Food

Fruit is goed voor elk! #2

Fruit is ontzettend gezond en het wordt aangeraden om minimaal twee stuks fruit op een dag te eten. Maar waarom is fruit eigenlijk zo gezond en wat doet het precies voor je lichaam? Girlscene heeft alle feitjes voor je op een rijtje gezet en uitgezocht welk fruit je het beste kunt eten en waarom.

fruit
bron: Tumblr

♥ Meloen
Er wordt vaak gedacht dat alleen watermeloenen gezond zijn, omdat de andere soorten meloen veel suiker zou bevatten, maar niets is minder waar! De watermeloen is wel een goede bron voor allerlei vitaminen en mineralen, maar suikermeloenen zoals de Cantaloupe en de Galia meloenen scoren nog een stuk beter. Zo bevat 1 portie bijna twee keer zoveel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Dit is bijna het meeste van alle fruitsoorten. Daarnaast bevatten meloenen veel vezels en antioxidanten die de meloen ook gezond maken.

De voordelen van een watermeloen
Watermeloen is zeker niet slecht. Het bestaat namelijk voor 90 tot 95% uit water en watermeloen bevat de vitamines A en C, provitamine A, ijzer en kalium, vitamine B1 en B6 en lycopeen. Vanwege de concentratie kalium die in de watermeloen zit heeft deze fruitsoort ook een bloeddrukverlagende werking. Ook zitten er krachtige antioxidanten in de meloen die de cellen helpen te beschermen tegen gevaarlijke radicalen. Vitamine A zorgt onder andere voor een gezonde opbouw van de huid, haar en ogen.

watermeloen
bron: Tumblr

♥ Pruimen
Pruimen zijn erg gezond en bovendien is deze fruitsoort ook erg goed voor de stoelgang vanwege de hoeveelheid vezels die pruimen bevatten. Pruimen bevatten gemiddeld wel 30% meer vezels dan andere fruitsoorten. Daarnaast behoren pruimen ook tussen het rijtje van superfruit! Pruimen hebben zijn namelijk nog rijker aan gezonde en beschermende antioxidanten dan bijvoorbeeld zwarte bessen. Pruimen kunnen je dus goed beschermen tegen verschillende ziektes en aandoeningen.

Bovendien beschermen pruimen ook tegen kanker. Dit blijkt uit onderzoek door de Tufts University in Boston. Dit komt door de beschermende antioxidanten die pruimen bevatten. Ook blijkt het dat pruimen het verouderingsproces van je lichaam en je hersenen te vertragen en het regelmatig eten van pruimen beschermt je tegen hart- en vaatziekten.

pruimen
bron: Tumblr

Gedroogde pruimen zijn nog een stuk gezonder
Gedroogde pruimen zijn namelijk super rijk aan de gezonde en beschermende antioxidanten en vitamine C, vitamine E. Verse pruimen kunnen soms nogal een laxerend effect hebben, maar gedroogde pruimen hebben dit niet.

♥ Ananas
Ananas zit boordevol vitamine C, die het immuunsysteem en het bindweefsel versterkt. Ook helpt vitamine C tegen verkoudheid, infecties en versnelt het bovendien genezing van een wond. Door het enzym bromelaïne dat in de ananas zit, werkt deze fruitsoort ook nog eens ontstekingsremmend. Bromelaïne helpt tegen weefselzwelling van bijvoorbeeld artrose, bronchitis, spataderen, verstuiking en verrekking. Bovendien werkt bromelaïne ook nog eens pijnstillend. Het is dus een echte aanrader om ananas te eten als je last hebt van ontstekingen. Ook helpt bromelaïne ook om de bloedstolsels in het bloed te verminderen, waardoor de kans op hartinfarcten en beroertes verkleind worden.  

Daarnaast versterkt ananas de botten door mangaan wat in de ananas zit. Ook zorgt de fruitsoort voor een goede spijsvertering, helpt het de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, verlaagd het de cholesterolspiegel, helpt het bloedarmoede te voorkomen en remt het kanker. Ananas kan kanker remmen door het sterke antioxidant ferulazuur. Deze antioxidant kan bepaalde kankerverwekkende stoffen onschadelijk maken. Ook voorkomt ferulazuur de schade aan het DNA dat is veroorzaakt door UV-stralen. 

ananas
bron: Tumblr

♥ Kersen
Kersen bevatten natuurlijke suikers die voor directe energie zorgen. De suikers worden namelijk snel opgenomen door het lichaam. Daarom kun je ook heel goed een handje kersen eten voor of na het sporten. Ook bevatten kersen vezels die goed zijn voor je darmen. Daarnaast hebben ze ook een vochtafdrijvende werking dat ervoor zorgt dat je lichaam wordt gereinigd en is het goed voor de nieren.  

Kersen werken ook als ontstekingsremmer
Doordat kersen volop vitaminen en mineralen bevatten zijn kersen ook uitstekend als ontstekingsremmer. Bovendien verlaagt het regelmatig eten van kersen ook de klachten bij reuma en hartziekten, dit komt door de antioxidanten die het fruit bevat. 

kersen
bron: Tumblr

♥ Druiven
Rode en blauwe druiven bevatten meer antioxidanten die krachtiger zijn dan vitamine A en C samen. Rode en blauwe druiven helpen ook nog eens tegen verkalking en verstoppingen van aderen. Dit komt doordat blauwe druiven het stofje phytochemical bevat die dit tegengaat.

Doordat druiven ook rijk zijn aan natuurlijke suikers die snel worden opgenomen door het lichaam, krijg je ook direct energie van druiven. Druiven zijn dus ook perfect om te eten voor of na het sporten! Druiven zijn ook goed voor hart- en vaatziekten. Druiven bevatten namelijk ook polyfenolen, dit is een stofje dat hart- en vaatziekten tegen gaat. 

druiven
bron: Tumblr

Eet jij wel genoeg fruit en welk fruit vind jij het lekkerst?

Bronnen: gezonheid-en-afvallen.plazilla.com, afvallen-weblog.nl, gezondheidsnet.nl, salusi.nl, ananasgezond.nl, lekkertafelen.nl, leefgelukkig.be