Lifestyle

Hoe om te gaan met iemand die je niet mag?

Het overkomt iedereen wel een keer: je mag iemand niet, maar toch zult je met degene moeten omgaan. Of het nou om een familielid, een groepsgenootje of een collega gaat. Misschien is er iets gebeurd waardoor jullie elkaar niet mogen of jullie zijn gewoon te verschillend. Helaas zul je die persoon veel vaker moeten zien. Girlscene geeft tips over hoe je het beste om kunt gaan met iemand die je niet mag.


Bron

Houd afstand
Je moet door omstandigheden (werk, school, familie) met iemand omgaan waar je het niet goed mee kunt vinden. Het beste is om afstand te houden van degene, zodat jullie je zo min mogelijk aan elkaar kunnen ergeren. Je kunt de situatie dan beter relativeren en daardoor heb je meer controle over je reacties tegenover de betreffende persoon. 

Sta erboven
Probeer jij afstand te houden, maar zoekt degene jou op? Probeer er dan boven te blijven staan. Soms willen mensen testen hoe ver ze kunnen gaan en de kunst is dan om rustig te blijven. Ga niet mee in de kinderachtige spelletjes van de ander, maar gedraag je volwassen. Na verloop van tijd merkt degene dat het niet bij jou werkt en zal hij of zij ermee ophouden. 

Probeer elkaar beter te leren kennen
Wat is de reden dat jullie elkaar niet mogen? Soms heb je al een mening over iemand, terwijl je degene eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Met een beetje moeite kun je degene beter leren kennen en kom je erachter dat die persoon helemaal zo stom nog niet is. 

Blijf aardig
Het is soms moeilijk om aardig te blijven tegen iemand die je niet mag. Probeer het wel. Denk maar aan het gezegde 'What goes around, comes around'. Laat je niet verleiden tot kattige opmerkingen, maar blijf aardig. Misschien verandert de attitude van degene die je niet mag en heel misschien komen jullie erachter dat jullie elkaar toch wel aardiger vinden dan gedacht. 


Bron

Kritiek? Praat in de ik-vorm
Het kan zijn dat degene die je niet mag echt te ver gaat en dat je er wat van wil zeggen. Dat mag, maar probeer in de ik-vorm te praten als je met die persoon gaat praten. Begin niet met ''Jij zeurt de hele dag door'', maar met ''Ik vind het vervelend dat…''.

Ben jij degene die kritiek krijgt?
Het is natuurlijk ook mogelijk dat jij degene bent die kritiek krijgt van degene die je niet mag. Hoe moeilijk dat soms ook is, reageer volwassen. Het is namelijk moeilijk om boos te worden op iemand die reageert met ''Ik begrijp dat het frustrerend is voor jou'' of ''Je hebt gelijk, ik zal mijn bureau wat netter houden''.

Think positive
Als je aan iemand denkt die je niet mag, komen er waarschijnlijk alleen negatieve gedachten naar boven. Probeer die negatieve gedachten eens in positieve gedachten om te zetten. Soms zitten de emoties zo diep, dat je geen positief ding meer in die persoon kan zien. Probeer negatieve gedachten op te merken en te verdrijven. 


Bron

Houd je emoties in de gaten
Houd je emoties in de gaten als je met de persoon te maken hebt. Als je merkt dat je boos of gefrustreerd raakt, tel dan even tot tien of adem even diep in en uit. Misschien is het beter als je dan even de kamer uitgaat of vraagt om later terug te komen op het onderwerp (als jullie in gesprek zijn). Zo voorkom je ruzie en dat de situatie escaleert. 

Houd het voor jezelf
Tot slot: houd het voor jezelf dat je iemand niet mag. Het is verleidelijk om dit met iemand te delen, omdat je wilt weten of je de enige bent die degene niet aardig vindt. Toch is het verstandiger om dit niet te doen. Vooral als het om een collega gaat, je komt dan onprofessioneel en onbetrouwbaar over. Niet doen dus.


Bron

Heb jij iemand die je niet mag, maar waar je toch mee om moet gaan? Hoe ga je daar mee om?