Lifestyle

How to: dekens en kussens wassen

Elke nacht nestelen we ons lekker in ons bed, met het fijne zachte kussen en heerlijke deken. Vooral als je net schoon beddengoed erop hebt liggen kun je daar zo van genieten! Maar waar we niet altijd bij stil staan is dat het deken en het kussen zelf bársten van de bacteriën. Denk eens aan alle dode huidcellen, stof, huismijt (en de uitwerpselen ervan, EHW!) die zich over de maanden of zelfs jaren heen in jouw lekkere kussen en deken genesteld hebben. Tijd om hier iets aan te doen dus!

Het is een fabeltje dat je voor het wassen van je kussens en dekens helemaal naar de stomerij moet. Het kan namelijk makkelijk thuis! Wij vertellen je precies hoe je dit het beste kunt doen.

 
Bron

Kussens
Oké, een kussensloop, of zelfs twee, doet al veel werk voor je. Toch is het heel belangrijk om van tijd tot tijd je kussens eens grondig schoon te maken. Een kussen verzamelt namelijk zoveel zweet, huidcellen en stof dat het écht wel een wasbeurtje kan gebruiken. Probeer dit minstens elk half jaar een keer te doen. Dit wassen kan gewoon in de wasmachine, maar ook met de hand natuurlijk. 

Wasmachine
Gebruik een mild wasmiddel en voeg daar een paar drupjes bleek aan toe. Als je kussen gekleurd is kun je dit beter niet doen. Gebruik ook een beetje wasverzachter (dit kun je in en apart bakje bovenin de wasmachine doen). Kies nu het programma. Lees even goed op het kussen wat het wasvoorschrift is, en hou je daar aan. Ben je allergisch? Kies dan het liefst voor 60 graden: dit doodt bacteriën en huisstofmijt. Voeg aan het eind van het programma nog een extra spoelbeurt toe om er zeker van te zijn dat alle zeepresten uit het kussen zijn. Laat de wasmachine ook een keer extra centrifugeren om het kussen zo droog mogelijk uit de machine te laten komen. 

Met de hand
Vul de badkuip of wastafel met lauwwarm water, wasmiddel en een paar drupjes bleek (ook hier weer: geen bleek als je kussen gekleurd is). Doe je kussen(s) in het water en laat het een half uurtje intrekken. Na het half uur kun je de kussens gaan wassen: zorg dat je in elk stuk goed knijpt en rolt zodat je alles gehad hebt! Daarna kun je je kussen gaan uitspoelen. Dit moet minstens twee of zelfs drie keer om er zeker van te zijn dat alle zeepresten uitgespoeld zijn. Laat het kussen daarna een half uur op een plat oppervlak liggen om alvast wat vocht weg te laten lopen.

Drogen
Je droogt je kussens in de droger. Stop ze er in en doe er een of twee tennisballen bij. Dit zorgt ervoor dat je kussen telkens wordt 'opgeschud' en het er weer vol en donzig uitkomt. Het kan zijn dat de binnenkant nog niet helemaal droog is na één droogcyclus, dus herhaal het dan nog een keer. Heb je geen droger? Zorg dan dat je kussen liggend opdroogt, zo voorkom je dat alle dons naar één kant zakt of ophoopt. 


Bron

Dekens
Een deken wassen is vaak een wat moeilijker verhaal, het past namelijk soms niet helemaal in de wasmachine! Dus afhankelijk van de grootte van je dekbed en het soort dekbed (dons of synthetisch) kun je het wel of niet in de wasmachine wassen. Anyway: 

Wasmachine
Controleer natuurlijk goed de wasvoorschriften voordat je je deken in de wasmachine gooit. Wollen dekens kunnen namelijk beter niet in de wasmachine! Gebruik ook hier een mild wasmiddel en wat bleekmiddel, en was de dekens op een rustig programma. Kies ook hier voor een extra spoel- en centrifugeerronde! 

Met de hand
Laat het deken eerst inweken in lauwwarm water. Zorg er bij wol voor dat je het wasmiddel pas later toevoegt! Dit is beter voor de vezels. Na een half uur was je de deken grondig en spoel je het twee of drie keer, in koud water. 

Drogen
Droog een donzen dekbed op dezelfde manier als een kussen: met tennisballen in de droger. Zorg ervoor dat hij echt droog is, anders kun je een muffe lucht krijgen en dat wil je niet! Een andere manier is de deken te laten drogen door de lucht. Hang hem aan de waslijn of over twee waslijnen, dat gaat nog sneller. Dit moet met een wollen deken sowieso! 

Succes!

Bronnen: thenest, was-tips

Wassen jullie je kussens en dekens vaak genoeg?