Lifestyle

Top 10 Shopsmoesjes

Heb jij ook wel eens last van dat duiveltje op je schouder? Je weet wel die gemene die jouw verstandige kant wijsmaakt dat je écht niet zonder dat kledingstuk kunt of dat je het níet kunt laten liggen omdat het in de uitverkoop is? Wij hebben de Top 10 shopsmoesjes op een rij gezet met daarbij tips hoe je deze excuses de baas kan zijn!

Smoes #1: “Maar het is in de uitverkoop”
Ook wel: ‘Het is écht goedkoop’, ‘Het is maar €12,-‘ of ‘het is echt een goede deal’.
Oh, de aantrekkingskracht van de uitverkoop! Verkopers snappen zo goed dat mensen goede deals willen dat daaruit hele websites zijn ontstaan die korting op van alles en nog wat bieden. Winkeliers doen zelfs soms alsof prijzen zijn verlaagd door er twee op de prijskaartjes te zetten. Om deze smoes de baas te zijn heb je een ijzeren geest nodig! Probeer de ‘echte’ prijs te negeren en uit te gaan van de aangeboden prijs. Je enige overwegingen zouden moeten zijn of je het echt nodig hebt en of de prijs in je budget past. Zelfs producten met grote kortingen kunnen namelijk grote uitgaven zijn!


Bron: chanelandgucciqueen

Smoes #2: “Maar ik heb zo hard gewerkt/gestudeerd, ik verdien het”
We werken of leren allemaal (tenzij je dit niet hoeft omdat je superrijk geboren bent of de loterij hebt gewonnen). Het is echt niet zo dat je dit zelf verdiende geld niet zou mogen gebruiken om te genieten van het leven. Doe dat juist! Het is alleen dat ‘hard werken of leren’ geen excuus is om geld uit te geven. Let dus bij elke (bijna-) uitgave op of je dit echt koopt omdat je het nodig hebt, of omdat je het doet om jezelf te troosten of belonen. Wat natuurlijk ook wel eens mag, maar probeer er op zijn minst bij stil te staan!

Smoes #3: “Maar ik krijg binnenkort loonsverhoging/vakantiegeld”
Dit is eigenlijk een overtuigendere versie van smoes #2. In dit excuus ligt de belofte van geld verborgen, of dat nou vakantiegeld, loonsverhoging of het salaris voor een nieuwe baan is. En het is al zeker dat je het krijgt, toch? Of in ieder geval 90%… Het ergste na geld uitgeven dat je niet hebt is geld uitgeven dat je nóg niet hebt. Maar eigenlijk is het natuurlijk hetzelfde! Het leven is onvoorspelbaar, er kan nog van alles gebeuren. Dus geef nog niets uit voordat het op je rekening staat! Totdat dat zo is heb je dat geld simpelweg niet.

Smoes #4: “Maar het is de nieuwe Zomer/Winter collectie”
We houden van het veranderen van de seizoenen, zo blijft het leven interessant! Maar de verschillende seizoenen zijn geen excuus om geld uit te geven, hoeveel reclame er ook tegenaan gegooid wordt om je te overtuigen dat je die nieuwe wollen trui deze winter écht nodig hebt. Je hebt waarschijnlijk al heel veel bruikbaars in je kast hangen, zo niet alles. Denk eraan wat het nieuwe seizoen je biedt wat geen (of weinig) geld kost: frisse lucht, seizoensfruit- en groenten, prachtig gekleurde bomen of bloemen die uitkomen.


Bron: jaryoman

Smoes #5: “Maar het zou kunnen dat ik ga bergbeklimmen/die ene opening in Parijs ooit ga meemaken”
Koop kleding in voor het leven dat je leidt, niet voor het leven dat je zou willen leiden. Soms kopen we namelijk dingen die voor een bepaalde levensstijl staan. Je hoeft deze drang niet helemaal te negeren, onderzoek het juist. De aankopen waar je naar verlangt kunnen je iets vertellen! Bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar meer avontuur, cultuur of sociale contacten in je leven. Ga voor die veranderingen, haal de spullen later (als je ze dan écht nodig hebt).

Smoes #6: “Maar iedereen koopt iets’’
Je herkent het vast wel: een vriendin (of jij zelf) die iets koopt omdat de shopping partner in crime(s) ook iets koopt. Onderschat de invloed die anderen over je uitgavenpatroon kunnen hebben niet! En dat hoeft niet eens te zijn op het moment dat je met hen aan het shoppen bent. Het kan ook de invloed zijn die klasgenoten of collega’s hebben die bijvoorbeeld winterkleding kopen, gaan reizen of een andere levensstijl hebben. Probeer hier niet voor te vallen: wat belangrijk is, is jij en je budget.

Smoes #7: “Maar het is mijn/zijn/mijn nichtje’s verjaardag”
Of een andere feestelijke gelegenheid natuurlijk, er is altijd wel wat te bedenken! Speciale gelegenheden zijn een van de leukste dingen in het leven, maar het verlangen naar de ‘perfecte outfit’ kan verbloemen wat belangrijker is: de mensen zelf, jouw band met hen en de reden van de gelegenheid. Wat nog steeds de leidraad moet zijn voor al je uitgaven is, je raad het al: je budget. Maak eventueel een budgetplan voor speciale gelegenheden door het jaar heen en hou hieraan vast. Wees creatief in hoe je kleding en accessoires kunt hergebruiken (of leen een keer wat van een vriendin!). Op Girlscene staan genoeg DIY’s om je outfit op te pimpen!


Smoes #8: “Maar ik kan het terugbrengen”
Dit staat ook hoog op de lijst van sneaky excuses! Als je eenmaal thuiskomt met je nieuw gekochte item kun je er aan gehecht raken. De redenen om het terug te brengen sijpelen weg of je komt er niet meer aan toe. Probeer ook niet zo sneaky te zijn iets te kopen, te dragen en dan weer terug te brengen: dit is natuurlijk niet netjes. Dus bewaar ‘terugbrengperikelen’ voor als iets echt te klein of kapot is, en niet voor als je je bedenkt. De kans is namelijk aanwezig dat als je het eenmaal hebt, je het houdt.


Bron: imfancy

Smoes #9 “Maar ik ben zo goed bezig de laatste tijd”
Gefeliciteerd en petje af als je je goed aan je budget hebt gehouden en op je aankopen hebt gelet! Maar het zou toch zonde zijn als dit allemaal voor niks geweest is door een grote impulsieve uitgave. De beste manier hiermee om te gaan is specifieke doelen te stellen voor jezelf, en als je deze bereikt een klein bedrag weg te zetten om jezelf te ‘belonen’ voor je standvastigheid. Bijvoorbeeld: Als ik per maand €100,- spaar, mag ik aan het einde €25,- uitgeven aan iets leuks voor mezelf. 


Smoes #10: “Maar nu ben ik toch al slecht bezig”

Soms als we onszelf even laten gaan of een ‘foutje’ maken zijn we geneigd te zeggen: “Oh, what the hell, ik ben toch al zo ver over mijn budget heen dat het nu toch niet meer uitmaakt”. De zogenaamde ‘verloren zaak’. Laat je hier niet in mee sleuren! Ben niet te boos op jezelf als je het een dagje wat laat gaan. Elke dag is een kans fris te starten, dus begin de volgende dag gewoon met goede moed. Iedereen maakt wel eens een fout, het gaat er juist om hoe we met deze fouten omgaan! Gebruik je ‘uitgaven-foutjes’ als inspiratie om het beter te doen, in plaats van als excuus.

Heb jij wel eens een van deze shopsmoesjes gebruikt, of heb je nog andere excuses voor aankopen?