Lifestyle

Hoe word ik helemaal Zen? 10 Tips!

‘Zen’ worden is superfijn! Als je zen bent kun je je namelijk goed concentreren, voel je je rustig, heb je alles onder controle en kijk je positief tegen het leven aan! Het is dus dé manier om te ontstressen en alles lekker overzichtelijk te krijgen. Ben je nou niet zo spiritueel aangelegd, dan is dit artikel toch handig voor je en staan er ook voor jou nuttige tips in! 

Wat zen precies is, is moeilijk te omschrijven. Het is eigenlijk voor iedereen anders en heel persoonlijk. Officieel is zen een vorm van het Boeddhisme wat de nadruk legt op meditatie. Hierdoor zou je meer inzicht in jezelf krijgen en zo ‘vrijer’ kunnen leven.

Oké, het belangrijkste op weg naar zen worden is dus mediteren. Wij denken dat er ook meer dingen in het leven zijn die ervoor kunnen zorgen dat je meer zen wordt, dus bij deze onze tips om helemaal zen te worden!

Bron: spark

#1: Mediteer.
Deze tip kan natuurlijk niet ontbreken als we het over 'zen worden' hebben. Ga in kleermakerszit op een kussen zitten, het liefst voor een witte muur. Dit zorgt ervoor dat je aandacht niet zo snel zal afdwalen. Het gaat er om dat je je volledig concentreert op je ademhaling, je mag deze zelfs tellen als je wil, terwijl je zo stil en geconcentreerd mogelijk blijft zitten. Maak je hoofd helemaal leeg, en probeer dit zo te houden voor minimaal tien minuten. Schijnbaar doet dit wonderen voor je als je dit een paar keer per week doet. Je zou er rustiger en minder gestresst door worden en dingen helderder kunnen zien!  

#2: Maak een mindmap.
Het is tijd om orde te scheppen in de chaos in je hoofd! Belangrijk is om eerst eens even goed op een rijtje te hebben wat je allemaal bezighoudt en waarom je soms gestresst bent. Dit ga je doen met een mindmap. Pak een aantal vellen en schrijf op ieder vel in het midden een vraag, zoals bijvoorbeeld : ‘Wat moet ik allemaal nog doen?’, ‘Wat wil ik dit jaar bereiken?’, of ‘Waarom voel ik me gestrest?’. Schrijf mogelijke antwoorden en alle dingen die in je opkomen op. Je zult zien dat door alles op papier te zetten je meer orde krijgt in je hoofd en praktischer met dingen om kunt gaan!

#3: Werk zaken weg.
Vat de koe bij de horens en begin met zaken weg te werken. Waar zit je al een tijdje tegen aan te hikken? Tegen welke dingen zie je het meest op om te doen? Waarschijnlijk heb je géén zin om aan sommige dingen te beginnen, maar je zult merken dat het zó oplucht als je het eenmaal gedaan hebt! Het is een last van je schouders en je bent trots op jezelf, als dat niet ontstressend werkt!

#4: Ontspan.
Je hebt nu een goed beeld van wat er allemaal speelt in je leven én je hebt al dingen weggewerkt! Wees hier blij mee, trots op, en zie het als een stap in de goede richting. Als het goed is kun je al veel meer ademhalen en ontspannen. Ontspan ook door inspanning: ga een eind (hard-)lopen, fietsen, of zwemmen en neem daarna een heerlijk bad! Ontspanning en ‘zen’-ness ten top!


Bron: Flickr

#5: Accepteer jezelf.
Je hebt vast allerlei dingen aan te merken op jezelf. Je haar zit stom, je wordt te snel boos, zou wel wat actiever willen zijn, en ga zo maar door. Stop daarmee! Je kunt nooit helemaal zen worden als je jezelf niet accepteert zoals je bent. Je bent helemaal goed zoals je bent, iedereen heeft imperfecties! Accepteer jezelf dus helemaal zoals je bent, en besef dat dat helemaal goed is en dat je leuk bent!

#6: Leef in het moment.
Onze levens worden steeds drukker, voller en er zijn altijd dingen die we nog ‘moeten’ doen. We verliezen de waarde van het moment zelf daarbij uit het oog! En dat is juist zo zonde, want zo beseffen we niet op het moment zelf hoe leuk, bijzonder of grappig iets is. Als je een stressmoment hebt en je druk maakt om dingen die nog komen, haal dan eens een paar keer diep adem met je ogen dicht. Laat je gedachten gaan en concentreer je op wat er om je heen gebeurt: de vogels die fluiten, mensen die kletsen op een terras, of zelfs het ruisen van je laptop. Niet ieder moment voldoet misschien helemaal aan je verwachtingen of hoe je iets het liefst zou zien, maar probeer te accepteren dat dat zo is, te leven in het hier en nu en alles in je op te nemen. Dat is pas zen!

#7: Wees geduldig.
Er is niets meer zen dan leven met geduld. Het lijkt misschien écht onmogelijk als je van jezelf een ongeduldig typje bent dat het liefst nergens op wacht! Maar wie geduldiger is leeft met minder stress en laat zich niet zo snel van slag brengen.

#8: Stop met haasten.
Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig altijd haast heeft. We haasten omdat we weinig tijd hebben, we hebben weinig tijd omdat we veel dingen moeten doen, of wíllen doen: we jagen onszelf de dag door. Probeer soms eens even helemaal niets te doen. Een paar minuten zitten en gewoon voor je uitkijken. Hoe voelt dat? Probeer jezelf eens minder strak in te plannen zodat je meer tijd hebt en neemt voor dingen en zo meer zen door het leven kan gaan.

#9: Ruim op.
Je kunt natuurlijk nooit helemaal zen worden als het om je heen een rotzooi is. Ruim dus eens lekker op! Gooi weg wat niet meer nodig is (en dat is véél meer dan je denkt), haal de bezem door je kledingkast (je kunt het verkopen op marktplaats/ruilen met vriendinnen/aan een goed doel geven), ruim zelfs je computer op en maak je kamer of huis eens grondig schoon. Je zult merken dat je je meteen een stuk rustiger voelt als je omgeving dat ook is! 


Bron: inmediaterelief

#10: Maak een Happy-list.
Maak elke week eens een lijstje met daarop dingen waar je blij van wordt en waar je dankbaar voor bent. Niets maakt jou meer zen dan een gevoel van geluk. Door op te schrijven wat je allemaal fijn vindt, wie en waarvoor je dankbaar bent, ben je je veel meer bewust van alle mooie dingen in je leven! En een gelukkig, dankbaar en rustig gevoel is helemaal zen!

Bronnen: Sochicken, Wikipedia, Mediterendoejezo

Bedankt Laura voor de tip voor dit artikel!

Ben jij al helemaal zen, of wat doe jij om je meer zen te voelen?