Food

Zijn lightproducten wel echt ‘light’?

Je hebt super veel zin in wat chips, maar je weet dat het niet zo goed voor je is. Je kiest maar voor de light variant, want dat schijnt een stuk gezonder te zijn. Er staat tenslotte '30% minder vet' op. Maar is dat ook echt zo? Girlscene ging op onderzoek uit!

Lightproducten lijken zo ideaal: een bakje chips of een glaasje cola nemen, maar dan een stukje minder slecht! Een tijdje was het een hype, elk product kwam wel met een light variant. Helaas is daarna gebleken dat light-producten helemaal niet zo ideaal zijn…



Bron

We keken als eerst wat de Consumentenbond over light-producten te zeggen heeft. De Consumentenbond werkt samen met consumenten aan eerlijke, rechtvaardige en veilige markten en doen veel onderzoek. Zo onderzochten ze verschillende lightproducten. Op veel verpakkingen staat '33% minder vet', maar het is een misverstand om te denken dat ze ook éénderde minder calorieën bevatten! Alle chips, light en gewoon, bevatten namelijk veel koolhydraten, afkomstig van de aardappel. Die zorgen ook voor flink wat energie. Zo bevatten Pringles light 470 kcal per 100 g en Pringles original 545. Dat scheelt maar 14%. Bij Lay’s is het verschil nog kleiner: 470 tegenover 530 kcal, een verschil van 11%.

Volgens de Consumentenbond zijn lightproducten niet per se slanker. Wel zeggen ze dat je een heel eind kunt komen met lightproducten, maar het gevaar is dat je onder het mom van 'het is toch maar light' de hele zak leeg eet. Dan hebben lightproducten geen zin meer.

De nadelen van lightproducten volgens de Consumentenbond:
– Sommige lightproducten bevatten wel 30% minder energie, vet of suiker, maar geven toch nog steeds veel energie en bieden verder ook weinig gezonde voedingsstoffen
– Soms wordt 'light' al toegepast bij een product waar van zichzelf al weinig energie in zit, zodat er weinig winst te behalen valt
– Lightproducten zijn vrijwel altijd duurder

We keken ook even naar wat het Voedingscentrum over lightproducten zegt. 'Light' is een term die gebruikt mag worden als er minimaal 30% minder energie, vet of suiker in het product zit vergeleken met een vergelijkbaar product. Toch betekent dit niet minder calorieën. In light chips wordt het vet bijvoorbeeld vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. En bij light frisdranken is vaak een deel van de suikers vervangen door zoetstoffen, te herkennen aan een E-nummer.

Onze conclusie is dat lightproducten niet echt light zijn… Naar onze mening kun je een glaasje cola beter vervangen door water met citroen en vervang chips voor een bakje fruit. En neem zo nu en dan gewoon wat lekkers ;-).


Bron

Eet jij weleens lightproducten?

Bron: consumentenbond, voedingscentrum

Pin jouw favoriete food in Pinbook

Must reads 👀