Lifestyle

Eerste hulp bij ruzie!

We hebben allemaal weleens ruzie. Bijvoorbeeld met je ouders, vriendje of vriendinnen. Ruzie is vaak heel vervelend en we hebben al snel spijt van de dingen die we gezegd hebben tegen elkaar. Met een ruzie floep je er vaak wat woorden uit die je eigenlijk helemaal niet meent. Je zegt ze om de ander te kwetsen, omdat je zelf ook wordt gekwetst. Lees hier een aantal tips om zo goed mogelijk met ruzies om te gaan.

quote
bron: Tumblr

♥ Wat je kunt doen om een ruzie te voorkomen
Ruzies ontstaan vaak door meningsverschillen of irritaties en het opkroppen hiervan. Het allerbelangrijkste is dat je jouw irritaties op tijd bespreekt met de ander. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat je je alleen maar meer gaat ergeren en dat het uiteindelijk in een ruzie uitbarst. Les één is dus om op tijd met elkaar te praten. Denk van tevoren heel goed na over wat je precies wilt zeggen en let erop dat je rustig blijft. Als je van tevoren hebt nagedacht over het gesprek dat je wilt voeren, zul je minder snel dingen zeggen waar je later spijt van hebt. Zorg ook dat je er niet te lang over doorgaat, niemand heeft zin in een urenlange strijd. Bedenk van tevoren goed wat je precies van de ander verlangt en of het wel redelijk is.

Tijdens het gesprek is het belangrijk om vanuit jezelf te praten. Beschuldig de ander dus niet meteen door te zeggen 'je zeurt altijd zoveel', je kunt beter zeggen 'ik vind dat je de laatste tijd een beetje zeurt, is er misschien iets aan de hand?' Misschien heeft diegene niet eens door dat hij of zij de laatste tijd zo zeurt en is dit helemaal niet de bedoeling. Het is goed dat diegene het dan van jou hoort, omdat hij of zij er nu iets aan kan gaan doen.

quote
bron: Tumblr

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat iemand zich stoort aan jouw gedrag. Het is moeilijk om de dingen niet al te persoonlijk op te vatten. Je kunt je snel gekwetst voelen, waardoor je al gauw in de verdediging schiet. Probeer toch rustig te blijven en als je niet begrijpt waar de ander het over heeft, vraag dan wat diegene precies bedoelt. Misschien ben jij je ook niet helemaal bewust van jouw gedrag en kun je hier wat meer rekening mee houden. Wees dus vooral niet te koppig om sorry te zeggen. Niemand is tenslotte perfect en van elkaar kunnen we juist wat leren. Vind je het commentaar echt onterecht? Blijf ook dan kalm en leg rustig uit waarom jij het onterecht vindt.  

♥ Hoe moet je reageren tijdens een ruzie?
Is het gesprek toch uitgelopen in een ruzie en lopen de irritaties bij jullie beiden op? Blijf rationeel denken en zeg niet zomaar alles wat er bij je opkomt. Probeer steeds rustig te blijven en laat elkaar uitpraten. Het kan enorm vervelend zijn als je steeds door de ander heen praat. 

quote
bron: Tumblr

Lukt dit niet en ben je te boos om kalm te reageren? Neem dan even afstand van de situatie en ga desnoods even naar buiten om een wandeling te maken. Zeg dat het je verstandig lijkt als jullie een andere keer hierop terugkomen om het uit te praten. En leg uit waarom je even afstand neemt van de ander. Ga er dus ook niet op in als je gesprekspartner ruzie begint te maken. Zeg dat je bereid bent met hem of haar te praten als diegene alles op een rustige manier wil bespreken. Je helpt het conflict niet op te lossen als je elkaar alleen maar zwart maakt.  

♥ Heb je ruzie met je ouders?
Wees ervan bewust dat het wel je ouders zijn waar je tegen praat. Probeer je ouders dus ook niet de les te lezen. Natuurlijk moet je het wel over problemen kunnen hebben met je ouders. Vraag of je een keer kunt praten, blijf rustig en vertel waar je mee zit. Je ouders zullen vast wel met je willen praten. Ben je het ergens niet mee eens, maar blijven je ouders voet bij stuk houden? Bedenk dan dat je nou eenmaal moet luisteren naar je ouders en dat je waarschijnlijk toch niets aan de situatie kunt veranderen. Leg je dus bij de situatie neer. Als je later oud genoeg bent om uit huis te gaan, kun je doen en laten wat je wilt, maar je woont nu eenmaal nog bij je ouders en zul je je dus aan hun regels moeten houden. Als je dit doet, is het vast een stuk gezelliger in huis! 

sad
bron: Pinterest

Ruzie is eigenlijk helemaal niet zo erg, zolang je het maar uitpraat. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je van elkaar leren!

Wat doe jij tijdens een ruzie en heb jij zelf nog tips hoe je hier mee om moet gaan?

Bron: Plazilla.com

Bedankt voor de tip Meerten!