Lifestyle

Zo word jij een ware stof-queen: 13x info & tips!

Stof, arrgh! Het ligt óveral en heb je het gisteren nog gestofd, maar twee dagen later zie je het overal weer liggen! Misschien moet je van je moeder weleens helpen met de woonkamer stoffen of woon je op jezelf en komt het sowieso op jou neer. Hoe dan ook, er zijn verschillende manieren om het te doen en de één is effectiever dan de ander. Girlscene geeft info & tips zodat jij een ware Stof-Queen wordt en het huis dagen stofvrij blijft!

1. Ken je vijand
Stof is niet een van de leukste dingen in het leven. Deze microscopische deeltjes bestaan uit talloze dingen, maar bestaat voornamelijk uit dode huidcellen (ja echt!) die jij en je huisgenoten heel de dag verliezen. Voeg daar pollen, dierlijke schilfertjes, ontbindende insecten, huisstofmijt en de uitwerpselen daarvan aan toe en je hebt een heerlijke mix waaruit stof bestaat.

2. Maak het jezelf makkelijk
Laten we eerlijk zijn: schoonmaken is niet bepaald je favoriete bezigheid. Maak het jezelf dus gemakkelijk door in elke kamer een stofdoek neer te leggen, zodat het weinig werk kost ‘even snel’ iets af te stoffen. Zorg dat je dan wel microvezeldoekjes gebruikt, deze werken beter dan gewone doeken! 


Bron: 123rf

3. Schaam je niet
Iedereen heeft te maken met stof, dus je bent echt niet ‘vies’ als jouw huis toevallig erg stoffig is. Het kan aan de ruimte liggen: oudere huizen hebben vaak meer last van stof dan nieuwe, bijvoorbeeld. Je kunt zoveel mogelijk doen om stof te voorkomen door ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden, je keuken schoon te houden en de afzuigkap en airconditioning regelmatig schoon te maken.

4. Gebruik water
Het werkt goed als je meubels afstoft met een doekje die héél licht nat is gemaakt, dus dat het puur een beetje vochtig aanvoelt. Zo hecht het stof zich beter aan de doek een gaat het niet dwarrelen. Hier geldt ook weer: microvezeldoekjes!

5. Begin hoog
Het zou toch extreem zonde zijn als je eerst de vloer schoonmaakt en dan pas bovenop de kast gaat poetsen? Al het stof en de viezigheid komt zo weer op de vloer terecht! Begin dus met het stoffen van de meubels die het hoogst zijn, en werk omlaag.

6. Neem een mat
Tachtig procent van de viezigheid in een gemiddeld huid komt van onze schoenen! En dan natuurlijk wat er allemaal onder onze zolen zit. Jep, zelfs onder die mooie pumps zit viezigheid! Zorg dus dat er een mat bij de deur ligt en veeg je schoenen goed af voordat je verder loopt. Nog beter: doe je schoenen uit op de mat.

Bron: Pinterest

7. Regel een date
Helaas, hiermee bedoelen we niet dat je een ‘date’ regelt die het vuile werk voor jou opknapt. Nope! Plan een wekelijkse date met je stofdoek, en stof de meubels en electronica. Doe dit maandelijks bij je plafond, ramen (en alles eromheen), kastjes en boekenplanken.

8. Vergeet de stoffen niet!
Dingen in je huis die van stof zijn, zoals gordijnen, moeten eigenlijk om een bepaalde tijd naar de stomerij. Probeer tussendoor je gordijnen soms voorzichtig(!) te stofzuigen op de laagste stand. Je matras kun je stofvrij houden door er een allergievrije hoes omheen te doen.

9. Wees creatief
Sommige dingen die je toch al in huis hebt kunnen je helpen met stoffen! Een paar voorbeelden zijn: (verf-) kwasten voor moeilijk te bereiken hoekjes en een oude sok die je om je hand kan doen en als stoffer gebruikt voor bijvoorbeeld de lamellen voor het raam.

10. Take it slow
Even heel snel met een doekje door de kamer gaan is – helaas – niet zo’n goed idee. Het zorgt ervoor dat het stof opwaait en even later weer neerdwarrelt, waardoor je werk voor niets geweest is! Ga dus langzaam te werk, maar geen snelle bewegingen en draai het doekje om wanneer de ene kant al vrij veel stof bevat. En denk eraan: schud je doekje buiten uit, niet binnen!


Bron: domesticspace

11. Pak alles mee
Alles in je huis moet gestoft worden. Zelfs dus de gordijnen, beddengoed, kussens en matras verdienen je aandacht van tijd tot tijd. Was beddengoed op minimaal 60 graden: op die temperatuur worden bacteriën en huisstofmijten gedood. Vergeet ook de vloer niet! Als je alles gehad hebt is het heel belangrijk de vloer ook goed te zuigen en dweilen.

12. Gebruik de juiste tools
Stofdoekjes zijn geweldig voor het algemene gebruik van al je meubels. Gebruik een stofzuiger of een Swiffertje voor plekken die moeilijk bereikbaar zijn of speciale aandacht nodig hebben. Gebruik geen stoffers met veren, deze vegen het stof meer in het rond dan dat ze het echt opnemen, hoe leuk en schattig ze er misschien ook uitzien!

13. Let op stofnesten
Yak, niet lekker, deze stofnesten. Ze ontstaan vaak op plekken waar geen licht komt (en ook geen stofzuiger). Statische elektriciteit en vezeltjes zoals stof en haar hopen zich op en vormen een stofnest. Regelmatig stoffen, zuigen en dweilen kan voorkomen dat deze nesten zich bijvoorbeeld onder je bed vormen, maar dat werkt alleen als je ook echt alle plekken meeneemt in je rondje (dus niet: ‘Oh maar onder mijn bed kijk ik toch nooit, dus daar hoef ik niet te stoffen!’). Dus: stof óók onder je bed, de kast, bank en andere verstopte plekken!

Succes stof-queen!

Bron: the Nest

Moet jij vaak helpen in het huishouden of woon je al op jezelf? En stof je dan vaak?