwd, en je zweet jezelf de pan uit. Voor jouw huisdier(en) is dit niet anders, ook zij hebben last van de hitte! Omdat je veel van je hond, kat of konijn houdt wil je ook bij hen voor wat verkoeling zorgen. Wij hebben tips verzameld om je daarbij te helpen!

Het is belangrijk om in de zomer ook goed te letten op de verkoeling van je huisdier. Met onze tips houd je je zachte beste vriend lekker koel!


Bron: suupahsweet

#1
Zorg ervoor dat je huisdier gehydrateerd blijft. Warme temperaturen en veel zon drogen namelijk niet alleen jou uit, maar ook je dier. Zorg er dus voor dat de drinkbak heel de dag wordt aangevuld en nooit leeg staat. Zet er ook een buiten neer als jullie veel tijd in de tuin doorbrengen. 

#2
Probeer je hond wat vroeger in de ochtend of wat later op de avond uit te laten. Op deze momenten is het nog een stuk koeler buiten, wat minder risico voor oververhitting betekent. 

#3
Als je je hond graag mee wil nemen naar buiten, ga dan naar het strand of naar een meer. Zo krijgen jij en je hond toch lekker wat beweging en is de verkoeling meteen aanwezig! Daarnaast ben je ook nog eens heerlijk met je hond bezig en werk je aan jullie band. Win-win-win!


Bron: weheartit

#4
Oké, katten zijn niet bepaald dol op water. Voor hen zullen we dus met iets anders moeten komen ter verkoeling. Een makkelijke manier is om een handdoek of andere doek vochtig te maken met koud water, en je kat daar rustig mee te deppen of aaien. Of je kunt de koele doek ergens neerleggen zodat je kat erop kan gaan liggen. Ook kun je een kartonnen doos nemen en daar een luchtig doekje in leggen, dan heeft je kat een lekker koel plekje om te chillen!

#5
Dat badje waar jij als kleine babyspruit zo graag in speelde, is ook ideaal voor je hond! Vul het met een laag koel water en je hond heeft de perfecte spot om verkoeling te zoeken.

Het is dus belangrijk goed op je huisdier te letten en uit te kijken naar signalen van oververhitting of zelfs een zonnesteek. Warmtestress bij dieren is te herkennen aan zwaar hijgen, een hoge hartslag, glazige ogen, een dieprode of zelfs paarsige kleur tong, overgeven, lusteloosheid en wankelen. 


Bron: ivanasan

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar als je merkt dat jouw dier het moeilijk heeft met ademen of gedesoriënteerd lijkt nadat jullie lekker buiten hebben gelopen of gespeeld breng hem dan zo snel mogelijk naar binnen. Je kunt je huisdier helpen met verkoelen door de volgende stappen uit te voeren:

# Water
Nadat je je dier zo snel mogelijk naar binnen of naar een plek in de schaduw hebt gebracht spoel je wat koud water over hem/haar heen. Pas wel op dat het water niet té koud is, dat is niet prettig voor het beestje.

# IJs
Zorg voor koelelementen of ijs. Draai er een handdoek of theedoek omheen om het niet direct op de huid te leggen, en koel je dier op zijn hoofd, in zijn nek en op de borst. 

# Vocht
Laat je dier kleine slokjes water drinken. Doe het water op een bord of in een kommetje of laat je huisdier likken aan ijsblokjes. 

Vertoont je huisdier hierna nog steeds tekenen van oververhitting? Breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts!

Happy summer voor jou en je huisdier!

Doe jij al dingen om je huisdier verkoeling te bieden?

Bron: Petsugar