Lifestyle

Fotograferen: Diafragma

Je hebt net een mooie camera gekocht en wil direct enthousiast aan de slag gaan. Maar eigenlijk kom je niet verder dan de automatische stand. We schreven laatst al een artikel over fotograferen, maar vanaf vandaag hebben we onze eigen fotografie blogger Marit. Zij zal vanaf deze week regelmatig haar kennis over fotografie met jullie delen!

Hi, ik ben Marit, 18 jaar, en zit middenin een tussenjaar. Deze tijd wilde ik in ieder geval nuttig besteden en ik besloot daarom om mijn grootste hobby, fotografie, serieus te gaan nemen.

In oktober vorig jaar schreef ik me in bij de Foto Academie in Amsterdam en na 2 weken al had ik mijn eerste les. De weken vlogen om en in februari ben ik glansrijk geslaagd voor de basiscursus. Ondanks dat ik al heel lang fotografeer heeft de foto academie me vooral op technisch gebied een hoop geleerd. En het lijkt mij nu ontzettend leuk om al mijn kennis met jullie te delen! Voor meer informatie over mij of mijn foto’s kun je op mijn site kijken. www.mhilariusfotografie.nl

Als uitbreiding op het artikel over de instellingen van de spiegelreflex camera van Annemerel, wil ik in dit artikel focussen op het diafragma. Je hebt je spiegelreflex al een tijdje, en je foto’s zijn hartstikke leuk, maar je wilt eigenlijk van die automatische stand af. Dan is de A(v) stand ideaal om mee te beginnen!

Bij de Av-stand stel je zelf het diafragma en ISO-waarden in, de sluitertijd wordt door de camera bepaald. Door met het diafragma te spelen krijg je een volledig onscherpe achtergrond of een volledig scherpe achtergrond. Het diafragma zit in je camera en bestaat uit lamellen die het diafragma groter en kleiner kunnen maken. 

Bron beeld: Vinkacadamy

Het diafragma wordt aangeduid met een f-getal. Het diafragma kan open gezet worden (f2.8), waardoor het heel veel licht doorlaat, maar hij kan ook gesloten worden (f22) zodat hij amper nog licht doorlaat.

Je ziet hier al meteen een probleem ontstaan. Hoe kun je nou nog een goede foto maken als je diafragma bijna helemaal dicht zit? Dan komt er toch helemaal geen licht meer door je lens? Gelukkig staat het diafragma in verbinding met de sluitertijd, en kunnen we het oplossen door de sluitertijd te verlengen. Hoe kleiner je diafragma is, hoe langer je sluitertijd moet zijn, en andersom.

Welk diafragma jouw lens aankan, ligt aan de lichtsterkte. Sommige lenzen hebben een minimaal diafragma van f2.8, dit zijn vaak de duurste lenzen. De meeste lenzen beginnen rond f5.6, en ook daar kun je prima onscherpe achtergronden mee maken.

Klein diafragma (hoog f-getal)
Bij een klein diafragma is je diafragma bijna helemaal gesloten en zul je dus een lange sluitertijd nodig hebben. De scherptediepte (letterlijk de diepte die scherp is) neemt toe, bijna alles op je foto is scherp.
Wanneer te gebruiken: landschapsfotografie, concertfotografie, groepsfoto’s
Nadelen: Je hebt vaak een statief nodig( vanwege de lange sluitertijd) ,niet te gebruiken bij weinig licht.

Groot diafragma (laag f-getal)
Bij een groot diafragma is je diafragma bijna helemaal open, en heb je dus genoeg aan een korte sluitertijd. Bij een laag f-getal is je achtergrond prachtig onscherp.
Wanneer te gebruiken: Portretfotografie, natuurfotografie, macrofotografie
Nadelen: Het is moeilijker om scherp te stellen omdat maar een heel klein gebied op je foto scherp is. 

Effect diafragma
Om het effect van verschillende f-stops te laten zien heeft mijn fimo-octopus- model gespeeld.  Je ziet, hoe lager het f-getal is, hoe minder er scherp is op de foto, en hoe hoger het f-getal is, hoe meer er scherp is.

Denk je nu ‘allemaal leuk en aardig, maar hoe onthoud ik dit ooit?’, dan heb ik een handig schema voor je wat je uit kunt printen en met je mee kunt nemen of op je camera kunt plakken. Als je er af en toe even op kijkt zul je merken dat je na een tijdje op de Av-stand fotografeert zonder na te denken! 

Ik hoop dat jullie iets aan dit artikel hebben gehad. Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, of over een ander onderwerp dat met fotografie te maken heeft, zet het in de comments!