Lifestyle

Heftig verhaal: ik heb last van hooggevoeligheid

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek ‘lifestyle’. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen.

Ongeveer 1,5 jaar geleden stond ik vol in het leven. Ik had een gezellige vriendengroep, een lieve familie, een fantastische vriend en de voldoendes voor mijn schoolexamens stroomden maar binnen. Alhoewel, dit is hoe de buitenwereld over mij dacht. Van binnen knaagde er iets in mij, iets wat ik niet kon verklaren maar wat zich regelmatig uitte in migraineaanvallen.

heftig verhaal
Bron: Tumblr

Ik besloot mezelf toch maar eens na te laten kijken bij de huisarts. Maar hij kon mijn hoofdpijnklachten niet verklaren en verwees me daarom door naar een haptotherapeut. Bij haptotherapieën word je begeleid bij klachten die te maken hebben met je balans tussen voelen, denken en doen. In therapieën bij deze therapeut leerde ik om gevoelens te uiten en grenzen te stellen. Het ging een aantal maanden beter met me, maar iets later brak er iets in mij.

Ik moest op introductiekamp voor mijn nieuwe HBO-studie, maar binnen twee dagen zat ik weer thuis en kon ik alleen maar huilen. Ik had nog zoveel verdriet van alles wat ik nooit had verwerkt: een wissel van middelbare school, een jaar waarin ik gepest ben, de stress van het eindexamen en vrienden die me in de steek lieten. Ik belandde in een diep dal en werd depressief. Ik zag de positieve kanten van het leven en mensen niet meer in. In die tijd raakte ik al mijn vrienden kwijt en mijn relatie liep stuk. Er waren momenten dat ik niet meer op aarde wilde rondlopen..

heftig verhaal
Bron: Tumblr

De depressie ging met pieken en dalen. Op positieve momenten zocht ik naar een antwoord op het knagende onderbuikgevoel dat al die tijd was gebleven. Per toeval stuitte ik op het internet op de term Hooggevoeligheid. Dat was een soort eureka-moment! Hooggevoeligheid is als ware een defect in je ‘prikkelfilter’, je hebt dit filter nodig om de voor jou bruikbare informatie te selecteren. Omdat dit filter bij hooggevoeligen minder goed werkt, verwerk je alle prikkels.. En dat is zeer vermoeiend! Dat verklaarde bij mij de hoofdpijn en de vermoeidheid na een dagje school. Hooggevoeligen houden vaak niet van harde geluiden, bijvoorbeeld bij het stappen. Bovendien voelen wij sferen en emoties in ruimtes sneller aan.

heftig verhaal
Bron: Pinterest

Hooggevoeligheid is een term die nog in de kinderschoenen staat en waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 15 tot 20% van de mensen hooggevoelig is, dus ook 1 op de 5 meiden die dit artikel leest. Voor hooggevoeligheid is nog geen therapie of medicijn ontwikkeld. Je kunt wel een eigen filter creëren door middel van meditatieoefeningen. Door het schrijven van mijn verhaal hoop ik dat andere hooggevoeligen een depressie, zoals ik die heb gehad, kunnen voorkomen en dat er meer begrip komt voor deze eigenschap.

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: ‘Heftig verhaal of Leven met’.  

Door: Elysa