Health

Roller Derby?!

Ken jij de sport Roller Derby al? Het is een sport die vaak door (stoere) meiden wordt beoefend en het spel wordt gespeeld op rolschaatsen. De sport is in Amerika al enorm populair, maar ook in Europa wordt het steeds vaker gespeeld, zo ook in ons eigen landje. Je moet er geen mietje voor zijn, want er mag gebeukt worden op de baan. Ben jij nog niet bang geworden? Lees dan snel verder en ontdek meer over deze sport!

Roller Derby
bron: Flickr.com

De sport is al rond 1935 ontstaan in Amerika. Het is bedacht door Leo Seltzer, een impresario uit Chicago. Hij organiseerde een uithoudingswedstrijd waarin teams, bestaande uit een man en een vrouw, tientallen rondjes moesten skaten. Een beroemde sportjournalist uit die tijd had tijdens de wedstrijd een paar pittige duels gezien tussen de teams, hij kwam met het idee om lichaamscontact toe te laten en er een scoresysteem aan vast te maken. De wedstrijden werden een enorm spektakel, vooral met de opkomst van televisie. Door de crisis in de jaren 70 was er niet genoeg geld meer om de kosten voor de vele verplaatsingen te dekken. Roller Derby was toen weer naar de achtergrond verdwenen.

Veel promotors probeerden de sport weer nieuw leven in te blazen, maar pas in 2001 is de sport weer opnieuw aangeslagen. Toen werd het vooral weer een hype door de agressief spelende ‘Texas Rollergirls’ en ‘TXRD Lonestar Rollergirls’. Om extra toeschouwers te lokken trokken de speelsters netpanty’s en schoolrokjes aan en schreven ze lijfspreuken op hun kleding.

Roller Derby
bron: Facebook.com

Spelregels
Een wedstrijd duurt 60 minuten en bestaat uit 2 helften van 30 minuten. Elke helft wordt ook nog eens verdeeld in jams van 2 minuten. Een jam is een race tussen 2 teams waarbij punten gescoord kunnen worden. Tussen elke jam zitten 30 seconden om de speelsters te hergroeperen. Een wedstrijd wordt gespeeld door 14 dames per team. In elke jam doen er 5 spelers mee, waaronder 3 blockers, 1 pivot en 1 jammer:

♥ Blocker
Blockers zijn verdedigers. Zij moeten de jammer van het andere team hinderen en mogen hun eigen jammer helpen. Een blocker kan geen punten scoren.

♥ Pivot
De pivot is te herkennen aan een gestreepte helm. Zij bepaalt het tempo en communiceert met blockers die rond haar skaten. De pivot is eigenlijk een blocker met een extraatje. In bepaalde gevallen mag de pivot namelijk de positie van de jammer overnemen waardoor ze punten kan scoren.

♥ Jammer
De jammer is te herkennen aan een helm met een ster erop. Zij is de enige die punten kan scoren tijdens de wedstrijd, tenzij ze haar ster doorgeeft aan de pivot.  

De blockers en pivots bij elkaar worden ook wel het pack genoemd. De jammer kan punten scoren door zich een weg te banen door het pack. Als de jammer voorbij een blocker van het andere team komt krijgt het team van de jammer een punt. De jammer van het andere team moet juist worden tegen gehouden door de blockers. Lichaamscontact is hierbij toegestaan, maar het is niet de bedoeling dat je je handen of ellebogen gebruikt. Je mag spelers van het andere team wel wegduwen om plaats te maken voor jouw jammer. Je kunt als jammer lead jammer worden door als eerste door het pack te skaten. Een lead jammer kan de jam beëindigen door met de handen op de heupen te tikken, gebeurt dit niet, dan gaan de volle 2 minuten gewoon in. 

Met Roller Derby train je ook ontzettend veel spiergroepen! Je krijgt door het skaten super strakke billen!

In Nederland heb je verschillende teams voor Roller Derby:

♥ Amsterdam: Amsterdam Derby Dames
♥ Arnhem: Arnhem Fallen Angels
♥ Breda: Suck City Rock’n Roller Dolls
♥ Den Haag: the Parliament of Pain
♥ Dordrecht: Rotten Rebels
♥ Eindhoven: Rockcity Rollers
♥ Enschede: Eastside Rock’n Rollers
♥ Groningen: Northem Lightning Rollergirls
♥ Limburg: Pink Peril
♥ Utrecht: Dom City Dolls
♥ Rotterdam: Death Row Honeys
♥ s’Hertogenbosch: Rolling Duchess of Death
♥ Wolvega: Wolf Dog Rollers
♥ Zwolle: Bashin’ Bluefingers

Wat vind jij van deze sport?

Bedankt voor de tip Evelien!