Lifestyle

Toffe opleiding: Royal Academy of Art

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Hester met haar tofste opleiding ever: Royal Academy of Art.

Ik ben Hester, ben 18 jaar en studeer het voorbereidend jaar aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Dit is geen normale bachelor opleiding maar, zoals de naam al zegt, is het een jaar om je hierop voor te bereiden.  

Toffe opleiding
The Royal Academy of Art the Hague. Er lopen ontzettend veel internationale studenten rond bij ons op school. Vanuit alle landen komen er mensen naar Nederland om hier te studeren, ook voor het voorbereidend jaar. Ik heb klasgenoten die uit Curacao, Aruba, Amerika, Zwitserland en Estland komen!

De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst is een kunstacademie. De opleidingen die ze aanbieden zijn Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Mode en Textiel, Interactive Media Design, Interieurarchitectuur, Beeldende Kunst en Art Science. Voor alle opleidingen is het belangrijk dat je creatief bent. Bovendien moet je het écht willen en hard kunnen werken, want het is best zwaar om een kunstopleiding te volgen. Je moet niet alleen gemotiveerd zijn, maar ook zelfstandig en nieuwsgierig.

Bij een kunstacademie moet je altijd een toelating doen. Dit houdt in dat je een dag naar de academie gaat met je portfolio en dat aan één of meerdere docenten laat zien. Vaak moet je nog een klein gesprekje houden over je interesses of moet je een opdracht ter plekke maken. Daarna is het afwachten of de docenten je goed genoeg vinden om toegelaten te worden op de opleiding. Als de docenten iets in je gezien hebben, maar het er nog niet helemaal uitkomt kunnen ze je doorverwijzen naar een voorbereidende cursus. Bijna elke kunstacademie heeft wel zoiets, maar in Den Haag heb je een heel jaar waarin je je kunt voorbereiden. Dit is dus niet maar één avond/middag in de week, maar drie volle dagen.

Toffe opleiding
Op school heb je verschillende werkplaatsen waar je aan de slag kunt. Je kunt bijvoorbeeld een stoel maken in de houtwerkplaats, of een T-shirt drukken in de zeefdrukwerkplaats. Het is heel gaaf om dit een keer gedaan te hebben. Aan het begin van het jaar kregen we een introductie bij al deze werkplaatsen. Hier zie je mij aan de slag in de zeefdrukwerkplaats.

Zelf heb ik, nadat ik afgelopen jaar mijn havo heb afgerond, toelating gedaan bij Willem de Kooning Academie in Rotterdam voor Lifestyle & Design. Ik was daar helaas afgewezen en heb na veel twijfelen besloten om het voorbereidend jaar te gaan doen op de academie in Den Haag. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat ik Grafisch Ontwerpen veel interessanter vind dan Lifestyle & Design. Daar is dit jaar dus ook heel goed voor, om je verder te oriënteren en achter dingen te komen die je misschien nog helemaal niet van jezelf wist!  

In het voorbereidend jaar komen alle richtingen samen. Je zit dus in de klas met mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie, beeldende kunst, grafisch ontwerpen, interactive media design, art science, mode en interieur. Dit is heel leuk omdat je veel van elkaar kunt leren en je elkaar inspireert. Uiteindelijk doet iedereen toelating voor de door hem of haar gekozen richting.

Toffe opleiding
Dit is een onderdeel van één van de tofste tentoonstellingen die ik heb gezien dit jaar. Het is in het GEM in Den-Haag en is gemaakt door Amie Dicke. Vroeger dacht ik altijd dat musea saai waren, maar dit jaar ben ik erachter gekomen dat dat echt totaal niet waar is.

Het grootste deel van het jaar is erg algemeen. Ik had dit jaar drie dagen les: op maandag een halve dag en op dinsdag en donderdag een hele dag (van 10:00 tot 16:30). Op maandag had ik altijd werkgroep. In de werkgroep zat je met ongeveer tien leerlingen en één docent. Elke week kreeg je een nieuwe, korte opdracht waar je een week de tijd voor had, en die besprak je dan de week erop. Dit was erg nuttig omdat je leert om snel te werken en je krijgt veel persoonlijke aandacht. Op dinsdag gingen we vaak een culturele activiteit doen. Soms gingen we naar de film, soms naar het theater en soms naar een museum.  

We zijn onder andere naar de Kunsthal geweest in Rotterdam, het Theater aan het Spui, EYE museum Amsterdam, Stedelijk Museum in Amsterdam en naar MOTI (grafisch museum) in Breda geweest. Zoals je ziet dus lang niet allemaal in Den Haag. Vaak kregen we de opdracht om een reactie te maken op een theater of film wat we hadden gezien. Dit moest dan in de vorm van een tekening, een filmpje, een beeld, een fotoserie of een hele modecollectie: dit is helemaal aan jou. Op donderdag hadden we ’s ochtends de tijd om het werk waar we mee bezig waren te bespreken met een docent. Zij gaf dan tips en daarna kon je weer verder zelfstandig aan de slag. ’s Middags kregen we vaak teken- en schilderles. Om de zoveel weken moet je van al je gemaakte werk een presentatie maken. De leraren komen dan langs om tips te geven over je werk en soms ook een beoordeling. Dit kan best stressvol zijn, omdat je keihard werkt voor zo’n presentatie en het resultaat uiteindelijk best tegen kan vallen.  

Toffe opleiding
Hier zie je mij en drie klasgenootjes in de les. In dit soort lokalen krijgen wij les, gaaf hé? De hele vloer en muur zit onder de verfvlekken, en dat is bijna in de hele school zo. Het geeft een hele gezellige sfeer.

De laatste zes weken krijgen we les op de afdeling. Ik wil uiteindelijk grafisch ontwerpen gaan doen dus ik volg momenteel de lessen hiervoor. We krijgen les van twee jongens uit het tweede jaar van de grafische opleiding. Tot nu toe hebben we pas twee lessen gehad maar het is echt onwijs leuk, vooral omdat je les krijgt van leerlingen. Die begrijpen je soms gewoon wat beter dan de docenten. Samen met de andere leerlingen die grafisch willen gaan doen hebben we één keer in de week les van deze twee jongens. De andere vier dagen ben je dus vrij en kan je hard werken aan de toelating. Eind mei doe ik tegelijk met iedereen van het voorbereidend jaar toelating. Als we dit hebben gehad is ons schooljaar al afgelopen. Het eindigt dus wat eerder dan een normaal schooljaar. Hopelijk word ik toegelaten en kan ik tegen die tijd weer een toffe opleiding inzenden!  

Ik heb nog een aantal tips voor meiden die geïnteresseerd zijn in een opleiding aan een kunstacademie en misschien toelating willen gaan doen:

♥ Zorg dat je goed voorbereid bent. Tijdens de gesprekjes bij de toelating vragen ze vaak wie je ‘helden’ zijn. Zorg dat je een lijstje hebt van mensen die je inspireren en waarom. Het is erg belangrijk dat je overal een reden voor hebt.
♥ Zorg dat je probeert om conceptueel werk te maken. Dit houdt in dat er een verhaal achter zit.
♥ Zorg ook dat je proces/onderzoek goed zichtbaar is! Hier werd bij mij echt enorm op door gehamerd. Het is handig om dit allemaal in een dummy te plakken.
♥ Maak verschillend werk. Dus niet alleen tekeningen op papier, maar maak ook eens een filmpje, een schilderij of probeer iets met stof. Dit hoeft niet per se heel professioneel te zijn, zolang maar duidelijk is dat je veel probeert en bereid bent uit je ‘comfort zone’ te stappen.  

Wat vind jij van de Royal Academy of Art, de toffe opleiding van Hester?

Wil jij net als Hester dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Hester
Bron beeld: Hester