Lifestyle

Toffe opleiding: Commerciële Economie

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Elisa met haar tofste opleiding ever: Commerciële Economie.

Schrikt het woord ‘economie’ je af? Dan haal ik die onduidelijkheid gelijk even weg: bij CE gaat het vooral over marketing en verkoop. Welk denkproces gaat er vooraf aan een reclame of hoe zet je een bedrijf goed in de markt? Dát is de kern! Dus ben je creatief, vind je onderzoek doen leuk, vind je het interessant hoe Coca Cola nou zo beroemd en bekend is geworden in binnen- en buitenland, dan is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen!

toffe opleiding

Ik ben Elisa en ik ben op dit moment derdejaars student. Ik ga naar het NHL in Leeuwarden, een super leuke en gezellige school waar persoonlijke aandacht voorop staat. In het eerste jaar ga je alle aspecten van een bedrijf uitpluizen. Je gaat zelf een bedrijf opzetten, waarin je een product of dienst gaat verkopen. Je leert geld te verwerven door obligaties te verkopen, je creëert naamsbekendheid door middel van eigen reclamefilmpje te maken en je moet alle financiële gegevens zelf bijhouden zodat je zorgt dat je ook echt winst maakt. Ontzettend leerzaam en vooral leuk, omdat het allemaal echt is! Dit project duurt een jaar. Hiernaast heb je natuurlijk ook lessen, zoals verkooptraining van iemand uit het werkveld, marketinglessen, maar ook een klein beetje bedrijfseconomie, zodat je wel weet hoe jij later je financiële afdeling moet aansturen. Deze lessen sluiten precies aan bij je project.

In het tweede jaar ga je twee verschillende marketingplannen schrijven voor twee bedrijven. Ik heb bijvoorbeeld voor een autorijschool in Leeuwarden onderzoek gedaan naar wat mensen verwachten van een rijschool en goed ook gekeken naar de sterke punten van het bedrijf zelf. Dit combineer je dan, zodat je aanbevelingen kan doen om het bedrijf sterker te maken en meer bekendheid te geven.  

toffe opleiding

In het derde jaar ga je een halfjaar op stage. Ik ben naar Kopenhagen in Denemarken gegaan voor vijf maanden. Hier heb ik op de marketingafdeling van een multinational stage gelopen. Erg interessant om te zien hoe zo’n internationaal bedrijf eruit ziet. Ik heb ook klasgenoten die in Amerika, Spanje, Frankrijk, Engeland, Japan of Zweden op een universiteit een paar maanden naar school zijn gegaan. Dit behoort allemaal tot de mogelijkheden die je hebt binnen deze opleiding. Ook kun je ervoor kiezen om in het derde of vierde jaar op een andere HBO school in Nederland een semester te volgen. Op dit moment volg ik het verdiepingsonderdeel (wat een ‘minor’ wordt genoemd) ‘Marketing, management en communicatie’. Hierin leer je dus nog meer over het communiceren van een merk/bedrijf en hoe je dat het beste kunt doen. Maar als je meer van verkoop houdt, dan heb je dat ook nog als optie.

Wat kun je hiermee allemaal worden? Je kunt je eigen zaak opstarten, bedrijfsleider worden van een VILA winkel, marketingmanager worden bij Dove, de PR gaan verzorgen voor Philips, noem maar op! Ik hoop dat jullie er enthousiast over zijn geworden. Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust!  

Wat vind jij van Commerciële Economie, de toffe opleiding van Elisa?

Wil jij net als Elisa dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Elisa
Door: Elisa