Lifestyle

Hoe overleef je de toetsweek: tips & tricks!

Het einde van het schooljaar is ein-de-lijk in zicht! Hoewel de vrijheid lonkt en bijna binnen handbereik ligt, moet er voor velen eerst nog flink wat werk verzet worden: toetsweek! Leren, leren en nog eens leren is waarschijnlijk de hoofdactiviteit van jouw laatste schoolweken. En hoe mooi het weer ook is, hoe graag je ook wil shoppen/op het terras zitten/in de zon liggen, je kunt er niet onderuit! Lees hier hoe je de toetsweek overleeft!

♥ Je hebt het gezegde vast al eens gehoord: “Een goed begin, is het halve werk”. En dat is echt zo! Het is van belang op tijd te beginnen met leren. Als de nood nog niet zo hoog is (lees: het proefwerk lijkt nog ver weg) is het misschien moeilijk jezelf ertoe te zetten om alvast een deel te lezen, leren of samen te vatten, maar later ben je er blij om (en super trots op jezelf!).


Bron: wastingmytime22

♥ Maak voordat de toetsweek is begonnen een planning, of eigenlijk twee. Maak er één waarop je precies schrijft welk proefwerk je waar en wanneer hebt en wat de stof precies is. Hang deze op of leg hem op je bureau. Zo voorkom je dat je stof vergeet te leren of je vergist in de locatie of tijd! Maak daarna een planning voor de twee weken of week voorafgaand aan je toetsweek, met daarop wat je van plan bent per dag door te nemen of samen te vatten. Natuurlijk kan je deze planning op ieder moment aanpassen of ervan afwijken, maar je zult zien dat het heel fijn en overzichtelijk is om het op papier te hebben staan!

♥ Zorg ervoor dat je ergens leert waar het rustig is. Als je in een huiskamer zit waar je ouders, broertjes of zusjes of huisdieren in en uit lopen werkt dit vast niet goed voor je concentratie! Hoe gezellig het misschien ook mag lijken. Als je het best leert met muziek op moet je dat natuurlijk doen, maar probeer afleidingen om je heen tot een minimum te beperken. Dus ook geen telefoon naast je boek!

♥ Ruim je bureau op! Je kent het vast wel: net op het moment dat je éigenlijk hard moet leren zijn alle frutsels op je bureau ineens super interessant. Of die oude agenda. Of die verjaardagskaarten van vorig jaar. Zorg er dus voor dat je daar niet door afgeleid wordt als je aan je bureau zit! Maak het zoveel mogelijk leeg, en zorg dat er alleen die dingen op staan die je echt nodig hebt.


Bron: 500px

♥ Zet ook op je planning: EVEN NIETS DOEN! Pauzes tussen het leren zijn essentieel! Even je gedachten ergens anders, kletsen met je moeder, hard meezingen met je favo nummer, wat eten en drinken. Doe het! Na je break kun je er weer met volle energie tegenaan.

♥ Zorg voor een goede nachtrust. Probeer dus te zorgen dat je overdag leert en op tijd naar bed gaat, in plaats van tot diep in de nacht door te leren. Sta liever wat eerder op als je denkt dat het nodig is.

♥ Een toetsweek is niet alleen maar hel! Spreek met een vriendin af een middag samen de stof door te nemen en te bespreken wat je nog niet snapt. Zo kun je elkaar helpen, twee weten meer dan een! Zorg natuurlijk wel dat het niet té gezellig wordt…


Bron: weheartit

♥ Hebben jullie ook de hele tijd honger tijdens het leren? Probeer dit te voorkomen (afleiding!) door gezonde snacks in de buurt te houden. Denk aan noten, fruit, yoghurt en natuurlijk hier en daar wat chocolade als beloning.

♥ Ten slotte: NO STRESS! Als je deze tips goed op hebt gevolgd begin je uitgerust en goed voorbereid aan je toetsweek. Als dit een keer niet zo is, doe dan zoveel je kunt om de stof in te halen, maar raak niet in paniek! Blijf rustig en denk goed na, je kunt het!

Veel succes meiden!

Hoe bereiden jullie je voor op je toetsweek, en hebben jullie nog meer tips?

Bedankt Mieke voor deze tip!