Health

De 10 grootste fitnessfouten

Als jij denkt dat je met die twintig minuten op de crosstrainer daadwerkelijk 250 calorieën hebt verbrand zoals het apparaat aangeeft, of je door te trainen met gewichten er als Arnold Schwarzenegger uit komt te zien, is dit artikel perfect voor jou! Een aantal top personal trainers hebben namelijk hun mening gegeven over alle fitnesshypes van dit moment en de tien fouten op een rij gezet die jij weleens zou kunnen maken tijdens je workout. 

#1: Je sport niet te intensief omdat je bang bent dat je er superhongerig door wordt, en dan meer zult eten.
Het tegengestelde is namelijk waar. Door te sporten wordt je eetlust juist vaak onderdrukt! Ook zorgen regelmatige tripjes naar je sportschool ervoor dat je je beter aan je eetpatroon houdt. Natuurlijk kunnen intensieve trainingen je eetlust opwekken, maar dat is omdat je lichaam een enorme hoeveelheid calorieën aan het verbranden is en het voedingsstoffen nodig heeft om dit aan te vullen. Maar weinig fanatiekelingen onder ons trainen zó hard op reguliere basis. Dus als je continu het gevoel hebt dat je honger hebt, don't blame the gym. Het ligt aan je dieet. Als je namelijk niet alle (of genoeg) voedingsstoffen binnenkrijgt laat je lichaam je dat weten in de vorm van honger. 


Bron: healthy-succes

#2: Je traint 's ochtends op een lege maag om zo meer calorieën te verbranden.
Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat sporten later op de dag kan helpen meer calorieën te verbranden, omdat je kracht en lichaamstemperatuur op dat moment pieken. Op die manier kun je harder en intensiever trainen en zo meer calorieën verbranden! Ook heb je meer energie omdat je al gegeten hebt. Uiteindelijk is het natuurlijk persoonlijke voorkeur: sommigen houden ervan vroeg in de ochtend te sporten, anderen juist weer later op de avond. Probeer als je 's ochtends gaat sporten een half uur van tevoren iets kleins te eten, zoals een banaan. Net als een auto heeft ook je lichaam brandstof nodig om optimaal te kunnen presteren. 

#3: Door zoveel mogelijk crunches te doen krijg ik uiteindelijk een platte buik.
Buikspieroefeningen alleen geven je geen platte buik. Als je echt wil trainen voor een gespierd middenrif en buik, moet je namelijk niet alleen je 'centrale' buikspieren trainen maar ook de lage- en zijbuikspieren en je spieren in je onderrug. Maar zelfs dan kun je trainen wat je wil: als er een laagje vet over je buik zit zie je er nooit wat van! Zaak is dus eerst dit weg te werken. Dit kun je bereiken door goed en gezond te eten en een aantal keer per week cardiotraining te doen. 

#4: Je sport minstens twee uur aan een stuk om zoveel mogelijk uit je workout te halen.
Het gaat er niet om hoe láng je sport, maar hoe effectief je te werk gaat. Dus bij deze heb je toestemming om minder lang in de sportschool te blijven! Maar dan moet je het wel waarmaken op het moment dat je er bent. Een uur lang op de crosstrainer staan als een zombie is namelijk veel minder effectief dan twintig minuten gefocuste training met hoge intensiteit. Bonus: door te trainen op een hoger intensiteitsniveau blijf je na je workout langer calorieën verbranden. 


Bron: ninatequila

#5: Je hebt een vaste routine.
Helaas: wat werkt, werkt alleen voor een bepaalde tijd. Als je te lang vasthoudt aan een bepaalde routine raakt je lichaam hieraan gewend en werkt het niet meer. Om resultaat te blijven zien moet je je lichaam dus continu uitdagen met wisselende workouts. De veranderingen hoeven niet heel groot te zijn, denk een beetje creatief. Wissel squats af met lunges en gebruik eens gewichten erbij. Of probeer in plaats van een half uur op de loopband eens tien minuten loopband, tien minuten roeien en tien minuten op de fiets. Challenge yourself!

 

#6: Je blijft fit door drie keer per week een half uur te sporten. 
Er is een groot verschil tussen actief zijn en fit zijn. Drie keer per week een half uur is het minimum om je actief te houden, wat betekent dat je hiermee eigenlijk alleen de negatieve effecten vermijdt van een 'zittend' leven. Fit zijn kost meer werk: vier of vijf keer per week een zweetsessie is toch wel waar je aan moet denken! 

#7: Je houdt vast aan cardio (en vermijdt gewichten) omdat je niet te opgepompt wil worden. 
Tuurlijk, je kúnt echt dikke spieren krijgen van gewichten, maar alleen als je héél specifiek traint om spiermassa te creëren. Het is dus helemaal aan jezelf. Zelfs het gewicht waar je mee traint hoeft niets te betekenen voor je spiermassa! Hoe groot jouw spieren zijn of kunnen worden hangt namelijk af van drie factoren: je genen, je sexe (mannen hebben veel meer aanleg om grotere spieren te krijgen) en het type van je training. In het algemeen is het zo dat als je lichte gewichten gebruikt (tussen 1,5 en 4 kg) en meer herhalingen doet (bijvoorbeeld twee of drie keer sets van vijftien herhalingen) krijg je slankere spieren. Verhoog je het gewicht en doe je langzame en minder herhalingen, creëer je spiermassa.

#8: Je denkt dat je training alleen werkt als je spierpijn hebt. 
Wat pijn in de beginstadia van je workout routine is normaal, omdat je spieren zich aan moeten passen aan je nieuwe activiteiten. Het betekent dat je je lichaam uitdaagt, wat resultaat oplevert! Maar altijd spierpijn hebben na een training betekent niet dat je workout goed is. Het betekent dat je lichaam zich niet herstelt. En dat is juist superbelangrijk om sterker te worden! Geef je spieren dus ook wel eens een dagje rust tussendoor.

Bron: fotballfrue

#9: Je gaat van de crosstrainer af als je je calorieën-doel hebt behaald. 
Sorry dat we het moeten zeggen, maar de berekeningen van de meeste fitnessapparaten kloppen niet helemaal. Ze laten vaak zien wat je graag wil zien. Gebruik de gegevens dus als referentie, maar hou in je achterhoofd dat deze getallen niet betrouwbaar zijn. Doe je eigen berekeningen! Dat kan bijvoorbeeld op deze website. Je zou het daarna kunnen vergelijken met de gegevens die het apparaat in kwestie aangeeft, om te zien hoe betrouwbaar het is! 

#10: Je bent jaloers op sterren die er allemaal geweldig uitzien zonder enige moeite. 
Volgens de experts, die met verschillende sterren gewerkt hebben, werken de meeste celebs heel hard voor hun killer bodies. De meeste zelfs met een personal trainer en voedingscoach. Dus stop met jaloers kijken naar superstrakke sterren. Kijk naar jezelf en je eigen eet- en trainpatroon. Onthoud dat het voor jou niet je werk is om er perfect uit te zien, zoals voor celebs, en je ook niet dezelfde portemonnee hebt om al die hulp te betalen.

Bron: thenest

Maakte jij een van deze 'fitnessfouten', en hoe ziet jouw workout er uit?